Actualitzat 06/03/2016 12:44

Barcelona debatrà sobre el tracte a personatges històrics vinculats a l'esclavisme

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

El Comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona i l'Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (UB) promouran el debat i la reflexió entorn al tracte que mereixen a l'espai públic personatges històrics vinculats a l'esclavitud en el marc de les activitats que s'organitzaran durant el Seminari Internacional "Memòria, Arquitectura i Espai Públic".

El seminari es farà entre els dies 8 i 13 de març a Barcelona i Lió (França) i està organitzat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, el màster en Disseny Urbà: Art, Ciutat, Societat de la UB, l'Ècole Nationale Superièure d'Architecture de Lió i el Centre Max Weber, ha informat aquest diumenge el consistori en un comunicat.

Les activitats acadèmiques comptaran amb la participació de l'arquitecte i professor de la Roger Williams University, Julian Bonder, que va dissenyar amb Wodiczko + Bonder el Memorial de l'Abolició de l'Esclavitud a Nantes (França), i que prendrà part en algunes activitats obertes al públic i que tenen com a objectiu promoure la participació i el debat sobre els monuments de memòria col·lectiva en les ciutats.

A Barcelona, aquestes activitats donaran el tret de sortida al procés participatiu que el Govern vol portar a terme per actuar a la plaça Antonio López, i en aquest context aquest 8 de març es realitzarà la presentació de la ruta guiada 'L'Herència de l'Esclavitud a Barcelona', que tindrà la col·laboració de l'Associació Conèixer Història, que començarà a les 09.30 hores davant del monument a Joan Güell i s'acabarà a la plaça d'Antonio López.

A les 17.00 hores a Ca l'Ardiaca es farà la taula rodona 'Espai públic, gènere i memòria', que tindrà les intervencions dels arquitectes Zaida Muixí i Olga Tarrasó; la historiadora de l'art Carme Grandas; el Comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, i el regidor d'Habitatge de Barcelona, Núria Ricart, i que serà presentat per l'historiador i director de l'Observatori Europeu de Memòries, Jordi Guixé.

En aquesta activitat es reflexionarà sobre la dimensió de la memòria a l'espai públic de la ciutat i es plantejarà la perspectiva de gènere en el debat, i es destacaran els punts de vista de dones arquitectes, urbanistes i historiadores, fet pel qual es posaran en evidència els "dèficits memorials" i de gènere a l'espai públic.

El dia 9 de març Bonder pronunciarà la conferència 'Tasques sobre la Memòria', centrada en l'experiència de projectar el Memorial de l'Abolició de l'Esclavitud a Nantes en col·laboració amb l'artista Krzysztof Wodiczko, on es destacarà el paper dels arquitectes en la transformació ètica de l'espai públic i en la creació d'espais que emmarquin "l'experiència humana, la vida i la recerca d'un futur millor". Després, el seminari es traslladarà a Lió fins al 13 de març.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés