Actualitzat 09/03/2016 12:47

Barcelona activa plans d'ocupació per a manters i planteja una targeta i un mercat social

Manteros, top manta, inmigrantes en la calle
EUROPA PRESS

Augmentarà les sancions als compradors del top manta

   BARCELONA, 9 Març (EUROPA PRESS) -

   El president de la Taula de Ciutat per a l'Abordatge de la Venda Ambulant Irregular al carrer de Barcelona, el regidor republicà Jordi Coronas, ha explicat aquest dimecres que l'Ajuntament activarà plans d'ocupació de 12 mesos per als venedors de top manta en situació irregular que estiguessin empadronats a la ciutat abans de juliol del 2015.

   En roda de premsa al costat de la tinenta d'alcalde Laia Ortiz i al comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, Coronas ha explicat les conclusions de les dues primeres reunions de la taula, que també inclouen estudiar la implementació d'una targeta de resident a Barcelona per facilitar l'accés als serveis municipals i crear un mercat social a la ciutat.

   Després d'avisar que ha canviat el funcionament del top manta --ha dit que en el seu moment era un mitjà de subsistència i que ara té trames de negoci a diferents escales--, ha considerat que es podrien arribar a entre 80 i 90 plans d'ocupació per a aquest col·lectiu, cosa que Ortiz ha detallat que dependrà de la demanda.

   La tinenta d'alcalde ha recordat que al voltant d'un 70% dels manters de la ciutat --uns 400-- estan en situació irregular i que, amb aquests plans de 12 mesos impulsats pel Govern d'Ada Colau "es compleix un dels requisits per a la regularització, amb una oferta de treball d'un any".

16 DE MOMENT

   Ha explicat que també s'han activat serveis de mediació per elaborar un cens i un diagnòstic de vulnerabilitat, que ha concretat que s'ha fet de moment a 16 manters, que podran accedir a plans d'ocupació "aviat".

   Pel que fa als venedors de top manta que estiguin en situació administrativa regular, ha assenyalat que poden accedir a serveis i plans d'ocupació "com qualsevol altre veí de la ciutat" a través d'entitats com Barcelona Activa.

   Preguntada sobre el sou i els incentius perquè deixin de vendre al top manta, la tinenta d'alcalde ha asseverat que els venedors es tracten com qualsevol altre col·lectiu amb dificultats de la ciutat: "No es tracta de compensar amb diners una activitat que no està permesa".

   Després d'explicar que han editat una guia de serveis per a manters que avisa també que el top manta és una activitat il·legal que pot perjudicar-los, Ortiz ha defensat que la venda ambulant irregular "no ha de ser un arma política llancívola entre uns i altres, perquè no és ni d'aquest Govern municipal ni de l'anterior, sinó que fa dècades que està a la ciutat".

TARGETA I MERCAT

   Sobre la targeta de residència, ha dit que facilitaria la identificació amb la ciutat i seria homologable amb l'empadronament per accedir a serveis --ha remarcat que seria només per a residents de la ciutat--, i ha dit que representa també "una resposta política i simbòlica" per posar en evidència les dificultats que genera la Llei d'Estrangeria, ha dit.

   Entre les conclusions del president de la taula també figura estudiar la creació d'un mercat social que no entri en conflicte amb el comerç de proximitat i que integri persones en risc d'exclusió --no només del top manta-- amb llicències municipals, ha explicat Coronas.

   Després d'assenyalar que s'ha reunit amb tots els afectats tot i que no hagin assistit a la taula --també els comerciants, que han demanat a la Fiscalia que actuï d'ofici--, Corones ha fet una crida a la responsabilitat per "evitar que la tensió es converteixi en conflicte", per al que creu que cal un missatge clar, per la qual cosa aposta també perquè l'alcaldessa expliqui la situació, que creu que té les millors propostes fins avui.

RESPOSTA POLICIAL

   Recasens ha destacat que s'intensificaran les sancions als compradors per a desincentivar que adquireixin articles del top manta: "S'han posat sancions a compradors, però no era la prioritat. Ara mateix passarà a ser una de les prioritats".

   El comissionat de Seguretat ha defensat que la Guàrdia Urbana ha estat "de lluny el cos que més ha intervingut" davant del top manta, després del que ha recordat que actua sota l'ordre de servei Víctor Alfa i que l'any passat va posar 63.000 denúncies per l'Ordenança de Civisme.

   "Els que diuen que no es fa res, falten a la veritat i estan promovent l'efecte crida", ha asseverat Recasens, que ha assenyalat que en l'última Junta Local de Seguretat ha demanat més implicació de la resta de cossos policials i es va crear un grup específic sobre el top manta que es reunirà pròximament.

   Sobre el 'Mercat Rebel' que els manters han organitzat diversos caps de setmana a la Rambla, Recasens ha insistit que es tracta d'un assumpte d'ordre públic del qual els Mossos tenen la competència, i ha afegit: "Estarem en espera de la seva actuació, i no tinc cap dubte que faran el que cal fer".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés