Actualitzat 30/03/2017 11:06

Barcelona crea un recurs pedagògic per detectar i prevenir l'assetjament i l'abús sexual a l'esport

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha creat un recurs pedagògic en línia contra la persecució i l'abús sexual a l'àmbit esportiu que té per objectiu contribuir a sensibilitzar, prevenir i detectar aquestes pràctiques, han explicat en roda de premsa la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i el comissionat d'Esports, David Escudé.

Pérez ha destacat que aquest dimecres presentaran a entitats esportives el recurs, que és una eina pionera a Espanya que pretén informar a tota la comunitat esportiva de l'existència i l'abast de la persecució i l'abús sexual en aquest àmbit, i sensibilitzar i conscienciar el personal directiu i tècnic de les entitats esportives de la importància de la prevenció.

A més, vol facilitar la comprensió dels mecanismes de l'abús i la persecució sexual que afavoreixen que se silenciïn; facilitar eines per prevenir-los i combatre'ls, i impulsar la participació de tota la comunitat esportiva per detectar, comunicar i actuar davant d'aquests casos en el context esportiu, han explicat també al costat del cap del departament de Promoció Esportiva, Mercè Jofra.

"Des de l'àmbit esportiu no ens podíem quedar al marge d'aquesta xacra que afecta a tots els àmbits de la vida", ha assenyalat Escudé, que ha confiat que aquesta eina s'estengui a altres ciutats i que arribi a tots els clubs i federacions esportives per aconseguir eradicar la persecució i abús sexual en aquest context.

El recurs, anomenat 'Prevenció de la persecució i l'abús sexual per raó de sexe a l'esport', va dirigit especialment als quadres directius i tècnics de les institucions esportives, i també per a famílies dels menors esportistes, i està disponible en el web municipal d'esports i en la del Centre per la Igualtat i Recursos per a Dones (Cird).

L'autora del material, Montserrat Martí, ha detallat que el recurs té tres mòduls, que inclouen informació legal i dades i també cinc activitats pràctiques, entre les quals hi ha una per conèixer l'opinió dels esportistes, una altra per "trencar estereotips" i una altra basada en un joc de rol per abordar casos d'abús.

8% ASSETJADES

Preguntada pels periodistes sobre dades, ha lamentat que és molt complicat obtenir estadístiques, i ha destacat que un estudi de la Universitat de Vic de 2012 amb 200 alumnes de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (Cafe) de tres centres catalans va revelar que entre el 6% i el 8% havia patit assetjament sever --com petons en els llavis i tocaments--, mentre que l'1% havia viscut situacions més greus, com propostes de relacions sexuals a canvi de premis.

Ha destacat que l'eina pretén contribuir que algú que pateix situacions i gestos incòmodes pugui identificar-los com a persecució sexual --com un "copet en el cul de l'entrenador" després de sortir al camp, que l'entrenador es dutxi amb l'equip i missatges de Whatsapp--, casos que sosté que haurien de parlar-se i en els quals pot o no existir intencionalitat.

"El recurs no consisteix tant a dir què es pot fer i quin no, sinó donar-li voltes i reflexionar sobre els límits, també entre menors i majors d'edat", ha destacat Martí, qui ha advocat per unir l'esport amb el feminisme i la igualtat de la dona per avançar cap a l'eradicació dels abusos sexuals en aquest àmbit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés