Actualitzat 05/05/2016 18:07

Barcelona aprova la modificació pressupostària de 275,5 milions

Pleno extraordinario de Barcelona sobre la modificación presupuestaria
EUROPA PRESS

Amb els vots favorables de BComú, ERC i PSC; en contra de CiU, PP i C's, i l'abstenció de la CUP

   BARCELONA, 5 Maig (EUROPA PRESS) -

   El ple extraordinari de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dijous una modificació pressupostària de 275,5 milions d'euros sobre el pressupost prorrogat del 2016 que implicarà un moviment pressupostari de 366 milions.

     Ha estat aprovada amb els vots dels 11 regidors de BComú, els cinc d'ERC i els quatre del PSC; l'abstenció dels tres edils de la CUP, i el rebuig dels deu de CiU, els cinc de C's i els tres del PP; ha sumat 20 vots a favor, 18 en contra i tres abstencions, en el segon ple extraordinari que s'ha convocat per abordar la modificació pressupostària.

   El ple s'ha celebrat després que s'anul·lés el previst per al dilluns de la setmana passada perquè l'executiu no tenia suports suficients per tirar-los endavant pel vot negatiu de la CUP, que s'ha convertit en abstenció després de negociar partides per valor de 5 milions.

   L'alcaldessa, Ada Colau, ha tancat el ple agraint als grups que han facilitat l'aprovació de la modificació, que ha dit que no és important per al Govern municipal sinó per a la ciutat, els veïns i els barris: "De tot cor, moltes gràcies".

   El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que els grups d'esquerres del consistori són un front plural que treu el somni als que volen una Barcelona conservadora, després del que ha defensat que són uns comptes rigorosos i solvents que demostren que les coses poden fer-se d'una altra manera: "Barcelona vol donar un missatge a les ciutats de Catalunya, Espanya i Europa: un any després, seguim demostrant que sí es pot".

SUPORTS I ABSTENCIONS

   El líder municipal republicà, Alfred Bosch, ha sostingut que la modificació pressupostària és positiva per a la ciutat i que el fet que s'hagi aprovat representa un motiu de tranquil·litat i estabilitat, després del que ha dit que ara cal abordar qui gestiona els comptes: "Ha d'escollir amb quin company ho vol aplicar", ha dit Bosch a Colau, que la setmana passada va proposar un govern amb BComú, la CUP i els republicans.

   Des del PSC, el seu líder municipal, Jaume Collboni, ha destacat la importància dels comptes per a la ciutat i ha demanat deixar de banda el partidisme i prioritzar Barcelona per no portar-la a una situació de bloqueig.

   "Les coses es poden fer molt millor i molt més ràpid. Estem arribant tard a molts acords, i es pot fer perquè hi ha majories que permeten tirar endavant la ciutat", ha avisat Collboni.

   La regidora de la CUP Maria Rovira ha criticat que el Govern de Colau ha optat més per l'alternança que per l'alternativa i la ruptura: "Heu venut la minoria de Govern per explicar decisions continuistes. Potser podreu enganyar als veïns que no coneixen el funcionament de l'Ajuntament, però a nosaltres no", ha dit.

   Rovira ha assegurat que han hagut de negociar amb el Govern municipal mesures que portava en el programa la pròpia BComú, a qui ha demanat que reflexioni sobre el viratge que ha fet, segons ella.

"MASSA INCOMODITATS"

   La regidora de CiU Sònia Recasens ha assenyalat que, després de la modificació, veu "més fragmentació política i incomoditat dels grups que mai", per les diferències entre els partits que han facilitat la modificació.

   Per aquest motiu, ha preguntat a Colau per si se sent còmoda per tenir el suport del PSC, després que, segons ella, critiqués a aquest partit en la seva campanya electoral; a la CUP per haver de renunciar a alguns dels seus principis i a Collboni per acceptar l'abstenció i algunes mesures dels anticapitalistes: "Veig massa incomoditats. I així no es pot governar".

   La líder municipal de C's, Carina Mejías, ha assenyalat que les negociacions que han fet possible la modificació han estat un "procés agònic i vergonyós, amb un mercadeig constant en benefici d'interessos partidistes", considerant que el Govern municipal ha exclòs al seu partit, i ha instat Colau a revelar pactes que hi ha darrere de l'abstenció de la CUP, segons ella.

   El popular Alberto Fernández ha recordat que no es tracta d'uns pressupostos, sinó una modificació pressupostària, cosa que ha atribuït a la falta de lideratge de l'alcaldessa, i ha alertat que "Barcelona no pot ser ostatge de la CUP", com considera que ja succeeix al Parlament.

DESPESES CORRENTS I INVERSIONS

   Els 275,5 milions d'increment es concentren en despeses corrents i de capital, dels quals 114,4 es destinaran a inversions, 158,1 aniran a despesa corrent --39,1 per a programes socials-- i 2,9 a actius financers, i inclou partides per fer arribar el Metro a la Zona Franca que va exigir ERC.

   Amb aquests canvis, les despeses no financers de l'Ajuntament ascendeixen fins a 2.549,4 milions --un augment de 179,4 milions (7,6%) respecte als comptes de 2015--, les despeses corrents se situen en 2.152,2 milions --139,2 més-- i les inversions en 397,2 --40,2 més--.

   Pel que fa a la cohesió territorial i l'increment de recursos per als barris, la modificació augmenta un 16% dels recursos corrents que gestionaran directament els districtes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés