Publicat 23/05/2016 13:26

Ajuntament, entitats i universitats demanen "una nova vida" per als envasos reciclables

El concejal de Empleo, Empresa y Turismo del Ayuntamiento de Barcelona, A.Colom
EUROPA PRESS

Espanya genera 23.764 milions de residus d'envasos anuals, el 19% reciclables

BARCELONA, 23 maig (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona, entitats de comerç i reciclatge, la Universitat de Barcelona (UB) i la Politècnica de Catalunya (UPC) han defensat un model circular que aposti per "una nova vida per als envasos" reciclables, i que una vegada utilitzats siguin reincorporats i retornats al mercat.

El regidor d'Ocupació, Empresa i Turisme de l'Ajuntament, Agustí Colom, ha destacat que "els recursos no són il·limitats", i ha insistit en un nou ús dels envasos que contribueixi a un millor ecosistema sense danyar el Mediterrani i la naturalesa.

El regidor ha detallat que el tractament eficient de residus és la manera de garantir un equilibri en la sostenibilitat, ha explicat en la Primera Trobada Mediterrània d'Economia Circular, celebrada a l'edifici Media TIC.

Ha sostingut que canviar el model lineal actual en què l'envàs sostenible és rebutjat, per un model circular que aposti per la reincorporació, pot suposar oportunitats de negoci per a les empreses, ja que es donaria "un valor afegit al residu", i ha defensat aquest model per guanyar competitivitat en el sector del comerç.

El president de Pimec Comerç, Alex Goñi, ha definit l'economia circular com "un tema de progrés i de futur", i ha assegurat que aquest model comportaria una millora econòmica a través de l'eficiència.

El president de Pimec Girona, Josep Maria Vergès, ha presentat la prova pilot que es va fer el 2013 a Cadaqués (Girona), en què els comerços recollien els envasos reutilitzables i els donaven un nou ús, fet que ha qualificat com un èxit, en les seves paraules.

El director de sostenibilitat i igualtat de la UPC, Dídac Ferrer, ha dit que "el 2050, al mar hi haurà més plàstic en pes que peixos", i ha insistit en el paper de les universitats per tractar conflictes derivats de la deixalla d'envasos.

El delegat de sostenibilitat de la UB, Oscar Marcos, ha presentat diferents iniciatives en les universitats com els vasos reutilitzables, la 'gotimplora' --meitat ampolla i meitat got per a les màquines expenedores--, i un hort ecosolidari, entre d'altres.

23.764 MILIONS DE RESIDUS

El president de Recircula, Eusebio Martínez, ha explicat que es va reunir la setmana passada amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i entitats del sector, i ha destacat que "la Generalitat està treballant molt seriosament en el tema", per fomentar un ús responsable de la gestió dels residus.

Ha proposat un sistema semblant al que utilitza Alemanya, en què el consumidor obté una mitjana de deu cèntims per cada envàs tornat, i ha insistit que "si algú no ho torna, una altra persona anirà per ella a fer-ho, ja que es genera un valor afegit" en l'envàs.

El director general de l'empresa de distribució Fedishoreca, José Manuel Fernández, ha declarat que el 2013 --últim dada recollida--, a Espanya es van generar 23.764 milions d'envasos anuals, 12.845 dels quals van ser a casa (54%) i 10.919 al carrer (46%), i ha insistit que només un 19% de la xifra total (4.450 milions) eren envasos reciclables, i alhora en demanava la reutilització.

El president del Gremi de Recuperació de Catalunya, Xavier Riba, ens que ha aglutinat 400 plantes de recuperació i gestió de residus en tota la regió, ha dit que "les coses s'estan fent bé però falta decisió política" per legislar, i ha declarat que en ocasions es perjudica el petit negoci en detriment de les grans corporacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés