Actualitzat 31/03/2015 17:29

Cinc coses que potser no saps sobre la història de la Torre Eiffel

Google Cultural Institute ofrece la posibilidad de ver de más cerca la Torre Eif
Foto: GOOGLE CULTURAL INSTITUTE OFRECE LA POSIBILIDAD DE

MADRID, 31 (EDIZIONES)

Aquest dimarts és l'aniversari de la Torre Eiffel. Se celebren 126 anys des de la inauguració d'aquest monument que amb el temps s'ha convertit en un dels principals símbols de París.

   L'estructura va començar a aixecar-se el 1887. Van participar 250 obrers en la seva construcció, es va inaugurar el 31 de març del 1889, i va ser oberta al públic el 6 de maig d'aquell mateix any.

   T'expliquem cinc anècdotes sobre aquest famós monument que potser no sabies:

L'EDIFICI MÉS ALT DURANT 41 ANYS

   Va ser l'estructura més alta construïda per un home durant 41 anys. El 1930 l'edifici Chrysler li va arrabassar el títol en convertir-se en l'estructura construïda per l'home més alta del món.

ÉS UN DELS MONUMENTS MÉS VISITATS

   També és un dels monuments més visitats del món, segons la seva pàgina oficial. De mitjana, 7 milions de persones visiten el monument cada any i gairebé 250 milions ho han fet des que es va obrir.

   El nom de la torre es deu al propietari de l'empresa que es va encarregar del projecte, l'enginyer i especialista en estructures metàl·liques Gustave Eiffel, que ja era conegut per haver estat autor del disseny de diversos ponts per a la xarxa francesa de ferrocarrils.

   Inicialment, estava previst que la torre s'aixequés amb 12 mesos de treball, però va fer falta el doble de temps. La construcció es va prolongar des del 28 de gener del 1887 fins al març del 1889.

ES VA CONSTRUIR PER COMMEMORAR LA REVOLUCIÓ

    La torre es va inaugurar dins de l'Exposició Universal del 1889 de París, que commemorava el centenari de la Revolució Francesa.

LA TORRE NO HAVIA DE SER PERMANENT

   Tot i que actualment és un dels símbols de la ciutat més preuats pels parisencs, no sempre va ser així. De fet, la seva construcció va aixecar crítiques entre part del públic, que ho veien com una cosa 'lletja' i 'massa gran', d'acord amb les cròniques de l'època.

   La intenció inicial era desmuntar la torre després de l'exposició. Tot i això, l'èxit que va tenir el monument entre el públic de la fira i la perícia del seu inventor durant els anys següents per reciclar la torre com a lloc per desenvolupar experiments científics va salvar l'estructura de ser desmuntada.

ES PODEN PUBLICAR FOTOS SEVES DE DIA, NO DE NIT

   Les lleis de propietat intel·lectual dels països de la Unió Europea (UE) prohibeixen la difusió de fotos d'edificis públics. "Si fas una fotografia de l'Atomium i la poses a Facebook, comets una infracció dels drets d'autor", assegura l'especialista europeu Dimitar Dimitrov en una entrevista concedida al diari digital 'EU Observer'.

   La Torre Eiffel és un dels monuments afectats. D'aquesta obra es poden difondre fotos de dia, però no de nit. Això és perquè els drets d'autor de la construcció ja no estan vigents, però les seves diferents il·luminacions sí que estan subjectes a drets d'autor i drets de marca.

   Aquests drets pertanyen a la Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), a qui cal demanar permís prèviament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés