Publicat 01/06/2016 19:13

Barcelona impulsa 71 mesures per combatre la pobresa entre dones en vuit anys

El teniente de alcalde Gerardo Pisarello y la concejal Laura Pérez
EUROPA PRESS

50 de les mesures s'activen aquest any amb 27,9 milions d'inversió

BARCELONA, 1 juny (EUROPA PRESS) -

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha presentat aquest dimecres una estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat, amb 71 mesures per combatre la pobresa entre les dones amb un horitzó a vuit anys, de les quals 50 s'impulsaran aquest any a través de la inversió de 27,9 milions d'euros.

Ha declarat als periodistes que l'estratègia --que es presenta aquest mateix dimecres a la Taula contra la Feminització de la Pobresa-- pretén "atacar l'arrel de les causes estructurals", com la discriminació de les dones al mercat laboral, el repartiment desigual de tasques d'atencions i la desigualtat en drets bàsics, ha dit.

"El punt de partida és que la crisi i les mesures d'austeritat no tenen el mateix impacte entre homes i dones, com són exemples les retallades en atenció domiciliària, en dependència, i les ajudes a tasques d'atencions", segons Pisarello, que aposta perquè es notin aquestes tasques d'atencions perquè les considera poc reconegudes.

La regidora de Feminismes, Laura Pérez, ha dividit les mesures en tres eixos: millorar la informació segregada per sexes per definir les polítiques; economia "entesa com l'economia de la vida"; i reforçar la ciutat de drets i millorar l'accés en àmbits com l'habitatge, salut i esport.

CONTRACTES I COOPERATIVES

En l'àmbit econòmic, l'estratègia --que és un primer paquet d'actuació que pot anar augmentant al llarg dels vuit anys-- inclou mesures com programes d'emprenedoria social i solidària, altres per a dones a l'atur i mesures per millorar l'accés i permanència al mercat laboral de dones en situació de vulnerabilitat, com contractes bonificats i mecanismes per millorar la qualificació professional.

Després d'assenyalar que han comptat amb la col·laboració d'entitats, universitats i dones en situació de precarietat per elaborar les mesures, Pérez ha explicat que també aposten per fomentar la creació de cooperatives en àmbits com les atencions, i ha ressaltat que l'Ajuntament preveu facilitar que la demanda d'aquests sectors es canalitzi a través d'aquestes cooperatives per evitar que es recorri a l'economia submergida.

A més, advoca per promoure la coresponsabilitat en l'àmbit domèstic i en les atencions en el conjunt d'actors implicats tant en llars com en la comunitat, i també en el sector privat i en l'administració pública, per avançar cap a un repartiment més equitatiu d'aquestes tasques, per al qual incrementaran les beques menjador, el servei d'atenció domiciliària i el de teleassistència, entre d'altres.

L'Ajuntament treballarà amb empreses privades per acompanyar-les en la realització de plans d'igualtat, i a més s'avançarà cap a l'establiment de clàusules de gènere en la contractació pública perquè el consistori sigui "una eina de transformació pública de la ciutat".

MENYS ATURATS PERÒ MÉS DONES

Pisarello ha destacat que un 28% de la població de Barcelona es troba en risc de pobresa, i d'aquest un 55% són dones, i ha ressaltat que, en el primer semestre d'aquest any, l'atur s'ha reduït un 12% per als homes, mentre que ha augmentat un 14% per a les dones.

La Taula de Treball contra la Feminització de la Pobresa es va constituir l'octubre del 2015 i està integrada per representants del Govern d'Ada Colau i de la resta de grups municipals, i també d'associacions, fundacions, sindicats, ONG i institucions, que treballen per combatre la pobresa en les dones de manera diferenciada, integral i transversal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés