Publicat 01/11/2014 13:08

Can Ruti tanca amb èxit l'assaig clínic d'un probiòtic que prevé la tuberculosi

Hospital Germans Trias i Pujol. Can Ruti
HOSPITAL GERMANS TRIAS I PUJOL

BARCELONA, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), conegut com a Can Ruti, ha tancat amb èxit l'assaig clínic d'un probiòtic que prevé la tuberculosi, creat després de constatar que els pacients emmalalteixen per una reacció inflamatòria contra el bacteri que causa la malaltia.

Els resultats de l'assaig clínic han estat presentats aquest dissabte en la 45 Conferència Mundial de Salut Pulmonar, que se celebra a Barcelona, i es basen en la participació d'un centenar de voluntaris, ha informat el centre sanitari en un comunicat.

El probiòtic, batejat com a 'Nyaditum resae' i fabricat a Badalona, és un suplement alimentari que té la funció de moderar la resposta immune del cos quan és infectat pel bacteri, i es preveu distribuir primer a l'Índia.

Amb un cost previst de menys de cinc euros a l'any, s'espera que a partir del 2015 aquest suplement alimentari pugui començar a beneficiar milers de persones, especialment ciutadans de països en vies de desenvolupament, on la tuberculosi causa més morts.

El funcionament del probiòtic està basat en la necessitat que el cos toleri el bacteri enlloc de voler-lo eradicar, i s'ha fabricat a partir d'un microbacteri inactivat per calor, que és de la mateixa família que el que causa la tuberculosi i està present al medi ambient.

El microbacteri 'mycobacterium manresensis' ha estat descobert a l'aigua del riu Cardener (Barcelona) i identificat per primera vegada pels investigadors de Can Ruti.

TOLERÀNCIA NATURAL

Després de ser administrat durant dues setmanes, el probiòtic derivat del bacteri permet que el cos aprengui a tolerar naturalment la tuberculosi, de manera que la resposta inflamatòria que genera contra aquest microorganisme en cas d'infecció és menys intensa.

Aquest fenomen evita que es desenvolupi la malaltia, cosa que ja es va demostrar en ratolins i s'ha corroborat amb els assajos clínics en éssers humans: quan es pren per via oral un probiòtic com aquest de manera repetida, el sistema immune l'acaba considerant un aliment, com si s'acostumés.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés