Actualitzat 21/09/2016 12:37

Barcelona dóna tramit al canvi de nom del saló de plens Reina Regent pel de Pi i Sunyer

Comisión de Presidencia de Barcelona
EUROPA PRESS

Voten a favor el Govern de Colau, CiU, ERC i la CUP i, en contra, C's i PP

BARCELONA, 21 set. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres canviar el nom del saló de plens Reina Regent pel de l'alcalde republicà de la capital catalana en 1934 i 1937 Carles Pi i Sunyer, cosa que haurà de ratificar-se al ple d'aquest mes amb una majoria de dos terços, i que ha tingut el suport CiU, ERC i la CUP, mentre que l'han rebutjat C's i PP, sumant 33 edils a favor i vuit en contra.

La proposta aprovada inclou que la sala tingui una representació simbòlica al·lusiva de Pi i Sunyer que respongui a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona i als principis democràtics, de neutralitat religiosa i de catalanitat, i encarregar als serveis tècnics redactar un projecte per reformar la sala per "corregir les seves carències actuals".

El comissionat de Memòria Històrica, Ricard Vinyes, ha defensat la figura de Pi i Sunyer pel seu paper institucional i la seva gestió "en aquesta ciutat, en aquest país i també a l'Estat espanyol", ja que va ser ministre durant la República i conseller de la Generalitat fins al final de la Guerra Civil, a més d'alcalde de Barcelona, el primer escollit per sufragi universal, ha destacat Vinyes, qui considera que és una figura neutral.

Ha elogiat la seva gestió durant la Guerra Civil --com a conseller de Cultura va fer arribar als soldats que defensaven la República la cultura catalana, ha ressaltat-- i ha defensat que va deixar "empremtes importants" a Barcelona, abordant el deute, reorganitzant l'administració i garantint l'eficiència tècnica de l'Ajuntament.

La regidora socialista Carmen Andrés --en el Govern municipal des de juny-- ha expressat el seu suport a la iniciativa perquè respon als criteris fixats en el Reglament Orgànic Municipal (ROM) que es va aprovar el desembre i perquè veu que Pi i Sunyer va ser alcalde de tots: "No estem faltant a la història ni a la memòria de la ciutat, sinó que el canvi respon al que vam aprovar fa pocs mesos".

El portaveu municipal de CiU, Joaquim Forn, ha considerat el canvi de nom "molt adequat, perquè reuneix els valors democràtics i de catalanitat que són els que inspiren Barcelona", i ha sostingut que Pi i Sunyer és mereixedor de donar nom al saló de plens també pel seu paper com a intel·lectual, diputat i conseller del Govern, a més d'alcalde.

El republicà Jordi Coronas ha assegurat que Pi i Sunyer ha estat una persona de consens i que, tot i que tingui càrrega ideològica, "hi ha persones que, més enllà de les sigles, fan coses rellevants", i ha apostat per seguir canviant noms de simbologia monàrquica i per construir un nou Estat per eradicar la monarquia de Catalunya, en les seves paraules.

Josep Garganté (CUP) ha donat suport a la proposta tot i que hagués optat perquè la ciutadania proposés el nom del saló --del qual demana retirar el quadre de la Reina Regent--, cosa que també defensa als carrers amb nomenclatura monàrquica, amb l'objectiu d'"enterrar simbòlicament la memòria de la monarquia borbònica" i un estament imposat per la sang i el foc i restaurat per la dictadura franquista, segons ell.

CRÍTIQUES DE C'S I PP

El portaveu de C's, Paco Sierra, ha dit que aquesta no és una figura neutral, sinó que el canvi "respon a la lliura de Colau a l'independentisme i a ERC, després de la seva assistència independentista a la manifestació de l'11 de setembre" en la Diada, i ha criticat que Pi i Sunyer va ser alcalde gairebé menys temps del qual Colau porta governant, per la qual cosa rebutja que sigui un referent tot i que ho afirmi l'executiu, que reinventa la història suprimint símbols monàrquics, ha dit.

La popular Àngels Esteller ha criticat que Pi i Sunyer té una elevada càrrega política tot i que el Govern municipal vulgui disfressar d'una qüestió tècnica, i ha avisat que l'executiu pretén aniquilar cosa que representa la monarquia, quan va ser votada en la Constitució, i que alaba la República quan va ser "un dels períodes més foscos" de la història espanyola.

La proposta ha passat el primer tràmit després que el ple aprovés el desembre modificar el ROM per revisar la simbologia de la sala de plens, fins ara anomenat Saló de la Reina Regent referint-se a Maria Cristina, mare d'Alfons XIII, que va exercir de cap d'Estat fins a la majoria d'edat del monarca, entre 1885 i 1902.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés