Actualitzat 09/08/2016 13:42

Barcelona acaba de remodelar la residència d'ancians Francesc Layret de la Casa de la Lactància

La teniente de alcalde Laia Ortiz visitando la residencia Francesc Layret
EUROPA PRESS

Exigeix responsabilitat a la Generalitat i que exerceixi les seves competències en residències

BARCELONA, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

Les obres de remodelació de la residència d'ancians de Barcelona Francesc Layret, ubicada en l'antiga Casa de la Lactància en la Gran Via, acabaran aquest agost, i el setembre l'equipament tornarà a estar operatiu, recuperant les 63 places i sumant tres noves.

L'Ajuntament va iniciar el 2015 les obres d'adequació i ampliació de la residència, situada a l'Eixample i de titularitat municipal, la reforma de la qual va requerir obrir la residència El Molí, a Nou Barris, per poder traslladar les llavors 63 persones usuàries, ha recordat aquest dimarts la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, en declaracions als periodistes després de visitar l'equipament.

La residència disposa de 28 habitacions dobles i deu individuals, i té tres ascensors, una zona de visites, una sala d'estar i una altra de televisió, una biblioteca, un gimnàs, despatxos, infermeria, pati exterior --amb un petit hort urbà--, cuina, perruqueria, podòleg i atenció psicològica, entre d'altres serveis i espais.

Amb la remodelació s'ha preservat el valor patrimonial i arquitectònic del pati central, amb un vitrall que s'ha restaurat, i sobre el qual s'ha dissenyat una nova coberta de vidre amb mòduls solars que incorporen cèl·lules fotovoltaiques, mesura arquitectònica que permet filtrar la llum per evitar l'enllumenat i també l'excés de radiació solar.

La reforma s'ha dit a terme per adequar l'edifici a les necessitats, usos i normatives actuals, i millorar l'accessibilitat, la seguretat i la comoditat dels seus usuaris, i ha crescut en dues plantes, ha explicat el cap del departament d'Infraestructures i Equipaments de l'àrea de Drets Socials, Oscar Marín.

La Casa de la Lactància és un edifici modernista construït el 1913 per l'arquitecte Antoni de Falguera a partir d'un projecte redactat el 1908 per Pere Falqués, i l'edifici va ser objecte d'una ampliació el 1968 que va deteriorar alguns elements patrimonials originals.

EXIGÈNCIES AL GOVERN

Ortiz ha destacat que aquesta obra ha permès "dignificar" la residència perquè l'Ajuntament aposta per l'atenció dels ancians tot i que no sigui una competència pròpia municipal, i ha exigit a la Generalitat que inverteixi més en aquests equipaments a la capital catalana i que compleixi amb els convenis.

Ha reclamat al Govern que "exerceixi amb responsabilitat la seva competència", cosa que confia que es reflecteixi en el pròxim conveni d'equipaments per a quan aviat finalitzi l'actual, en què Ortiz ha assegurat que es van preveure nou residències i que només s'han obert quatre, a la qual se sumarà una altra a l'octubre al Guinardó, ha dit.

"Això està paralitzat, i les urgències no es paralitzen", ha advertit Ortiz, que ha recordat que calculen que hi ha unes 6.000 persones en llistes d'espera per a residències, però que no disposen de la informació exacta --cada persona pot apuntar-se en tres llistes--, per la qual cosa també ha demanat al Govern compartir la informació.

Preguntada per les crítiques del grup municipal de C's davant d'aquestes llistes d'espera, Ortiz ha destacat la necessitat que tot el consistori coincideixi i "vagi a l'una" en aquest àmbit, després del que ha insistit a reclamar al Govern que exerceixi les seves competències amb responsabilitat per avançar cap a una estratègia coordinada integral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés