Actualitzat 15/11/2016 20:04

Barcelona recupera el 60% de llocs de feina perduts durant la crisi

Augmenten un 17% les societats mercantils i la compravenda de pisos creix un 20,5%

BARCELONA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'Informe econòmic de conjuntura que s'ha presentat amb dades del primer trimestre del 2016 mostra que s'han recuperat el 60% dels llocs de treball perduts durant la crisi, mentre que l'atur se situa al 12% --79.463 persones--, per sota de la mitja catalana i espanyola.

La taxa d'atur ha baixat 2,1 punts percentuals l'últim any, i es manté per sota de la catalana (14,7%) i espanyola (19%), i més pròxima a la de la Unió Europea (UE) del 8,6%; la taxa d'ocupació va arribar al 71,2% en el tercer trimestre del 2016, per la qual cosa es manté per sobre de la mitjana europea, ha explicat el regidor d'Empresa i Ocupació Agustí Colom.

L'Executiu ha lamentat que l'atur segueix tenint una "alta incidència" entre els joves: 28,1% en el tercer trimestre, tot i haver-se reduït en 4,1 punts l'últim any, i també ha destacat que el 53,6% dels aturats són majors de 45 anys, i el 41,3% fa més d'un any que no treballa.

Alhora, vuit dels deu barris amb el percentatge més alt de població adulta en atur corresponen al districte de Nou Barris: Ciutat Meridiana, Trinitat Nova, Vallbona, la Guineueta, Canyelles, Verdum, els Roquetes i Torre Baró, i en valors absoluts el barri amb més població sense feina és el Raval, seguit per Sant Andreu.

En aquest sentit, l'informe registra la variació interanual més alta d'afiliats a la Seguretat Social en un tercer trimestre (+3,8%) des del 1986, amb 1.046.415 afiliats, i ha subratllat els sectors de la construcció (-55,2%) i les indústries manufactureres (-32,7%), mentre que l'hostaleria (+22,6%) i l'educació (+15,9%) han superat l'ocupació del 2008.

SERVEIS I HABITATGE

El document ha assenyalat que el PIB de Barcelona arriba a un creixement interanual del 3,3%, impulsat sobretot pel sector de serveis, sostingut pel comerç, transport, hostaleria i informació i comunicacions (+4,5%) i també les activitats immobiliàries i professionals (+3,6%), a més de subratllar el creixement del consum privat, que es vincula a la disminució de l'atur, la rebaixa de retencions de l'IRPF i la moderació de la inflació.

L'informe ha destacat que continua la reactivació del mercat de l'habitatge, ja que la compravenda de pisos ha augmentat un 20,5% interanual el setembre del 2016, mentre que el lloguer creix un 21,4%, una tendència que es manté a l'augment de preus de compra d'habitatges de segona mà, que pugen fins a un 7,8% en el mateix període.

Colom ha explicat que el creixement ha estat desigual i molt centrat en el sector de serveis: "És un dels reptes en els quals hem de treballar", i ha dit que l'objectiu és que cal atreure sectors que donin més fortalesa a l'economia de la ciutat, tot i que ha celebrat que el 2016 ja s'han creat 6.164 societats mercantils, 895 més que el 2015 (+17%).

"També és preocupant la bretxa salarial entre homes i dones", ha destacat Colom, que ha subratllat la capacitat innovadora i el sector exportador de la ciutat com a puntes de llança de l'economia barcelonina.

OPOSICIÓ

La regidora de CiU Sònia Recasens ha criticat que l'Executiu no ha aconseguit acabar amb l'augment del preu dels lloguers; disminuir amb la pressió dels allotjaments turístics; augmentar el parc d'habitatge social: "No tenen una bona política en matèria d'habitatge".

Paco Sierra (C's) ha advertit que la baixada de l'atur és poc significativa, en les seves paraules, a causa de les polítiques "errònies" que ha impulsat l'alcaldessa Ada Colau, i també ha criticat que no s'ha treballat suficient per protegir el comerç de proximitat ni per reduir la pressió del turisme.

La regidora d'ERC Trini Capdevila ha dit que les dades mostren una certa recuperació després de la crisi, i ha demanat treballar per diversificar l'economia i redistribuir la riquesa que genera la ciutat, tot i que ha alertat que la creació que es genera és precària, i Javier Mulleras (PP) ha destacat que Barcelona ha d'impulsar la reindustrialització.

"Aquest informe posa en relleu la mirada acrítica del Govern sobre la situació de la ciutat", ha expressat el regidor de la CUP Josep Garganté, i ha criticat que la terciarització de l'economia ha provocat la precarització de la classe treballadora, i ha lamentat que l'Executiu es refereixi a l'habitatge en termes "mercantilistes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés