Actualitzat 22/07/2016 12:46

Barcelona desenvolupa la instrucció de la llei contra la pobresa energètica i preveu sancions

La teniente de alcalde de Barcelona Laia Ortiz
EUROPA PRESS

Preveu sancions de 10.000 a 100.000 euros i multes coercitives de fins a 3.000

BARCELONA, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de Govern de Barcelona ha aprovat la instrucció per desenvolupar jurídicament la Llei 24/2015 per avançar en la implementació del combat contra la pobresa energètica, i preveu sancions d'entre 10.000 i 100.000 euros i multes coercitives de fins a 3.000 euros a les empreses subministradores que incompleixin els criteris.

La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat aquest divendres en unes declaracions als periodistes que han redactat també un conveni que abordaran amb les subministradores, i ha avisat que plantegen imposar multes coercitives si no avancen en el procés de negociació, perquè la llei inclou l'obligatorietat d'arribar a aquests convenis.

Ha destacat que el document estableix l'obligatorietat que les empreses garanteixin el dret a la informació dels usuaris i la prohibició de tallar els subministraments a persones en risc d'exclusió i situació de vulnerabilitat, entre altres mesures.

"És una instrucció jurídica que també preveu que, si això no es compleix, es poden implementar tant sancions com multes coercitives perquè les subministradores canviïn d'actitud", ha insistit Ortiz, que ha explicat que han treballat el document amb les entitats impulsores de la llei, especialment amb l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

Ortiz ha ressaltat que la llei estableix que "ja no és només que les administracions públiques han de combatre la pobresa energètica, sinó que han de ser coresponsables" les empreses, i ha sostingut que la proposta del conveni és molt ambiciosa i promou la responsabilitat tant de l'Ajuntament com de les companyies.

Ha defensat que existeixen mecanismes perquè les empreses comprovin si els usuaris estan o no en situació de vulnerabilitat, que figuren en la instrucció, i ha apostat perquè les companyies tinguin un paper "més proactiu", perquè no es pot imposar a persones en situació de fragilitat tota la càrrega de fer tots els tràmits per demostrar la seva situació.

"El que no pot ser és que girin l'esquena a una situació que és creixent a la ciutat", ha explicat Ortiz, que ha dit que aquestes companyies operen des d'una condició d'oligopoli que els aporta grans beneficis.

Ha assegurat que el de Barcelona és el primer ajuntament que aprova aquesta instrucció, i ha demanat a la Generalitat avançar en el desenvolupament reglamentari i elaborar un conveni ambiciós en l'àmbit català, perquè hi ha municipis amb menys "capacitat d'impulsar convenis bilaterals" amb les subministradores.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés