Publicat 12/01/2016 14:22

Barcelona planteja regular els allotjaments turístics per zones per tal de garantir els drets

Calle Del Bisbe De Barcelona, Barrio Gótico / Gòtic
TURISME DE BARCELONA

Les places turístiques multipliquen gairebé per tres la població resident en algunes seccions censals

BARCELONA, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona i els agents que intervenen en el procés per elaborar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (Peuat) es reuniran aquest dijous, en una segona trobada en el qual el Govern d'Ada Colau sotmetrà a debat els principis rectors i criteris del pla, que planteja regular per zones amb característiques similars per garantir els drets dels ciutadans.

La tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha detallat aquest dimarts en una roda de premsa que el document --que s'està lliurant als agents participants-- es debatrà dijous, i pretén garantir el dret a l'habitatge, el descans, la intimitat, la mobilitat sostenible i un medi ambient saludable per avançar cap a una ciutat equilibrada.

Proposa regular els allotjaments mitjançant tres nivells d'anàlisi --garantia de la població resident, sensibilitat ambiental de l'espai públic i característiques morfològiques i de teixits urbans--, que s'adequaran per a cada tipologia d'allotjament turístic i en "unitats homogènies de regulació", zones territorials amb característiques similars que podran ser més petites que els barris, segons Sanz.

CRÉIXER I DECRÉIXER

Sanz ha ressaltat que, en aquestes àrees territorials similars, decidiran si cal apostar per un creixement sostenible dels allotjaments turístics, si s'han de mantenir o si cal avançar cap a un decreixement, opcions que ha assenyalat que recullen les peticions dels agents, I després ha dit que el Govern de Colau "no es tanca a estudiar cap de les possibilitats".

Després de recordar que preveuen aprovar inicialment el pla especial al març, Sanz ha insistit que l'objectiu del Govern municipal és avançar cap a "una ciutat equilibrada i evitar la substitució de la població de residents als barris per la població flotant", i també preservar un model comercial diversificat que doni resposta a les necessitats dels veïns.

6,4% DE PLACES TURÍSTIQUES

La tinenta d'alcalde ha ressaltat que la mitjana de relació entre els allotjaments turístics i els residencials als barris és del 6,4% --xifra que ha contrastat amb el fet que l'habitatge públic representi un 1,5% de tot el parc residencial de la ciutat--, i que 25 barris estan per sobre d'aquesta mitjana.

Analitzant les dades per les seccions censals, Sanz ha ressaltat que en algunes d'elles el nombre de places d'allotjaments turístics gairebé triplica els residents: ocorre en dues zones de la Dreta de l'Eixample---en les quals representen el 286% i el 229%--, mentre que en seccions del Barri Gòtic i la Barceloneta passen del 146% i el 139%.

El barri on el percentatge de places d'allotjaments turístics respecte als residents és més elevat és al Barri Gòtic (53%), seguit per la Dreta de l'Eixample (50%), Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (38%), el Parc i la Llacuna del Poblenou (23%) i el Raval (20%).

CENS

La proposta també preveu elaborar un cens que actualitzi els allotjaments turístics de la ciutat i que inclogui les llicències concedides i els comunicats d'activitat admesos, en un pla especial que Sanz ha destacat que ha incorporat "des del primer moment totes les veus".

El regidor de Turisme, Agustí Colom, ha ressaltat que és un assumpte complex en el qual es compta amb tots els actors, i ha destacat que la capital catalana "està innovant, ja que és un procés que no s'ha fet a altres ciutats", i està establint els mecanismes que permetin prendre decisions de manera consensuada.

Sanz ha coincidit a defensar que Barcelona està "sent el motor perquè altres ciutats s'estiguin plantejant" iniciatives similars --ha dit que París veu el procés com a inspirador--, que ha ressaltat que pretén portar a terme un abordatge global de la situació tenint en compte totes les tipologies i territoris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés