Actualitzat 11/12/2016 11:37

Conesa defensa mantenir el rol de les diputacions com "ròtula" entre Govern i àmbit local

La presidenta de la Diputación de Barcelona, Mercè Conesa
EUROPA PRESS

Defensa que conservin competències i serveis en un eventual nou Estat si són vegueries

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha defensat mantenir les competències i els serveis que presten les diputacions, també en una eventual Catalunya independent, perquè exerceixen de "ròtula entre el Govern i el món local per garantir els drets de la ciutadania".

"Cada Estat pot organitzar-se com vulgui. L'important no és el nom, sinó la cosa: les competències, els serveis i el pressupost. Si aquests es mantenen, es poden dir vegueries o de qualsevol altra forma", ha sostingut en una entrevista d'Europa Press.

Ha insistit que no han de perdre's ni el fons ni els recursos de les diputacions, de les quals ha destacat el seu rol al llarg de la història, i ha reiterat: "Si es decidís que la forma administrativa és una altra, en forma de vegueries, caldria procurar que el llegat, el contingut i els recursos humans i pressupostaris no es perdin".

"La província ha estat una forma d'organització territorial importada pel primer rei Borbó a partir de la distribució provincial francesa, però porten molts anys aquí i les hem fet com nostres", ha assegurat Conesa, que ha garantit que les diputacions col·laboraran en la reflexió sobre l'organització administrativa d'un eventual nou Estat.

Ha assegurat que equips tècnics ja han començat a treballar en un procés de reflexió sobre aquesta eventual futura estructura administrativa, i ha sostingut: "No per estar al capdavant d'una província direm que no cal canviar res, sinó que les províncies han d'integrar-se en l'organització territorial del procés".

Conesa ha destacat la importància de les diputacions en la cooperació amb l'àmbit local, i ha recordat que la seva corporació provincial ha aprovat inicialment el Pressupost per a 2017, amb el qual preveu afrontar els reptes de garantir l'atenció social, la fortalesa econòmica dels municipis i l'equilibri territorial.

Ha ressaltat que, per afrontar aquests reptes, cooperen amb l'àmbit local mitjançant especialment quatre eines: el fons de prestació, amb transmissions de capital; la inversió; la prestació de serveis --a través del Catàleg de Serveis--, i la formació tant a càrrecs electes i a tècnics com a través de publicacions i informes que puguin compartir els ens locals.

El Pressupost, de 938 milions d'euros --amb un augment del 4,5%-- ha estat aprovat inicialment la setmana passada amb el vot a favor del Govern de CiU i ERC i també del PSC, l'abstenció d'Entesa, C's i PP i l'únic vot en contra de la CUP-PA, posició que Conesa considera que es deu a "una posició ideològica de partit", perquè rebutja l'existència de la Diputació.

"La CUP podria haver-se abstingut, i ens hagués agradat", ha lamentat la presidenta de la corporació provincial, qui ha assegurat que, quan baixen al detall dels programes de la Diputació que afecten als ciutadans, la CUP els valora sovint positivament.

AJUNTAMENTS MÉS FORTS

La també alcaldessa de Sant Cugat del Vallès ha defensat que la situació dels ajuntaments ha canviat molt els últims anys, perquè "han fet els deures i tenen fortalesa econòmica", ja que molts tenen un 0% d'endeutament i altres ho tenen molt baix, mentre que els que tenen problemes econòmics són molt minoritaris.

"És molt significativa la dada que els ajuntaments hauran reduït el dèficit en 4.000 milions aquest any. Quina altra administració està reduint el dèficit global de l'Estat espanyol de manera continuada?", ha assenyalat Conesa, qui ha demanat més finançament de l'àmbit local per part de l'Estat, ja que no passen el 13% malgrat reduir el dèficit.

Ha assegurat que el món local tancarà probablement aquest any amb superàvit, sent l'únic nivell administratiu que ho registrarà, i ha asseverat: "La pregunta que el món local hauria de fer-se és: L'Estat està fent els seus deures per reduir el seu dèficit? L'administració que dóna lliçons i posa límits està fent els seus deures?"

Sobre el baix nivell d'endeutament dels ens locals, ha defensat que els ajuntaments han de prestar els seus serveis, quelcom per al que a vegades no són suficients els ingressos ordinaris i s'han d'endeutar però es resisteixen a això, pel que ha recomanat als que estan al 0% i que tenen projectes que "tinguin confiança en ells mateixos i també recorrin a la Diputació, perquè té instruments per ajudar-los amb el crèdit".

RELACIÓ ENTRE ALCALDES

Sobre la relació entre alcaldes, també amb la de Barcelona, Ada Colau, Conesa ha sostingut que han de col·laborar entre ells en lloc de competir, perquè el que beneficiï a un municipi probablement convindrà també al seu entorn, pel que veu "molt positiu que hi hagi col·laboració entre alcaldes" perquè, independentment del seu partit, tenen molts punts en comú al gestionar situacions semblants.

Ha destacat que l'objectiu de la Diputació és col·laborar i cooperar amb els ajuntaments, per la qual cosa mai han d'entrar en competència amb ells ni amb els seus alcaldes, ja que són els seus interlocutors: "El que fem és col·laborar amb tots els alcaldes, també de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i amb la ciutat".

També es coordinen entre els presidents de les quatre diputacions catalanes --amb Joan Reñé a Lleida, Pere Vila a Girona i Josep Poblet a Tarragona--, que es reuneixen mensualment i tenen un equip de coordinació tècnic que prepara les temàtiques sobre les quals han d'actuar conjuntament, ha dit Conesa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés