Actualitzat 04/03/2016 16:08

Barcelona demana reduir privatitzacions en sanitat més enllà de l'àmbit hospitalari

Ada Colau, Gemma Taraf, y Davide Malmusi
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 març (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona aposta per reduir les privatitzacions i mercantilitzacions en el sistema sanitari de salut tant en l'àmbit hospitalari com la resta, "discutint a fons sobre el model i no només sobre gestió", ha ressaltat aquest divendres l'alcaldessa, Ada Colau.

En roda de premsa al costat de la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, i al director de Salut, Davide Malmusi, Colau ha lamentat que un 10% del pressupost públic a la ciutat es destina a contractar societats mercantils amb ànim de lucre, cosa que equival a uns 200 milions.

Han presentat dos estudis encarregats pel seu Govern municipal sobre privatitzacions a l'àmbit sanitari a la ciutat, que revelen que el 4% de l'atenció hospitalària és privada en entitats amb ànim de lucre, mentre que el 32% és de l'Institut Català de la Salut (ICS); el 56% és d'altres entitats públiques, i el 8% de privades sense ànim de lucre.

AUGMENT EN PRIVADES

Tarafa ha criticat que l'única evolució positiva de pressupostos amb fons públics en l'atenció hospitalària entre el 2009 i el 2014 ha estat el destinat a empreses privades amb ànim de lucre --ha augmentat un 25,5%, tot i que segueix comptant amb menys recursos--, mentre que s'ha reduït un 8,5% als gestionats per l'ICS, un 13,3% als d'altres entitats públiques, i un 13,2% a privades sense ànim de lucre.

Pel que fa a l'atenció primària, el 73,1% és de l'ICS; el 16% és d'empreses públiques i consorcis, i el 10,8% és d'entitats privades sense ànim de lucre, mentre que en salut mental i addiccions el 24% és d'entitats del sector públic, el 55% és de privades sense ànim de lucre, i el 20% d'altres amb ànim de lucre.

En l'atenció sociosanitària, el 31% es destina a entitats del sector públic, mentre que el 21,2% va a organitzacions privades sense ànim de lucre, i el 47,5% a privades amb ànim de lucre, per la qual cosa Tarafa ha criticat que és un àmbit en el qual predomina aquest sector.

També ha ressaltat que és el majoritari en altres línies assistencials com la insuficiència renal, el transport sanitari no urgent i l'oxigenoteràpia, mentre que en la rehabilitació --que té un pressupost de 15 milions--, el 55% es contracta a privades sense ànim de lucre, per la qual cosa el Govern municipal posarà "l'accent" en l'atenció sociosanitària, la rehabilitació i el transport sanitari per la poca presència pública.

NO ÉS UNA "LLUITA"

"Per a nosaltres, treballar amb la Generalitat, els professionals i la ciutadania sobre el model sanitari no passa per posar quatre tiretes al model, sinó per una anàlisi en profunditat", ha ressaltat Tarafa, que ha destacat que abordarà aquesta qüestió en el marc del Consorci Sanitari de Barcelona dijous que ve a una reunió.

Després de ressaltar que la transparència i la rendició de comptes són elements necessaris, ha defensat que "no es tracta d'una lluita entre el públic i el privat, sinó que es tracta que diners públics recaptats dels impostos dels ciutadans es dirigeixin a entitats privades".

"No ens preocupa la part ideològica, sinó que, com a administració pública, hem de garantir la qualitat, l'equitat i també les condicions laborals dels treballadors del sector", ha insistit Tarafa, que ha destacat la tasca de les entitats privades sense ànim de lucre en àmbits com la salut mental, i ha apostat per dirigir-les cap a un marc d'economia cooperativa, social i solidària.

RETALLADES I REOBERTURA DE LLITS

Ha demanat treballar des de la Generalitat i el Govern espanyol per limitar les afectacions dels ajustos econòmics en el sistema de sanitat públic per blindar-lo, ja que "no s'ha de veure afectat per les retallades com s'ha vist fins ara".

La comissionada ha apostat també per "redirigir un model hospitalocèntric cap a l'atenció primària i la comunitària", i ha destacat que treballen amb la Generalitat en la calendarització per reobrir 150 llits del Centre Fòrum, del Parc de Salut Mar.

MÚTUA PER A FUNCIONARIS

Sobre la mútua per a treballadors públics municipals Prestacions d'Assistència Mèdica al Personal Municipal (Pamem) --que pertany el 60% a l'Ajuntament i el 40% a la Generalitat--, ha explicat que preveuen continuar el pla impulsat a l'anterior mandat per transferir els prop de 9.000 mutualistes al sistema del CatSalut, per a la qual cosa han tornat a posar en marxa una comissió tècnica sobre l'assumpte.

"Pensem que en la integració surten guanyant els mutualistes per una qüestió d'equitat i qualitat", ha ressaltat, i ha recordat que la meitat ja no estan en actiu i que hi ha acumulat un deute de 13 milions al Pamem, que també té quatre centres on presta assistència primària i que preveu que segueixin operant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés