Publicat 19/01/2016 18:59

Barcelona crea una unitat per prevenir desnonaments i combatre l'exclusió residencial

La concejal Laia Ortiz
EUROPA PRESS

Preveu sumar 200 pisos d'entitats financeres mitjançant cessió o compra les pròximes setmanes

BARCELONA, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat la Unitat Contra l'Exclusió Residencial (Ucer) per prevenir els desnonaments, que ha incorporat un equip de 13 persones amb diferents perfils professionals que reforçaran l'aplicació de la Llei d'Emergència Habitacional i Pobresa Energètica, aprovada pel Parlament després de la ILP promoguda per la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori Desc.

La tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat en declaracions als periodistes que la unitat es presentarà davant del Consell d'Habitatge Social, que es reuneix aquest dimarts per primera vegada en el mandat i que abordarà, a més, la modificació del reglament d'accés a la taula d'emergència per ampliar els criteris.

Acompanyada pel regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, Ortiz ha ressaltat que la nova unitat s'encarregarà, entre d'altres tasques, de mediar per evitar els desnonaments, i reforçarà el treball que es feia des d'altres àmbits, i ha afegit: "No és una tasca dels serveis socials fer mediació, necessitàvem especialistes en aquesta unitat".

La Ucer també treballarà en la imposició de multes a entitats financeres que disposen de pisos buits, coordinarà la resta de serveis municipals implicats en l'àmbit i centralitzarà la informació i gestionarà les mesures necessàries per reduir els efectes que pot provocar la pèrdua de l'habitatge en el cas que es produeixi.

DESNONAMENTS ORDENATS I EXECUTATS

Sobre la quantitat de desnonaments a la ciutat, Montaner ha assenyalat que al mes se n'ordenen al voltant de 100, però que, després de les gestions, se n'executen uns deu, xifra que es vol reduir amb la nova unitat.

Preguntat sobre els pisos cedits, ha recordat que la Societat de gestió d'actius procedents de la reestructuració bancària (Sareb) ha acordat cedir-ne 200, i ha assegurat que, "si se sumen els que estan en tràmit" amb altres entitats, preveuen tenir-ne en les pròximes setmanes 200 més, alguns per cessió i altres per compra a preus avantatjosos, opció que ha defensat davant de la construcció, ja que requereix menys recursos i temps.

El consell farà també balanç de les polítiques d'habitatge impulsades per l'Ajuntament, que el 2015 va comprar 158 pisos --13 d'aquests adquirits per dret de tempteig i retracte--, 112 dels quals s'ubiquen a Ciutat Vella; 22 a Sant Andreu; 12 a Nou Barris; set a l'Eixample; tres a Sant Martí, i un a Horta-Guinardó i a Sants-Montjuïc.

El consistori ha invertit en la compra d'aquests habitatges 17,3 milions d'euros, i ha traspassat al Patronat Municipal d'Habitatge deu milions més per comprar pisos per sota del preu de mercat.

També durant el 2015 han estat adjudicades 591 ajudes a la rehabilitació --que han suposat millores en 9.622 habitatges-- i una inversió en forma de subvencions per valor de 26,6 milions, amb unes ajudes que tornaran a convocar-se el 2016 i que inclouran també rehabilitacions a l'interior dels habitatges.

Pel que fa a les ajudes per al pagament del lloguer, han estat presentades 3.828 sol·licituds, després que el Govern d'Ada Colau les hagi impulsat amb una dotació econòmica extraordinària d'11,8 milions d'euros i hagi modificat la convocatòria perquè també puguin sol·licitar-les les persones sense ingressos.

El Registre de Sol·licitants d'Habitatge amb Protecció Oficial de Barcelona té 28.238 inscripcions vigents, que representen al voltant de 53.889 persones, ja que la ràtio per unitat de convivència inscrita és d'1,9.

Després d'incorporar els membres de la Comissió Mixta sobre desnonaments, creada el 2011, la comissió ha reunit 109 persones, que inclouen representants de l'Ajuntament i la Generalitat, entitats, empreses, col·legis professionals, entitats financeres i bancàries i experts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés