Actualitzat 30/03/2017 01:20

Barcelona impulsarà l'habitatge com a servei públic i abordarà l'emergència habitacional

L'Ajuntament vol construir 1.000 pisos a l'any per destinar-los a polítiques socials

BARCELONA, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest divendres el Pla pel Dret a l'Habitatge de Barcelona 2016-2025, per un període de deu anys, que vol impulsar l'habitatge com un servei públic i abordar les necessitats actuals en aquesta matèria, com l'emergència residencial i la mobilització de pisos buits.

La previsió pressupostària del pla és de 1.666,2 milions d'euros d'aportacions directes del consistori, per la qual cosa la despesa municipal en habitatge s'incrementarà un 77% respecte a la mitjana anual en relació del període 2008-2015, en què la inversió total ha estat de 756 milions.

El Govern municipal ha observat que, en funció del comportament d'altres actors públics i privats, la despesa associat a aquest pla pot arribar als 2.973,2 milions d'euros, i ha destacat que, en qualsevol cas, amb l'aportació de la Generalitat al Consorci d'Habitatge de Barcelona, la despesa s'acosta als 2.000 milions.

El pla persegueix set grans reptes: reforçar la mediació i les ajudes al pagament de lloguer; afavorir el manteniment dels habitatges; incrementar el parc públic d'habitatge; mobilitzar el parc privat cap a l'"habitatge assequible; impulsar polítiques actives de rehabilitació en entorns vulnerables; garantir la funció social, i preparar la ciutat per a l'envelliment de la població.

59 ACTUACIONS

Aquests reptes queden dibuixats en quatre estratègies que, al seu torn, es desgranen en un total de 59 actuacions concretes, entre les quals es preveu augmentar les ajudes al pagament de lloguer d'habitatges de protecció oficial, per la qual cosa es preveu destinar un total de 22 milions a aquest objectiu: 12 milions entre 2016-2020 i deu milions entre 2021-2025, així com també un increment del seguiment de casos de desnonaments a la ciutat gràcies a la millora de mecanismes de detecció.

També es preveu la necessitat d'incrementar el parc d'habitatges públics per atendre les necessitats d'habitatge, per la qual cosa la capital catalana hauria de disposar el 2027 d'un parc mínim del 15% de les pisos principals destinats a polítiques socials, el que correspondria al voltant de 100.000 habitatges, mentre que actualment n'existeixen 50.000.

D'altra banda, l'Ajuntament vol accelerar el ritme de construcció de nous edificis de lloguer social per passar de la producció de 200 nous habitatges anuals a un total de 1.000, i l'objectiu final del pla és construir al llarg d'aquests deu anys un total de 8.854 pisos, dels quals el 80% es destinaran al lloguer, i també ha afirmat que preveuen crear uns 29.000 llocs de treball.

PROGRAMA TRANSVERSAL

La regidora de Drets Socials de l'Ajuntament, Laia Ortiz, ha destacat que es tracta d'un pla col·lectiu en el qual han participat moltes àrees del consistori, i que s'ha redactat des de la "transversalitat i de proximitat", ja que s'han realitzat un total de 21 trobades amb els veïns en els districtes.

"Es tracta d'un pla participat a nivell polític, tècnic i veïnal", ha destacat, i ha insistit que el Govern municipal vol un canvi a la llei hipotecària, mentre que el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha destacat que el parc d'habitatges protegits cal enfocar com un equipament més, de manera que ha de ser afavorit i impulsat per l'administració.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés