Actualitzat 18/12/2016 12:09

Conesa assegura que els municipis poden ser "part important" per organitzar un referèndum

La presidenta de la Diputación de Barcelona, Mercè Conesa
EUROPA PRESS

Creu que sense els governs locals el procés "seria encara més complex del que és"

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa (PDECAT), considera que els municipis poden ser "part important" en l'organització d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

Ha recordat en una entrevista d'Europa Press que molts ajuntaments ja van col·laborar en el procés participatiu del 9 de novembre de 2014, i ha defensat: "Sense el conjunt dels governs locals, aquest procés seria encara més complex del que és".

"Estem absolutament alineats" amb el procés, ha garantit Conesa, qui s'ha inscrit en l'Assemblea d'Electes de Catalunya impulsada per l'AMI, iniciativa per reforçar la base d'electes que volen acompanyar al procés, segons Conesa.

"Preveient nous processos judicials que puguin o no afectar al Parlament o a governs electes, ens hem de posicionar", ha defensat sobre l'assemblea, que ha dit que ha d'acabar de configurar-se, però que dóna fortalesa als electes.

DRET A DECIDIR

Assegura que, si centenars d'alcaldes mostren "la seva reivindicació cap al dret a decidir, el Govern espanyol haurà de fer-los cas, perquè els alcaldes són influents i no parlen només de posicionaments partidistes o ideològics, sinó del que veuen cada dia en els seus municipis, al carrer".

La presidenta de la corporació provincial considera que les diputacions són un "elements per fer avançar" Catalunya, alguna cosa que fan de la mà de la Generalitat i sabent quines són les prioritats a les quals han de destinar recursos públics a través dels ajuntaments.

ESTRUCTURES

Sobre si les corporacions provincials exerceixen com estructures d'Estat, ha assenyalat que és una cosa que "ja ha passat en l'època de la Mancomunitat, quan havia una idea molt clara que les diputacions havien de ser factors de modernització, i ara també hi ha una idea molt clara".

Des de la Diputació de Barcelona, governada per CiU i ERC, assegura que col·laboren en la construcció d'un nou Estat, "tenint en compte que qui lidera el procés és el Govern" i i han estat lleials al que acordi el Parlament i el que necessiti la Generalitat.

Sobre si les diputacions podrien assumir funcions de la Generalitat si se suspengués l'autonomia, ha assegurat que no preveuen aquest escenari perquè en un Estat de dret ha de descartar-se completament, tot i que "en un procés tan difícil, ningú amaga que no sigui possible".

Sobre les partides que destina la Diputació a serveis que ha de prestar la Generalitat, Conesa ha defensat que qui els rep és el ciutadà, que ha de disposar d'ells "amb independència de l'origen dels recursos" públics, si l'administració responsable té dificultats.

Ha ressaltat que alguns critiquen que la Generalitat incompleix les seves obligacions i que la Diputació col·labora amb ella, quan amb qui col·labora és amb el ciutadà, i ha insistit que el fet important és que no deixin de prestar-se aquests serveis.

"És també maduresa d'un Estat democràtic. Qui necessita el servei és el ciutadà, i les administracions han de posar-se en línia per prestar-lo", ha sostingut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés