Publicat 06/05/2016 16:32

Barcelona no descarta consultar a la ciutadania la candidatura dels Jocs d'Hivern

Jaume Asens.
EUROPA PRESS

Aborda l'impacte econòmic que podria comportar analitzant un estudi per als Jocs del 2022

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

El tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens no ha descartat aquest divendres consultar a la ciutadania l'eventual candidatura de la ciutat i els Pirineus als Jocs d'Hivern del 2026, i ha insistit que el Govern d'Ada Colau defensa altres prioritats.

"Hi ha qüestions positives i bondats, però la pregunta que hem de resoldre és si aquest és el moment o ha de ser més endavant", ha dit Asens a la comissió no permanent d'estudi de la candidatura dels Jocs d'Hivern, a la qual han assistit edils de CiU, C's, ERC i PSC, a més d'experts i representants de l'àmbit veïnal i empresarial.

Durant la comissió --a la qual rebutgen assistir PP i la CUP--, Asens ha dit que, en la valoració del Govern de Colau, "pesen més els riscos i les incerteses que els avantatges" d'aquesta eventual candidatura, que ha recordat que hauria de reunir l'acord dels grups polítics del consistori i dels barcelonins.

El membre de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (Favb), Jordi Clausell, ha coincidit a assenyalar que la capital catalana té altres prioritats i ha asseverat: "La política de grans esdeveniments creiem que ha tingut fi amb el Fòrum dels Cultures".

L'exdirector de l'Oficina de la Candidatura Barcelona-Pirineus, Óscar Grau, ha defensat que els Jocs gairebé "s'autofinancen" amb les entrades, els drets televisius i el marxandatge, mentre que el membre del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona Lluís Vendrell ha dit que la candidatura podria generar sinergies i crear un impacte positiu als territoris.

PRESSUPOST

La comissió ha abordat l'estudi del potencial impacte econòmic sobre els Jocs d'Hivern del 2022 elaborat el 2013 per traslladar la previsió aproximada a la possible candidatura del 2026, tot i que han ressaltat que la realitat econòmica ha canviat, per la qual cosa es tracta d'una aproximació irreal, ja que no hi ha un estudi sobre els Jocs del 2026.

L'estudi sobre la candidatura del 2022 divideix les despeses pel projecte en diverses fases, la primera de les quals es planteja des de l'etapa d'elaboració i presentació de la candidatura fins que és designada aspirant per part del Comitè Olímpic Espanyol, fase en la qual es preveu un pressupost de 2,4 milions d'euros, el 61% dels quals provindrien d'aportacions de l'Ajuntament, el 17% de la Generalitat i el 13% de patrocinadors.

En la segona fase, fins a la designació de la candidatura com a guanyadora per part del Comitè Olímpic Internacional (COI), el pressupost previst per al cas del 2022 era de 17,1 milions d'euros, que serien assumits l'11% per l'Ajuntament, el 8% per la Generalitat i el 79% per aportacions privades.

Durant la preparació i la celebració dels Jocs del 2022, l'estudi preveu que un pressupost de 1.122 milions d'euros, finançats al 75% per patrocinadors i amb la venda d'entrades de les competicions, amb l'11%.

IMPACTE

L'estudi valora que la despesa de consum associada als Jocs d'Hivern hauria arribat als 1.382 milions d'euros, que haurien generat un impacte de 1.949 milions sobre la producció i 1.116 milions sobre el valor afegit i haurien provocat la generació de 19.694 llocs de treball durant el període 2016-2022.

A més, el consum i inversió més alt que generarien els Jocs posarien en marxa una cadena de despeses secundàries per al proveïment de productes i serveis de la nova demanda, amb una xifra total de despeses relacionades amb els Jocs de 2.229 milions d'euros, que suposarien un impacte sobre l'economia catalana d'uns 7.686 milions de producció, 3.589 de valor afegit i la creació d'uns 70.000 llocs de treball totals entre el 2016 i el 2022.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés