Actualitzat 29/03/2016 14:13

Barcelona planteja rebutjar regals de més de 50 euros i portes giratòries en el seu codi ètic

El teniente de alcalde Jaume Asens y el gerente de recursos, Joan Llinares
EUROPA PRESS

Prohibeix als afectats participar en processos de contractació de familiars de fins a quart grau

   BARCELONA, 29 Març (EUROPA PRESS) -

   L'avantprojecte del Codi ètic i de conducta de l'Ajuntament de Barcelona aposta per rebutjar regals de més de 50 euros i viatges injustificats i combatre les portes giratòries, ha explicat el tercer tinent d'alcalde, Jaume Asens, aquest dimarts en roda de premsa al costat del gerent de recursos, Joan Llinares, que ha assenyalat que serà una norma de compliment obligat i amb règim sancionador, i que és la primera d'un ajuntament de l'Estat amb aquestes característiques.

   Llinares ha destacat que l'avantprojecte del codi ètic va "més enllà del que exigeix la Llei de Transparència" perquè no només afecta càrrecs electes i alts càrrecs --quedarien subjectes unes 70 persones--, sinó també empreses, fundacions i instituts d'àmbit municipal, el seu personal directiu i els comissionats i consellers de districtes, que sumen un total de 412 persones, a les quals s'afegiran jurats, tribunals de selecció i comissions avaluadores de manera circumstancial.

   El codi ètic --que s'ha exposat als grups municipals i que haurà d'aprovar-se al ple després de passar per comissió-- estableix que els subjectes a la norma que hagin tingut responsabilitats executives a l'Ajuntament i en les seves entitats municipals no poden "prestar serveis en entitats privades que hagin resultat afectades per decisions en les quals hagin participat" durant els dos anys següents al seu cessament, dificultant així les portes giratòries, ha dit Llinares.

   També preveu obligar a abstenir-se de rebre regals que "superin els usos habituals, socials o de cortesia" que siguin de més de 50 euros, i a tornar els de cost superior, excepte quan no sigui possible o quan l'esmentada devolució sigui excessivament costosa, casos en els quals els obsequis s'incorporaran al patrimoni de la corporació municipal.

   Pel que fa als viatges, assenyala que només es podran efectuar quan sigui imprescindible per al desenvolupament de les funcions i les competències dels afectats, i que només s'acceptarà el pagament d'allotjaments o desplaçaments per part de tercers quan els subjectes al codi hagin estat convidats oficialment per part d'institucions privades o públiques a activitats vinculades directament a les seves funcions i competències.

CONFLICTES D'INTERESSOS

   El codi --que també aposta per la conciliació de la vida personal, familiar i laboral-- regula també els conflictes d'interessos i obliga a inhibir-se de participar en assumptes que puguin representar interessos personals, que engloben els interessos de familiars, "incloent el cònjuge o persona amb la qual convisqui, i a familiars de quart grau de consanguinitat i de segon d'afinitat".

   També considera que són interessos personals els de les persones amb les quals es tingui una qüestió litigiosa pendent, els de "persones amb les quals es tingui una amistat íntima o enemistat manifesta" i els d'entitats amb les quals hagin estat vinculat en els dos anys previs al nomenament per una relació laboral.

   A més, el codi també obliga a garantir que tota subvenció s'atorga d'acord amb els principis de publicitat, concurrència i igualtat, i a "abstenir-se de promoure o participar en cap procediment de contractació pública amb persones físiques o jurídiques amb les quals s'hagi mantingut algun tipus de vinculació laboral o professional en els últims dos anys previs al nomenament".

CONTRACTACIÓ DE FAMILIARS

   Després de preguntar-li els periodistes sobre la contractació de familiars, Llinares ha assegurat que el codi planteja prohibir que els afectats per la norma puguin participar en els processos de contractació pública de persones amb vincles familiars de fins al quart grau de consanguinitat, cosa que ha recordat que no afecta els càrrecs de confiança, que tenen un reglament específic.

   El codi també regula les incompatibilitats, aposta per impulsar la llengua i la cultura catalana amb respecte i atenció a la diversitat, preveu obligar als càrrecs electes a efectuar la seva declaració de béns i activitats i defensa que els subjectes a la norma han d'actuar conforme als principis dels drets humans, la legalitat, la igualtat, la imparcialitat, integritat, proximitat, respecte i rendició de comptes.

   Llinares ha destacat que el codi crea la figura del gestor ètic --que vetllarà pel seu compliment i resoldrà dubtes, entre d'altres funcions--, que estarà assessorat pel Comitè d'Ètica --designat per Alcaldia--, i que l'incompliment del codi comportarà sancions que inclouran la suspensió o la inhabilitació en les faltes greus, que ha recordat que no podran sancionar-se amb caràcter retroactiu.

   Després de ressaltar que el desenvolupament del codi ètic s'ha portat a terme de manera interna amb els serveis municipals, Asens ha defensat que la norma representa un pas decisiu per a la regeneració democràtica i un "tallafocs en defensa del bé comú i contra la corrupció" que no ha de quedar-se en un canvi cosmètic sinó ser un instrument de control.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés