Actualitzat 16/12/2014 11:46

Coneixes l'origen de la Flor de Pasqua?

Hojas rojas típicas de la Flor de Pascua, propia de la Navidad
Foto: FLICKR

MADRID, 16 (EDIZIONES)

La Flor de Pasqua és més present que mai aquests dies. En veiem a botigues, aparadors, a casa, a la feina... a més n'hi ha de diferents colors: vermell, blanc o rosa. Sens dubte són una icona nadalenca. Però, coneixes l'origen d'aquesta planta?

   La Flor de Pasqua es coneix també com a Flor de Nadal o Poinsettia. Aquesta planta té el seu origen a Mèxic, concretament a Taxco d'Alarcón i és pròpia de regions tropicals. Va tenir el seu auge i expansió gràcies als frares franciscans al segle XVI, ja que decoraven les Esglésies amb aquestes flors el dia de Nadal. Per això aquesta planta es relaciona amb les festes nadalenques en la decoració dels naixements, que es va popularitzar entre el 1521 i el 1821, durant el període colonial.

   Però qui la va donar a conèixer al món va ser Joel Roberts Poinsett, l'ambaixador dels Estats Units a Mèxic, qui va exercir aquest càrrec entre els anys 1825 i 1829. A la seva tornada al país nord-americà, Poinsett es va emportar diversos esqueixos amb els quals va donar a conèixer aquesta flor a l'Amèrica del Nord.

   Es va popularitzar tant aquesta planta que es va acabar convertint en una tradició, i per això el dia 12 de desembre del 1991 als Estats Units es va proclamar el 'Dia de la Poinsettia', com a homenatge a Poinsett que va morir el 12 de desembre de 1851.

   Aquesta flor, per a la cultura azteza simbolitzava la puresa de la sang pel seu color vermell. De fet, aquesta planta estava present durant els sacrificis que feien aquestes poblacions indígenes. També s'usava com a remei medicinal per la febre.

A EUROPA

   A la Unió Europea aquesta planta és molt coneguda. La producció de la ponsètia, o Flor de Pasqua, va arribar el 2013 a 115 milions de plantes, de les quals 35 milions corresponien a Alemanya, principal mercat d'aquesta planta en hivernacle.

   A Espanya va ser introduïda a començaments dels anys 80 i ara es cultiva a Andalusia, Múrcia, Catalunya i Cantàbria. La producció de Flor de Pasqua se situarà aquest any a Espanya entorn dels 7 milions d'unitats, xifra molt semblant a la del 2013, segons el secretari tècnic de l'Associació de Pagesos i Viveristes de Barcelona.

LA LLEGENDA

   Aquesta flor nadalenca té la seva llegenda. I és que, a Mèxic, uns nens pobres gairebé sense recursos van anar a donar-li un regal al Nen Jesús del pessebre de l'Església, com era tradició.

   Però com que no tenien res per donar-li ja que eren pobres, li van portar aquesta flor que, segons la llegenda popular, era completament verda. Per això, Déu, commogut per aquesta acció, la va tenyir de vermell, per donar-li la importància que es mereixia.

   Es diu que és per aquest motiu pel qual sempre ha estat lligada a aquesta data: el 24 de desembre i al 25, dia de Nadal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés