Actualitzat 01/03/2016 11:43

Cinc consells ràpids per mantenir el teu mòbil Android net i optimitzat

Android
FLICKR/ROBBULMAHN/CC

MADRID, 1 Març (EDIZIONES/Portaltic)-

   Sents que el teu 'smartphone' no funciona com hauria i no saps ben bé per què? Una de les possibilitats és que tinguis el terminal ple d'escombraries i que no el tinguis ben optimitzat.

   L'obsolescència programada és una cosa que preocupa molts usuaris. Perquè m'haig de gastar molts diners en un bon telèfon o en un bon aparell electrònic si em durarà dos dies? És cert que, a mesura que va passant el temps, qualsevol dispositiu cada cop dura menys, però és molt important cuidar-los el màxim possible, més encara si es tracta d'un mòbil que s'utilitza a totes hores els 365 dies de l'any per a unes coses o altres.

   Per a tots aquells usuaris d'Android que no tinguin clar com netejar o optimitzar d'una manera senzilla el terminal, aquí deixem cinc consells ràpids perquè aquestes escombraries que tens, que no fas servir i que no saps on són, desapareguin dels teus dominis i tinguis un 'smartphone'optimitzat i ben cuidat.

INSTAL·LA UN ANTIVIRUS

   Sí, per molt obvi que pugui sonar, és molt important que instal·lis un antivirus als teus terminals, siguin de l'empresa que siguin.

   Internet està ple de 'malware' o virus que no saps quan poden entrar en el teu dispositiu ni com - s'han donat fins i tot casos d'aplicacions descarregades a les mateixes botigues dels sistemes operatius mòbils que contenien algun tipus d'infecció -, per això és vital tenir algun tipus de barrera que t'ajudi a allunyar-los. Molts d'aquests programes o arxius perjudicials tenen com a objectiu el robatori de dades, per no dir tots, però també n'hi ha que s'encarreguen d'infestar el telèfon d'arxius escombraria que fan malbé el rendiment del mòbil.

   Assegura't que l'antivirus està sempre actiu i fent la seva feina, a més de fer anàlisis diaris al dispositiu per evitar que el 'malware' faci acte de presència.

ESBORRA LA MEMÒRIA CAU DE TOTES LES APLICACIONS

   La memòria cau o 'caché' és una memòria auxiliar que utilitzen els terminals per guardar arxius o rutes als quals necessita accedir de manera ràpida. El problema ve quan, en tenir una quantitat important d'aplicacions o en fer servir l''smartphone' contínuament, aquesta memòria cau comença a ocupar molt d'espai i a menjar-se molts dels recursos disponibles.

   Esborrar la memòria cau amb Android és molt fàcil. Hauràs d'anar a Ajusts > Aplicacions. Una vegada tens davant la llista de tot allò que tinguis instal·lat al mòbil, si apretes sobre qualsevol de les apps, et sortiran una sèrie d'opcions sota els botons de "desinstal·lar" (si és una app de fàbrica això no t'apareixerà) i "forçar detenció". Hauràs de triar l'opció d'"Emmagatzematge", apretar-la i clicar a esborrar memòria cau de l'aplicació. Ja que hi ets, de passada pots aprofitar per esborrar les dades de l'app - si és una aplicació amb accés a arxius, assegura't d'haver-los passat a un ordinador abans o sinó els perdràs.

INSTAL·LA UN OPTIMITZADOR PER AL TELÈFON

   Hi ha molts programes que netegen i optimitzen el telèfon, sobretot en el cas d'Android. Triis quin triis, t'ajudarà a esborrar els arxius escombraria de manera més o menys automàtica (depenent de quin programa sigui), a optimitzar el rendiment de la teva RAM o a eliminar les aplicacions que s'executen en segon pla i que consumeixen recursos tot i que tu no les estiguis utilitzant.

   Aquestes aplicacions, generalment, també t'avisen amb una notificació quan el teu telèfon té algun problema o està a punt d'arribar al seu límit de rendiment, així tindràs sempre controlat que tot funcioni correctament i que el terminal no se't sobrecarregui, cosa que també pot produir un increment a l'ús de la bateria i que se t'apagui en els pitjors moments.

NO OMPLIS LA MEMÒRIA DEL TELÈFON DE COSES QUE NO FAS SERVIR

   Quantes vegades haurem sentit les nostres mares dir allò de: "fill, has de netejar l'habitació, que ho tens tot potes enlaire"? Doncs amb el telèfon igual.

   Esborra de la memòria tot allò que no facis servir. Ja siguin aplicacions, fotos, vídeos o música, tot el que s'emmagatzema, ocupa espai i un espai omplert al màxim de la seva capacitat l'únic que fa és que el telèfon mòbil doni més problemes - que no es puguin fer descàrregues d'apps que realment fas servir, que no puguis guardar un arxiu important, que no puguis executar certes funcions, etc. - i que el seu rendiment baixi considerablement.

   Si ja tens un netejador o optimitzador instal·lat, bona part d'aquesta neteja te la farà ell mateix, però sempre és convenient que de tant en tant facis un cop d'ull als arxius i esborris coses inútils o oblidades.

REDUEIX EL NOMBRE DE PANTALLES D'INICI I DE WIDGETS

   Quan encens el mòbil, aquest triga més depenent de les pantalles d'inici i dels widgets que contingui. Amb Android, és molt habitual veure com els terminals de les companyies (Samsung, Sony, LG) arriben amb una pila de pantalles d'inici, entre les quals estan distribuïdes diferents aplicacions i widgets.

   Intenta reorganitzar el que facis servir en una única pantalla (les carpetes ajuden molt en aquests casos) i, per accedir a la resta de coses que només utilitzes una vegada de cada mil, ves al menú de totes les aplicacions. Així, reduiràs els recursos que utilitza el terminal, sobretot pel que fa al RAM (com més pantalles d'inici, més consum de RAM), però també augmentaràs la seva eficiència en tenir-ho tot més a mà.

   Pel que fa als widgets, aquests també consumeixen recursos: tenir un widget actiu i obert significa que l'aplicació corresponent també està oberta. Com menys widgets tinguis, més ben optimitzat estarà el teu terminal Android i, admetem-ho, poques vegades faràs servir tots els que vénen de fàbrica o a les opcions de personalització, així que millor tancar-los quan hi ets a temps i no emportar-te un disgust més endavant quan t'estressis perquè el telèfon no obre les coses prou ràpid.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés