Actualitzat 29/03/2017 12:44

Barcelona invertirà 75 milions a digitalitzar l'Ajuntament i contractació digital a pimes

Ampliarà el wi-fi públic en autobusos i barris i demana canviar la regulació que limita la seva qualitat

BARCELONA, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona invertirà durant aquest mandat 65 milions per a la transformació digital del consistori i altres deu per obrir la contractació i compra pública en aquest àmbit a pimes, emprenedors i innovadors per afavorir un model econòmic i de negoci de les noves tecnologies més plural.

També preveu ampliar l'oferta de formació digital per garantir el coneixement de la ciutadania i el seu accés al mercat laboral, ha explicat aquest dijous en roda de premsa el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que ha presentat el pla Barcelona Ciutat Digital 2017-2020.

Al costat de la comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria, Pisarello ha destacat que tenen per objectiu "impulsar el concepte de sobirania tecnològica", perquè l'administració i la ciutadania puguin decidir les prioritats de les polítiques tecnològiques al costat del sector i a l'àmbit acadèmic i d'investigació, avançant cap a un model econòmic més obert, circular, diversificat i equitatiu.

Sobre la transformació digital de l'Ajuntament, ha explicat que pretenen millorar els processos interns per ser més eficients i també la dels seus serveis, i veu necessari desenvolupar una infraestructura de dades obertes, ja que aquestes dades permeten millorar els serveis i adaptar-los a les necessitats de la ciutat.

"Les dades són el petroli de l'economia actual", ha defensat Bria, qui ha advocat per crear un marc tecnològic per gestionar-los i posar-los al servei dels ciutadans, i ha ressaltat que Barcelona té una gran infraestructura tecnològica i ha d'aplicar les fórmules perquè puguin beneficiar a la ciutadania a través de polítiques públiques.

Treballaran per remunicipalitzar dades que es generen en serveis externalitzats i a les quals l'Ajuntament no té accés, ampliant el control públic d'aquesta informació posant al centre de la privacitat, perquè els drets i les llibertats de la ciutadania es veuen "amenaçats quan les dades es concentren en uns pocs", segons Pisarello.

GUIA PER A LA COMPRA PÚBLICA

Bria ha destacat que l'Ajuntament elaborarà una guia per a la contractació i compra pública ètica de tecnologia per part de l'Ajuntament, per obrir-la a pimes locals i catalanes, a emprenedors i companyies innovadores, segons la comissionada, que ha dit: "És molt difícil per a les pimes accedir perquè hi ha un monopoli de dades de poques empreses".

Pisarello ha insistit en la importància de la sobirania digital i d'empoderar els ciutadans mitjançant la tecnologia, de manera que impulsaran la seva capacitació en aquest àmbit per reduir la bretxa digital --que també és de gènere i socioeconòmica-- des de l'educació i plans d'ocupació, entre d'altres vies, també perquè s'impliquin en la producció de polítiques públiques.

WI-FI EN BUSOS I BARRIS

El gerent de l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI), Paco Rodríguez, ha assenyalat que estudien com ampliar la xarxa pública de wi-fi a barris en els quals no està disponible --com Torre Baró, Ciutat Meridiana i La Marina del Prat Vermell, ha citat-- i que la impulsen també en el transport públic: hi ha wi-fi en 16 estacions de metro i 300 autobusos, amb la previsió que arribin a tots els busos en acabar l'any.

Preguntat per la qualitat del wi-fi, ha explicat que existeix una limitació fixada pel Govern espanyol el 2010 que impedeix oferir una xarxa gratis de més de 256 quilobits per segon, cosa que veu obsoleta, per la qual cosa l'Ajuntament articularà un front comú amb la comunitat científica i acadèmica perquè es modifiqui, ha anunciat Pisarello.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés