Actualitzat 09/12/2016 13:53

Barcelona restaurarà una capella del Monestir de Pedralbes amb 250.000 euros de la taxa turística

Un visitante ante los murales medievales de la capilla de Sant Miquel del Real
EUROPA PRESS

Culminaran els treballs iniciats el 2005 amb la recuperació de les pintures medievals dels laterals

BARCELONA, 9 des. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona culminarà la restauració dels murals medievals de la capella de Sant Miquel del Reial Monasteri de Santa Maria de Pedralbes amb una aportació de 250.000 euros procedents de l'impost sobre estades en establiments turístics (IEET), ha anunciat aquest divendres en roda de premsa el tinent d'alcalde de Cultura, Empresa i Innovació, Jaume Collboni.

Es tracta de la segona fase dels treballs de restauració --iniciats amb un estudi el 2005--, que començarà el 2017 i s'acabarà la neteja i la restitució de les pintures murals de les dues parets laterals, amb una durada prevista d'un any.

El 2015 s'ha obert la capella al públic, després de dos anys de tasques en els quals es va fixar i va netejar el conjunt pictòric, a més de restaurar completament el plafó central i l'embigat policromàtic --que es va començar a restaurar el 2013--.

Els murals estan considerats com una peça única per ser un cas excepcional a nivell europeu de cicle pictòric conservat complet, i en ells es complementen pintura i arquitectura per conformar una obra de 100 metres quadrats decorats, entre els quals hi ha 75 de pintura mural d'estil precursor del Renacentisme i 25 de sostre pintat.

"El paper que va fer la comunitat de les Clarisses ha estat la clau per conservar el patrimoni" després de 700 anys, ha destacat el tinent d'alcalde, que ha posat en valor les atencions que van fer les religioses en aquesta capella que la ciutat ha assumit després com un espai propi, que l'últim anys ha rebut 77.000 visitants.

TAXA TURÍSTICA

El regidor d'Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha celebrat que la taxa turística com una tornada per a la ciutat, i en concret per al patrimoni cultural, per la qual cosa s'ha destinat a equipaments culturals un dels cinc milions d'aquest impost que ha gestionat fa poc l'Ajuntament.

L'aportació del consistori finançarà també la difusió de l'equipament, amb la intenció de desconcentrar el turisme i "explicar la ciutat més enllà dels tòpics", atraient a nous espais els visitants que repeteixen, a més de posar-ho en valor perquè ho redescobreixin els barcelonins que encara no ho han visitat.

Collboni ha afegit que la taxa serveix per ampliar els beneficis que té el turisme a la ciutat, en concret amb una restauració "de primera magnitud, de referència a nivell europeu", que servirà també per investigar la història de l'art i les tècniques que es van utilitzar al segle XIV.

La primera intervenció va servir també per descobrir qui és l'autor de les pintures, una autoria que el contracte original de 1346 estableix que és del taller de Ferrer Bassa, però que encara es posa en dubte i no està atribuïda definitivament, al que Collboni ha afegit però sembla que té una "gran influència italiana", en concret dels precursors de la pintura mural renaixentista.

OBRA MINUCIOSA

La directora i conservadora cap del monestir, Anna Castellano, ha assegurat que es tracta d'una obra "súper minuciosa", en què treballaran poques persones simultàniament i que no podrà fer-se ni amb molt fred ni amb calor, per la qual cosa probablement començarà a la primavera.

El 2005 es van iniciar els estudis i el 2014, quan es va començar la restauració, van veure que algunes actuacions que es van fer durant el segle XX havien ocasionat problemàtiques: la pintura s'estava separant del mur, i alguns afegits amb guix que s'havien fet en aquest segle van separar els murals en més llocs dels quals s'havia pensat.

Van decidir retirar tots els afegits i en les cicatrius que van quedar es va injectar morter de calci, el que va fer que la pintura es quedi enganxada al mur; després es va fer una primera neteja al conjunt, però com el pressupost s'havia reduït, es van centrar a restaurar més intensivament el plafó central, el que va fer que el cel que semblava nocturn "passés a ser de dia".

El 2017 s'acabarà amb els laterals --aproximadament la meitat dels murals--, amb una neteja en profunditat i acabats finals, a més de retirar l'arrambador fals actual.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés