Actualitzat 23/12/2016 22:02

Puigdemont funda el Pacte pel Referèndum per aconseguir una consulta "acordada"

El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont
EUROPA PRESS

Farà "campanya" per sumar suports internacionals i no aclareix si manté la via unilateral

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fundat aquest divendres el Pacte Nacional pel Referèndum, per promoure al costat de partits i entitats socials partidàries d'aquesta votació una consulta "de manera acordada amb l'Estat espanyol".

Ho ha dit en una compareixença sense preguntes celebrada al Parlament després de la reunió sobre el referèndum amb partits i entitats, i ha assegurat que l'objectiu d'aquest pacte serà promoure aquest referèndum a Catalunya, però també a la resta d'Espanya i davant de "la comunitat internacional".

Així, el Pacte Nacional pel Referèndum haurà de fer "campanya" a Espanya i a l'estranger per sumar adhesions a la idea d'aquesta consulta pactada, ja que considera que, una vegada el Parlament ha acreditat que vol aquest referèndum, cal explicar-ho més enllà de Catalunya.

Ha afegit que una dels primers encàrrecs que té aquest Pacte és elaborar un "manifest integrador" a favor del referèndum, i ha confirmat la creació d'un Comitè Executiu que coordinarà els treballs del pacte i que liderarà l'exdiputat socialista Joan Igansi Elena.

Aquest comitè estarà format també pels exdiputats d'ICV al Parlament Francesc Pané i Jaume Bosch; l'exalcaldessa de Badalona Maite Arqué; l'exregidor a Barcelona Itziar González; l'exconsellera de CiU Carme Laura Gil; l'exdiputada d'ERC Carme Porta, i el director de la revista 'Català International View' Francesc de Dalmases.

Així, Puigdemont vol que amb aquesta iniciativa els partidaris del referèndum que ja hi ha a Catalunya busquin "un amplíssim suport transversal i plural" que els catalans decideixin quin vincle volen que Catalunya tingui amb la resta d'Espanya.

"Ens hem conjurat tots per utilitzar tot el que tenim a l'abast per explicar el sentit del referèndum i a més ens creiem fidels allò que aprovat el Parlament" relacionat amb la celebració d'aquesta votació, ha conclòs.

INCÒGNITES

Al no acceptar preguntes, no ha aclarit què passarà si el Govern espanyol segueix rebutjant aquest referèndum, tot i que ell mateix ha defensat en anteriors ocasions que la votació s'ha de celebrar amb o sense l'aval de l'Estat.

Puigdemont ha afirmat després de l'estiu d'aquest any que faria un referèndum sí o sí el setembre de 2017, però aquest divendres no s'ha pronunciat sobre si aquest Pacte Nacional pel Referèndum suposa algun tipus de canvi en la via unilateral que el mateix ha plantejat.

"EVOLUCIÓ" D'UN ALTRE PACTE

El president ha explicat que aquest Pacte Nacional pel Referèndum és una "evolució" del Pacte Nacional pel Dret a Decidir que va fundar l'expresident Artur Mas per impulsar la consulta sobiranista que s'ha fet el 9 de novembre de 2014.

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir ho va liderar l'expresident del Parlament Joan Rigol, que aquest divendres ha acudit a la reunió en la Cambra catalana i a qui el president Puigdemont ha expressat un "profund agraïment".

En el Pacte Nacional pel Dret a Decidir es van sumar més de 4.000 entitats, que ara hauran de decidir si vol formar part del nou Pacte, ja que per un tema de protecció de dades no se les pot sumar automàticament, ha explicat Puigdemont.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés