Publicat 21/04/2016 15:57

Barcelona i Madrid rebutgen el TTIP i demanen que la ciutadania sigui escoltada

Gerardo Pisarello, Sergi Picazo, Sharon Treat
EUROPA PRESS

Creuen que la implantació del tractat limitaria les funcions municipals

BARCELONA, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

Representants de Barcelona i Madrid han mostrat el rebuig al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) en una trobada entre una quarantena de ciutats europees --entre les quals destaquen Brussel·les, Viena i Birmingham-- per acordar polítiques comunes a àmbit municipal de rebuig al tractat.

En un acte al recinte modernista de Sant Pau a Barcelona, el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello ha assegurat que l'organització dels diferents ajuntaments europeus ajudarà que "una única veu sigui escoltada", i ha afegit que el passat 2 d'octubre es va aprovar una proposició municipal de rebuig al tractat entre BComú, ERC i la CUP.

Pisarello ha manifestat que "les ciutats volen ser escoltades" i ha instat les institucions europees a escoltar el posicionament dels ciutadans sobre la implantació del tractat, mentre que el nombre de consistoris no partidaris de la implantació ha augmentat fins a 1.500 en els últims mesos.

Ha exigit més transparència i publicitat sobre el tractat, ja que considera que no n'hi ha hagut, i ha destacat que el preocupa l'opacitat i el secretisme amb el qual s'aborda la qüestió, destacant que les "propostes són tancades i beneficien els lobbies".

El primer tinent d'alcalde ha detallat que el consistori no donarà la seva aprovació a cap decisió "en què les ciutats no siguin tingudes en compte" i ha destacat que el TTIP pot perjudicar els petits comerços a favor de les grans corporacions.

A més, limitaria les funcions del consistori per regular en decisions municipals com la remunicipalització de l'aigua, el reforç de serveis públics, la protecció de drets laborals i la reforma de la contractació pública per a petites empreses.

UN PROBLEMA MUNDIAL

Pisarello ha afirmat que no creu en el model del "tot val, la cobdícia il·limitada i inversions que posin en risc la vida de la població" que, segons ell, propiciaria l'entrada en vigor del tractat i ha apostat per la cooperació entre ciutats i no en la competència.

El regidor d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Madrid, Carlos Sánchez, ha assegurat que des del seu consistori "no es consentirà que aquests tractats es negociïn sense la participació dels que afecta" i ha assegurat que en l'actual legislació espanyola és complicat tornar a recuperar drets que han estat privatitzats.

La representant del Maine Citizen Trade Policiy Comission dels Estats Units, Sharon Treat, ha assegurat que "no és únicament un problema europeu", per la qual cosa ha destacat el paper de ciutats com Miami, San Francisco i Seattle, que s'han pronunciat en contra del TTIP, i ha assenyalat que 50.000 empreses es podrien plantejar posar plets si el tractat entra en vigor.

La presidenta de l'Associació Internacional de Tècnics Experts i de Recerca (Aitecc) de França, Amélie Canonne, ha asseverat que "no es pot construir el món que desitgem sense el paper dels alcaldes i els representants" i ha instat les ciutats a cooperar entre si per negar-se a la implantació del tractat.

REUNIÓ AMB ROMEVA

Després de preguntar-li per si s'han iniciat contactes amb la Generalitat per impulsar el rebuig al tractat, Pisarello ha assegurat que a la reunió de divendres amb el conseller d'Afers Estrangers de la Generalitat, Raul Romeva, serà "un dels temes que es plantejarà".

El primer tinent d'alcalde ha declarat que la Generalitat hi estaria molt implicada --si s'arribés a implantar el tractat--, ja que "no només afectaria Barcelona sinó tot Catalunya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés