Publicat 10/06/2016 15:40

Barcelona es compromet a "fer visible" els abocaments d'Iberpotash al Llobregat

Jordi Ibarra (Prou Sal), David Fernàndez y Janet Sanz
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

La tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, s'ha compromès aquest divendres a donar visibilitat a la situació després dels abocaments salins de l'empresa minera Iberpotash en el riu Llobregat a l'altura de municipis de la comarca del Bages (Barcelona) com Súria i Sallent.

"Estudiarem com aquesta visibilitat es pot fer palpable a l'Ajuntament. Volem fer emergir aquest debat i que la gent conegui aquesta problemàtica", ha defensat Sanz en declaracions als periodistes després de reunir-se al costat de l'edil Eloi Badia amb membres del grup que va analitzar la situació el novembre en la simulació d'un judici popular, entre els quals hi ha l'exdiputat de la CUP David Fernàndez.

Ha dit que aquest judici popular --impulsat per les entitats Prou Sal i BDS Bages-- és un exemple de control ciutadà i d'iniciatives per avançar cap a un territori més just social i ambientalment, en les seves paraules, i ha afegit que l'Ajuntament ha de comprometre's "no només de manera que passa en els seus carrers i barris, sinó de manera que impacta en el territori".

"Som una ciutat metropolitana que també té vocació de poder treballar i formar part de projectes de transformació social i ambiental en tot el país", ha afegit Sanz, que ha defensat que el que ocorri al Llobregat i en tota la seva extensió no només impacta en els pobles concrets, sinó que també ho fa a Barcelona.

Ha defensat que l'aigua és un bé comú que deu salvaguardar-se, i ha ressaltat: "Des de l'Ajuntament, volem ser part activa d'aquesta crítica i exigència que, a qui li toca desenvolupar actuacions, les desenvolupi, perquè hem de revertir unes activitats que estan trinxant el territori".

CONCLUSIONS DEL JUDICI

El membre de l'entitat Prou Sal Jordi Iborra ha dit que en el judici popular --al qual no va assistir Iberpotash, propietat de la multinacional israelià ICL-- ha recordat que van concloure que l'empresa era culpable de la salinització del Llobregat i que genera unes despeses en la comunitat que no paga, conclusions que han traslladat a l 'Ajuntament de Barcelona perquè consideren que la ciutat també està "afectada per aquest problema mediambiental".

David Fernàndez ha recordat com a membre del jurat que en el judici, celebrada a Manresa, també van concloure que l'empresa és còmplice de la situació a Palestina i es lucra d'això, i que ICL fomenta la feina a través del finançament de l'exèrcit, segons la seva anàlisi.

Han assenyalat que l'Audiència de Barcelona va acordar el febrer obligar a exdirectius i a un tècnic de l'empresa minera i a la firma, com a responsable civil subsidiari, a assumir el cost econòmic de la recuperació ecològica de les zones contaminades per la seva activitat als municipis de Súria, Callús, Santpedor i Sallent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés