Publicat 29/02/2016 13:07

Barcelona preveu invertir 236 milions a rehabilitar edificis i espai públic aquest mandat

Barcelona prevé invertir 236 millones en rehabilitar pisos, edificios
EUROPA PRESS

És un pla compartit amb el PSC, amb qui segueixen les converses sobre un eventual govern

BARCELONA, 29 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona preveu invertir en aquest mandat 236 milions d'euros en mesures de rehabilitació d'habitatges, edificis i espai públic per potenciar aquest sector i millorar l'habitabilitat i l'eficiència energètica, ha explicat aquest dilluns la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, sobre una estratègia impulsada amb el PSC.

En roda de premsa al costat del regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, i a l'edil socialista Daniel Mòdol, Sanz ha destacat que es tracta d'una estratègia amb una mirada conjunta que preveu destinar 80 milions a rehabilitar habitatges i edificis privats; 32,8 milions a immobles municipals, i 123 milions a la rehabilitació integral de l'espai públic.

Ha destacat que, amb la mesura, el Govern d'Ada Colau pretén revertir desigualtats i atendre l'emergència habitacional augmentant el parc d'habitatge social; avançar en l'eficiència energètica; garantir la qualitat del patrimoni arquitectònic, i fomentar la creació de llocs de treball reconduint el sector de la construcció cap a la rehabilitació.

AJUDES I BAREMS SOCIALS

Montaner ha avançat que els ciutadans podran sol·licitar a partir d'aquest dimarts les ajudes a la rehabilitació d'habitatges, que en aquest any tenen un pressupost inicial de 6,7 milions --als quals se sumaran altres aportacions, també de la Generalitat-- i amb novetats respecte a convocatòries anteriors, com ajudes per rehabilitar interiors.

A més, les ajudes d'aquest any inclouen per primera vegada barems socials per afavorir l'accés de les famílies amb rendes més baixes, i també incorporen subvencions per usar materials de baixa empremta ecològica i per a edificis catalogats, i un programa d'ajudes per a conjunts residencials d'especial interès, ha explicat Montaner.

Ha destacat que aquests barems socials pretenen garantir que les ajudes arribin a tota la ciutat, ja que "a les zones més pobres, com Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, hi ha hagut menys intervencions perquè hi ha menys capacitat de demanar ajudes, per la qual cosa l'Ajuntament ha de ser proactiu per arribar als més ho necessiten", cosa que també ha defensat Sanz.

Les subvencions per a patologies estructurals, millores energètiques globals i ascensors podran ser del 50% fins a un màxim de 60.000 euros, mentre que les millores energètiques parcials i obres d'elements comuns --com façanes i teulades-- seran del 35% i el 25% respectivament, amb un màxim de 30.000 euros, i Montaner ha concretat que, entre les ajudes complementàries, figuren les vinculades a cohesió social, que es podran cobrir al 100% i sense límit.

Ha concretat que, per a la convocatòria d'aquest any, les ajudes podrien incrementar-se en zones considerades d'interès especial, com el Turó de la Peira, el sud-oest del Besòs, Ciutat Vella --especialment a l'entorn de Sant Ramon i Robador i on es va impulsar en el passat mandat el Pla Dintres de millora d'interiors-- i la illa delimitada pels carrers Viladomat, Gran Via, Calàbria i Diputació, coneguda com a Illa Eficient.

HABITATGE SOCIAL

El regidor ha destacat que s'inclouran ajudes per captar pisos de privats per a la borsa d'habitatges de lloguer social i altres programes similars, i que l'Ajuntament s'oferirà per rehabilitar edificis a canvi d'habitatges per destinar-les a lloguer social, i obligarà als edificis que rebin ajudes a destinar els habitatges buits a lloguer assequible.

Després d'assenyalar que el Govern municipal pretén buscar subvencions amb finançament extern que incorporin a entitats privades compromeses, Sanz ha destacat que el seu objectiu és actuar també a l'espai públic prioritzant "microintervencions d'acupuntura urbana" per millorar-lo, recuperar patrimoni, eliminar fractures i potenciar l'accessibilitat.

A més, també preveuen desenvolupar un pla d'emergència energètica als edificis municipals per reduir el consum i incrementar la generació d'energia al "llarg camí cap a l'autosuficiència", i també proposen desenvolupar la figura del tècnic de capçalera en les oficines d'habitatges per vehicular l'atenció als ciutadans sobre aquestes ajudes.

ACORD AMB EL PSC

El regidor socialista ha destacat que l'urbanisme social i la rehabilitació és una de les apostes del PSC perquè considera que pot generar ocupació --creu que pot impulsar una tercera part dels 30.000 llocs de treball que el seu grup municipal vol crear en cinc anys-- i un nova cultura i concepció de la rehabilitació.

Mòdol ha assenyalat que aquesta estratègia s'emmarca en les conversions sobre un eventual acord de govern i sobre els Pressupostos --alguna cosa que també ha dit Sanz-- i, tot i que ha remarcat que la rehabilitació és crucial per al PSC i que la defensaria independentment de possibles acords, ha ressaltat: "En els pròxims dies, si tot va bé, hi haurà alguna notícia".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés