Publicat 14/03/2016 18:06

Barcelona rep representants de 20 ciutats a la Setmana Mundial de Resiliència Urbana

S'abordaran qüestions com la gestió de l'aigua, les infraestructures urbanes o la xarxa elèctrica

BARCELONA, 14 març (EUROPA PRESS) -

Barcelona rep representants de 20 ciutats internacionals a la primera Setmana Mundial de Resiliència Urbana que comença aquest dilluns 14 i s'acabarà divendres que ve 18 de març al recinte modernista de Sant Pau.

L'esdeveniment està organitzat dins del context de col·laboració amb el Programa de Perfils de Ciutats Resilients (CRPP) d'UN- HABITAT, i té com a objectiu "ser una plataforma d'intercanvi mutu, oberta al debat i amb foment d'entorns de col·laboració" entre ciutats i experts de tot el món.

En declaracions als mitjans, el gerent de mobilitat i infraestructura de l'Ajuntament de Barcelona, Manuel Valdés, ha detallat que l'objectiu de la resiliència és coordinar una resposta més eficient entre els actors implicats en incidències ja siguin naturals o tecnològiques.

La resiliència és un concepte nou que fa referència a la capacitat de les ciutats per restablir un correcte funcionament després d'una situació de crisis i Valdés ha declarat que "la resiliència és com la salut" que ha de ser tractada des d'una perspectiva transversal i amb interrelació dels diferents actors implicats.

Durant les jornades es tractaran aspectes com la gestió de l'aigua, les infraestructures urbanes a prova de desastres, la xarxa elèctrica, les iniciatives d'èxit per fomentar la implicació d'actors i la resposta que dóna Barcelona davant de l'impacte migratori o la crisi de refugiats.

RESILIÈNCIA A BARCELONA

Al marge de la celebració de l'esdeveniment a la ciutat, Barcelona treballa per reduir la vulnerabilitat i garantir una millor resposta a situacions adverses com l'esfondrament el 2005 del túnel de la L5 al Carmel i la caiguda d'un mur el 2007 al solar de l'antiga fàbrica Bayer.

Després d'aquestes situacions, es va veure la necessitat de treballar en la gestió, anàlisi i reducció del risc a través de la Central d'Operacions que gestiona les incidències urgents detectades a l'espai públic coordinant cossos i donant resposta a emergències.

Per a Valdés aquest equip "intenta coordinar totes les accions, no només amb l'Ajuntament sinó amb altres administracions i empreses que donen servei a la ciutat" perquè Barcelona pugui donar la millor resposta possible a situacions crítiques.

48 PROJECTES

Des del 2009, Barcelona té 48 projectes en el marc de les Taules de Resiliència Urbana i Valdés ha destacat que té com a objectiu "recuperar com més aviat millor i en les millors condicions la ciutat davant d'un esdeveniment crític" i ha destacat alguns protocols de col·laboració amb empreses elèctriques com Endesa --participarà a les jornades de resiliència urbana-- quan ocorre una incidència al servei.

Valdés ha detallat alguns d'aquests projectes com la gestió dels túnels urbans que "pretén una gestió diària de la infraestructura, la formació de personal i la millora contínua en seguretat" o la resposta que pot donar la ciutat davant de l'arribada de persones refugiades que fugen de la guerra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés