Actualitzat 28/12/2016 13:04

Barcelona duu a Fiscalia 4 desallotjaments extrajudicials i crea unitat Urbana específica

El teniente de alcalde de Barcelona Jaume Asens
EUROPA PRESS

Demana un fiscal especialitzat en habitatge i activa un protocol davant de desnonaments sense ordre judicial

BARCELONA, 28 des. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha traslladat a la Fiscalia expedients de quatre casos de desallotjaments extrajudicials perquè estudiï si s'han produït il·legalitats, i ha impulsat una prova pilot per crear una unitat específica de la Guàrdia Urbana amb formació perquè detecti casos d'assetjament psicològic, que de moment tindrà dos agents a Ciutat Vella.

El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat en declaracions als mitjans que l'Ajuntament ha documentat en l'últim any set intervencions d'empreses en desallotjaments en les quals presumptament es van cometre il·legalitats, i ha portat quatre d'aquestes a Fiscalia després de ser les més greus, amb imatges, atestats policials, testimonis i informes realitzats per treballadors públics que han presenciat els fets.

Ha destacat que, si la Fiscalia actua, l'Ajuntament podria personar-se com a acusació popular --descarta actuar si la Fiscalia no veu indicis delictius-- davant d'aquests casos de desallotjaments sense ordre judicial, una nova modalitat d'assetjament psicològic que Asens ha dit que ha proliferat en l'últim any, en què una empresa es presenta com a mediadora però coacciona psicològicament i en ocasions físicament les persones de l'immoble --tant ocupes com no-- perquè l'abandonin.

Després de preguntar-li pels periodistes sobre la unitat de la Guàrdia Urbana, ha destacat que encara discuteixen els detalls de la prova pilot però que els dos agents previstos a Ciutat Vella podrien ampliar-se a altres districtes, i ha dit que es potenciarà la seva formació en aquest àmbit --dins del Pla de formació de Drets Humans-- per facilitar que identifiquin aquests delictes, perquè "la frontera entre el que és legal i el que no és difusa" en aquests casos.

La unitat es crearà a Ciutat Vella perquè és el districte on s'han donat més casos de desallotjaments extrajudicials, entre els quals Asens ha destacat un el mes d'abril en el qual es van produir amenaces i van actuar els Mossos d'Esquadra, cas que ja està judicialitzat però que l'Ajuntament porta a Fiscalia amb més informació.

FISCAL ESPECIALITZAT

L'Ajuntament ha comunicat també a Fiscalia la voluntat del Govern d'Ada Colau d'elaborar un conveni de col·laboració per crear un Fiscal especialitzat en delictes de coacció immobiliària i per posar en marxa una comissió de seguiment formada pel Consistori i la Fiscalia Provincial de Barcelona.

Asens ha destacat que la ciutat i la Fiscalia van comptar amb un conveni semblant entre el 2008 i el 2012 durant el mandat de l'exalcalde socialista Jordi Hereu, que incloïa aquest Fiscal especialitzat, però que l'acord no es va renovar a l'anterior mandat de Xavier Trias, per la qual cosa demana recuperar aquesta figura i el conveni per millorar la coordinació.

A més, l'Ajuntament ha posat en marxa un protocol d'actuació per coordinar les àrees municipals davant de la proliferació de desallotjaments sense ordre judicial executats per aquestes empreses --que no tenen comptabilitzades perquè van apareixent, ha dit--, que s'activarà quan es tingui constància que alguna d'aquestes porta a terme una actuació que pugui suposar un delicte.

Per comprovar-ho, enviarà un tècnic del districte i, si es ratifica que es produeix alguna actuació il·legal, es comunicarà immediatament als Mossos d'Esquadra i a la Guàrdia Urbana, després del qual una comissió d'anàlisi es reunirà l'endemà per estudiar la informació del cas per decidir si impulsa algun tipus d'acció judicial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés