Publicat 21/01/2016 12:17

Colau aposta combatre el jihadisme a través d'evitar desigualtats i segregació a ciutats

Las alcaldesas Ada Colau y Núria Marín
EUROPA PRESS

La primera regidora de l'Hospitalet demana reforçar el rol dels alcaldes en l'àmbit de seguretat

BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apostat aquest dijous per combatre i prevenir el terrorisme jihadista a través d'evitar les desigualtats i la segregació a les ciutats, ja que considera que les "radicalitzacions troben el seu ferment en la desigualtat, la falta d'expectatives de la gent jove, en pràctiques d'exclusió i la discriminació social".

"Hem comprovat en els horribles atemptats de París i d'altres ciutats que, si bé el jihadisme respon a conflictes globals, la radicalització té a veure amb problemes que són nostres", ha destacat Colau en l'obertura del Fòrum Espanyol per a la Prevenció i Seguretat Urbana, que ha inaugurat a la capital catalana al costat de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) i presidenta del fòrum, Núria Marín.

Després de ressaltar que a Barcelona no existeix una amenaça terrorista concreta més enllà de l'amenaça global, ha avisat que hi ha terroristes que "han nascut i crescut a les mateixes ciutats en les quals han atemptat en barris pobres, i això és competència municipal, perquè ningú es quedi aïllat i que tothom tingui oportunitats", cosa per la qual ha recordat que impulsen el Pla de Barris.

CONTRA LA ISLAMOFÒBIA

"El risc de fractura que han generat les últimes dècades de polítiques neoliberals han portat a dues barcelones, en les quals en un territori cohesionat hi ha diferències abismals que no ens podem permetre. No ens podem permetre aquesta bretxa, no només per moralitat i ètica, sinó també perquè és un problema de seguretat de primer ordre", ha avisat Colau.

Ha destacat que el terrorisme jihadista --"aquesta amenaça global sense cara i impredictible que escapa a les nostres humils competències locals"-- pot provocar una proliferació del racisme i la islamofòbia, cosa que ha destacat que cal evitar, ja que defensa que cap col·lectiu pot ser estigmatitzat per raons de seguretat, per la qual cosa preveuen incloure un pla contra la islamofòbia en el Programa d'Actuació Municipal (PAM).

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

L'alcaldessa ha marcat com una de les seves prioritats combatre la violència de gènere --considera que cada dona assassinada i agredida pel fet de ser-ho és un fracàs de l'administració--, i ha criticat: "No s'entén que els últims anys no sigui la prioritat de les agendes polítiques".

"Cal abordar la violència de gènere com una política de primer ordre. Ha de ser una política estructural que impregni les polítiques de les nostres ciutats, perquè no ens podem permetre ni una mort més", ha asseverat Colau, que ha ressaltat que la seguretat a l'espai públic també per a les dones està molt relacionada amb l'activitat als barris.

"QUAN MÉS POR HE PASSAT"

"Quan hi ha vida als carrers, tots estem més segurs", ha sostingut la primera regidora, que ha relatat l'experiència amb la qual ha passat més por, una ocasió en la qual tornava sola i de nit a casa i sense saldo en el mòbil quan un home es va aturar davant d'ella amb comentaris lascius i amb intenció d'agredir-la, de manera que es va sentir acorralada.

Ha explicat que, quan no sabia si començar a córrer perquè era conscient que l'home l'atraparia, va aparèixer un jove cantant i en monopatí, que la va ajudar i la va acompanyar després a casa, fet pel qual ha insistit que la vida als carrers proporciona seguretat, i ha ressaltat: "Per a mi, la seguretat és un noi jove cantant sobre un monopatí".

ORDENANÇA DE CIVISME

Preguntada en declaracions als periodistes per l'Ordenança de Civisme, Colau ha insistit que requereix una revisió profunda que abordi el concepte de convivència i que eviti criminalitzar persones vulnerables: "Que es posi el focus sobre col·lectius vulnerables no té sentit i és moralment reprovable".

Després de sostenir que l'ordenança està desfasada, ha assenyalat que han impulsat un grup de treball intern per començar a revisar alguns dels seus elements, i ha avisat que, "quan es recorre a sancions, és el fracàs de les polítiques preventives que eviten situacions" de conflicte.

"La prevenció no ha de ser només policial, hem d'ampliar les polítiques socials com una intervenció preventiva", ha defensat l'alcaldessa, que ha afirmat que la seguretat és un bé col·lectiu que cal preservar a través del treball i de la col·laboració de tots els actors de la societat.

NÚRIA MARÍN

L'alcaldessa de l'Hospitalet ha destacat que les ciutats han canviat i s'han tornat més complexes i diverses amb la crisi econòmica, que considera que ha provocat un augment de la inseguretat, i ha assegurat que la situació requereix "una solució complexa" amb la col·laboració i coordinació de la resta d'administracions i de cossos policials.

Ha defensat que cal reforçar el rol dels alcaldes en l'àmbit de la seguretat pel seu coneixement de la realitat quotidiana, perquè tinguin "la possibilitat no només de coordinar polítiques, sinó d'exercir com a autoritat en el territori en matèria de seguretat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés