Actualizado 30/03/2017 11:55

Colau demana un "nou marc europeu" que millori el paper regulador de les ciutats en el turisme

Equipara el creixement d'allotjaments turístics del 18% en cinc anys a la bombolla immobiliària

BARCELONA, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apostat aquest dijous per establir dinàmiques compartides de treball amb altres ciutats per aconseguir un "necessari nou marc europeu" que millori el paper regulador de les ciutats a l'àmbit del turisme, ja que en elles es concreta el que considera que és un repte global.

En l'obertura de la trobada de ciutats 'Governança del turisme urbà: lloguer de vacances' a Barcelona, Colau ha criticat que, tot i que el turisme es concreti en les ciutats, aquestes manquen de les competències suficients, i veu necessaris "nous marcs de governança", ja que es concentra en els Estats, segons Colau, que advoca pel treball en xarxa entre ciutats.

"La col·laboració municipalista és el futur i serà el present del segle XXI", ha defensat, i ha apostat perquè les ciutats intercanviïn experiències i facin visibles reptes comuns i la falta d'eines, una cosa en la qual treballaran fins a aquest divendres en aquesta trobada, en què participen 15 ciutats, entre les quals hi ha París, Amsterdam, Estocolm, Reykjavík, Viena, Santiago de Compostel·la, Palma de Mallorca, València, Bilbao, Sant Sebastià i Madrid.

En un acte en el qual també ha participat el tinent d'alcalde Jaume Collboni, Colau ha destacat que la ciutat ha passat a ser en pocs anys una "destinació turística de primer nivell" --la cinquena d'Europa--, en què l'any passat es van registrar 17 milions de pernoctacions, i ha insistit que la gestió del turisme és un repte global de primer ordre i màxima prioritat.

CREIXEMENT "SENSE CONTROL"

L'alcaldessa ha assenyalat que el creixement del nombre d'allotjaments turístics ha estat exponencial en poc temps, augmentant un 18,5% en cinc anys, dada que "recorda les xifres de creixement de la bombolla immobiliària".

Ha estat un "creixement exponencial en poc temps, i ha estat desequilibrat, sense planificació i sense control, el que ha generat un creixement de l'activitat econòmica amb efectes positius però també amb impactes negatius no previstos", com la massificació --que tampoc agrada als turistes, ha dit--, l'ús intensiu de l'espai públic i l'augment dels preus del lloguer.

"El lloguer de vacances competeix directament amb un bé de primera necessitat, com l'habitatge d'ús residencial permanent", ha avisat la primera edil, qui ha destacat que el 50% de les places turístiques es concentren al 17% del territori de la ciutat, afectant barris com el Gòtic, en què el 61% de la població és flotant.

"A Barcelona ens encanta que ens visitin, som una ciutat oberta al món, de tradició mediterrània i cosmopolita", ha dit Colau, que ha recordat que el turisme representa al voltant d'un 13% del PIB de la ciutat i genera uns 68.000 de llocs de feina, però ha reiterat que també provoca efectes negatius.

El segon tinent d'alcalde ha coincidit a assenyalar que les ciutats tenen com a repte la gestió del turisme, que s'ha de consensuar amb els actors econòmics i els veïns per aconseguir un model sostenible, i ha defensat "començar a treballar en xarxa amb altres ciutats que puguin tenir els mateixos reptes i les mateixes preguntes".

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés