Actualitzat 30/11/2015 18:51

Ada Colau reclama a Madrid que es "perdi la por" a un referèndum a Catalunya

Assegura no ser independentista i que va votar 'sí' el 9N en contra de l'"immobilisme" de Rajoy

MADRID, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat aquest dilluns a Madrid que "es perdi la por" a un referèndum perquè els catalans decideixin la seva relació amb la resta d'Espanya, i ha cridat a buscar una fórmula perquè la consulta pugui realitzar-se legalment abans d'abordar-se una reforma de la Constitució.

Aquesta és la tesi que ha defensat durant la seva primera "conferència formal" a la capital, com ella mateixa ha definit la seva al·locució en un dinar-col·loqui organitzat en el Club Siglo XXI.

Colau ha estat presentada per la seva homòloga madrilenya, Manuela Carmena, i han acudit a escoltar-la, entre d'altres, la portaveu d'Ahora Madrid a l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, i el general José Julio Rodríguez, número dos de Podem al Congrés per Saragossa.

Segons ha subratllat, la seva defensa d'un referèndum no s'ha d'entendre com una provocació ni com una lliçó, sinó que la fa des de "la humilitat" perquè considera que és l'única sortida viable a la situació de "bloqueig" que pateix aquest assumpte, en especial des de les eleccions catalanes.

NO ES POT NEGAR NI POSPOSAR MÉS

Ha recalcat que el debat sobre l'encaix de Catalunya no es pot negar ni posposar més i que cal "enfrontar la realitat" i buscar solucions des del diàleg.

Tot i que no descarta que pugui plantejar-se en el futur, creu que la reforma federal de la Constitució que propugna el PSOE no sembla viable a curt termini perquè necessitaria del suport del PP i de C's, que "no estan per la tasca".

I tampoc veu factible la declaració unilateral d'independència per la qual aposten JxSí i la CUP perquè, si bé van guanyar en diputats en les catalanes, no han aconseguit la majoria suficient en vots per impulsar-la.

"Una declaració unilateral requereix d'una amplíssima majoria social disposada a assumir les seves conseqüències i aquesta no és la situació a Catalunya. A més, si no s'obté el reconeixement internacional, complicaria encara més la situació", ha advertit.

Colau també ha censurat l'opció de "no fer res més" davant de la conjuntura en la qual està la seva comunitat i, per això, advoca per un referèndum abans d'emprendre una reforma de la Constitució, com la millor "resposta democràtica", i ha emfatitzat: "No podem no tenir propostes".

Aquesta consulta caldria emmarcar-se en un acord perquè no impliqui "trencar la legalitat" una cosa que, segons la seva opinió, pot aconseguir-se si hi ha voluntat política, seguint els exemples d'Escòcia i el Canadà.

Des del seu punt de vista, el referèndum contribuiria a aclarir el debat, concretar quins suports té cada posició i fins i tot permetria debatre "assossegadament" sobre altres possibilitats alternatives, més enllà del simple 'Sí' o 'No'.

A ESCÒCIA ES VAN CEDIR MÉS COMPETÈNCIES

Una vegada que tots mesurin les seves forces a les urnes, segons Colau, es podran buscar "les millors solucions" i "els passos següents per millorar".

"A Escòcia va sortir que 'No' i no ha passat res", ha comentat, i ha incidit que aquell referèndum, fins i tot amb aquest resultat, va portar el Govern britànic a cedir més competències a Escòcia i que tots treballin perquè "tothom estigui còmode".

"Cal perdre la por d'un referèndum perquè és la posició més raonable per superar la situació de bloqueig actual", ha afirmat, i ha posat èmfasi que ella no pretén trencar res, sinó arribar a consensos, com desitgen "la majoria de la població espanyola i catalana".

Preguntada per si de cas la resta dels espanyols podrien participar en la consulta que ella planteja per a Catalunya, Colau ha replicat que ha de votar "qui demana ser consultat", com han fet a Escòcia i el Quebec.

SANTAMARÍA ES "BURLA" DE CATALUNYA

L'alcaldessa ha recordat que en la consulta del 9N ella va votar 'Sí-Sí' malgrat que mai ha estat independentista, i que ho va fer, "com molta gent", per mostrar el seu rebuig "a l'immobilisme del Govern del PP", al qual ha acusat d'utilitzar la polarització en aquest tema per buscar rèdits electorals, segons ha dit.

També ha aprofitat per criticar la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per utilitzar les noves condicions posades a la seva comunitat per accedir al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per "burlar-se de Catalunya i desautoritzar-la".

En aquest context, ha insistit que "ni Catalunya és Artur Mas ni Espanya és Rajoy", sinó que les dues són molt més plurals, i que això s'ha de tenir en compte per resoldre l'actual bloqueig sense prejudicis i atenent a raons més que a sentiments, segons ella.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés