Publicat 16/06/2016 10:32

Apps per lligar en mans de menors: quins riscos tenen i què poden fer els pares

Apps
PORTALTIC

MADRID, 16 juny (EDIZIONES/Portaltic) -

El teu fill menor d'edat forma part del 7% d'usuaris que fan servir Tinder o maneja un altre tipus d'aplicació per lligar? Aquestes apps poden suposar molts riscos, per la qual cosa el control i els consells parentals són essencials.

Controlar l'ús que un menor dóna al telèfon mòbil és complex per als pares. En primer lloc, perquè el nen té el dret a la intimitat i no cal vulnerar-lo; en segon lloc, perquè els joves són prou espavilats per esborrar certes coses quan el seu 'smartphone' pot estar en "perill".

Una dels aspectes més difícils de controlar pels pares és l'accés a determinades aplicacions, com són les apps de contactes com Tinder, Badoo, Hot or Not, Grindr o Wapa. Tot i que es pensi de manera comuna que utilitzar un d'aquests programaris és cosa d'adults, la realitat és que cada vegada són més i més els menors que hi acudeixen per conèixer altres persones, buscar aventura/parella o simplement per sentir-se desitjats o atractius, i s'exposen a molts perills que pot ser que no sàpiguen identificar a temps.

Amb la gran varietat popular de serveis per a tots els gustos i colors, els adolescents reben estímuls constants sobre el seu ús, ja sigui per anuncis a Internet o a la televisió, o perquè algú del seu cercle els informa sobre això. N'hi ha prou amb fer un registre ràpid amb el nom, correu electrònic, data de naixement i poc més per tenir un perfil en qualsevol de les aplicacions per lligar.

Just en aquest aspecte rau la principal polèmica d'aquests serveis. Tot i que normalment estan restringits per a majors de 18 anys, com és el cas de Badoo, és molt senzill enganyar el programari i dir que s'és major d'edat, ja que l'única comprovació rau en la data de naixement o en la suposada edat que s'inclogui.

Tinder, per exemple, permet fins ara l'accés a majors de 13 anys, però segons ha anunciat la mateixa empresa això canviarà en els pròxims dies perquè deixi de ser apte als menors d'edat. Els usuaris d'entre 13 i 17 anys representen aproximadament el 7% del total d'usuaris de l'aplicació.

Hot or Not, una altra de les apps populars entre els adolescents, permet que aquests es connectin en la seva aplicació, però a canvi tenen accés a menys funcionalitats i estan al marge dels més grans de 18 per evitar problemes.

El funcionament d'aquestes apps per lligar és senzill, però perillós. Els menors han de penjar una foto --en ocasions, perquè l'aplicació validi el compte; en general, perquè altres contactin amb ells-- i omplir dades personals del seu perfil. Així, la resta d'usuaris de l'app pot trobar-los per jutjar el seu aspecte físic i/o entaular converses privades. Els menors no saben realment amb qui parlen i els altres poden aprofitar-se d'això.

RISCOS PER ALS MENORS

Un dels riscos més importants per als menors és que exposen la seva privacitat i intimitat en una aplicació i a desconeguts. Això deriva que molta gent té accés a la seva fotografia de perfil o a altres que els mateixos adolescents enviïn en els xats privats --les pràctiques de 'sexting', enviament d'imatges sexuals a altres, són molt habituals, per desgràcia-- i poden usar-la com vulguin, però també que altres jutgin el menor pel seu físic, la qual cosa pot arribar a comportar problemes psicològics.

Els desconeguts, tal com indica la paraula, no són gent que el nen conegui i això pot arribar a ser la seva pitjor perdició. A Internet molta gent tendeix a fer-se passar per una altra persona per aconseguir coses, de manera que el xaval pot confiar en algú, proporcionar-li la seva informació personal, que no és qui diu ser i pot arribar a ser perillós (per exemple, pederastes que busquin un acostament sexual amb el nen/a).

El 'ciberbullying' també pot donar-se i davant del qual cal mantenir els ulls molt oberts. El fet que l'adolescent s'exposi a altres, els doni informació privada, pot acabar en casos d'extorsions, persecució, insults, vexacions i un sense fi de situacions problemàtiques.

CONSELLS PER ALS PARES

Per evitar tots aquests riscos, la qüestió principal no rau a prohibir al nen l'ús del telèfon o controlar el que fa o deixa de fer amb ell, sinó més aviat a conscienciar del perill d'usar aquestes "xarxes socials" i a mostrar com s'han d'utilitzar de manera segura, tal com indica Menors OSI, una iniciativa de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta de l'INCIBE.

El més important és mantenir la calma quan t'arribi que el teu fill utilitza una d'aquestes aplicacions --o, si ho creus adequat, parlar del tema amb el teu fill tot i que no sàpigues si usa o no Tinder, Badoo o succedanis--. Si a un adolescent en plena "edat de la poca-solta" se li diu que no pot fer alguna cosa, el fet més probable és que segueixi fent-ho fins i tot en més mesura que abans. Un error és dir-li directament que no pot usar l'app sense explicar-li per què, sense assenyalar que és un servei, en general, per a més grabs de 18 anys que comporta riscos. En aquesta conversa, també és important fer reflexionar l'adolescent sobre la necessitat d'utilitzar l'esmentat programari, si realment li proporciona alguna cosa a la vida o si l'utilitza "perquè és el que els altres fan".

Si tot i això el nen segueix amb la voluntat d'utilitzar l'app, ha d'entendre que és vital que mantingui la seva privacitat i intimitat fora de perill pel que pugui ocórrer. Mai se sap per a què utilitzaran les seves fotografies o la seva informació personal, així que com menys informació proporcionin als altres, molt millor. Assegura't que no doni a ningú informació bancària, correu electrònic, direcció, número de telèfon o les seves xarxes socials per evitar futures persecucions, entre altres coses.

Seguint aquesta línia, cal recordar als nens que no han de confiar en els que estan a l'altra banda de la pantalla. Com ja s'ha dit, molta gent es fa passar per una altra persona, raó per la qual han de tenir molta precaució amb què expliquen a la gent, i sempre mantenir les distàncies.

Si el teu fill arriba al punt que quedarà amb algú que ha conegut en aquesta plataforma, ha de saber, des del primer moment, que mai ha d'anar sol a aquestes cites, sota cap concepte. Segurament, no vulgui que vagis amb ell, però sempre poden recórrer a un amic o germà perquè els ajudi en aquesta situació --hi ha qui creu que és millor que vagin sempre al costat del nen i qui diu que han de mantenir certa distància, vigilant com una persona externa perquè el nen estigui més còmode; mentre que estiguin a prop i a una distància de seguretat, és suficient--. A més, mai han de quedar en llocs tancats, sinó que han de ser llocs públics en els quals hi hagi molta gent, com podria ser un centre comercial o una zona molt transitable de la ciutat en la qual es trobin, sempre durant el dia.

Una cosa que ha de quedar clara al teu fill/a és que no ha de fer 'sexting' sota cap concepte ni accedir a xantatges. Que algú tingui fotos de menors despullats o en situacions sexuals pot comportar molts problemes, tant per a la persona que les té com per al mateix nen, ja que poden arribar, fins i tot, a fer-li algun tipus de xantatge al qual no sàpiga dir que no. A més, fes especial èmfasi que no faci mai res amb què no estigui a gust o alguna cosa que no li agradi.

Finalment, si el menor té algun problema amb un altre usuari, no dubtis a denunciar-lo a la mateixa aplicació amb el botó corresponent --acostuma a denominar-se com "denunciar abús" o alguna cosa semblant-- i bloqueja l'usuari. Si la situació va a més i té algun tipus d'informació personal del nen (com la direcció, el centre on estudia o fotografies privades, per exemple), posa't directament en contacte amb la Policia per portar a terme totes les mesures de seguretat necessàries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés