Actualitzat 11/04/2016 13:02

Ada Colau insisteix a regular els allotjaments turístics a Barcelona

Ada Colau
EUROPA PRESS

Demana al Govern espanyol no judicialitzar les lleis d'emergència social i arribar a un acord sobre pobresa energètica

   MADRID, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit aquest dilluns en la necessitat de regular els allotjaments turístics a la capital catalana, que han tingut un creixement "desmesurat" durant els últims anys i necessiten un control per fomentar "que el turisme sigui amable amb els visitants i amable amb els veïns".

   Colau ha defensat aquesta posició durant la seva intervenció en els Esmorzars Informatius d'Europa Press --patrocinats per Popular, Aquae, Fujitsu, Telefònica, Altadis, Itconic i KPMG--, en què ha explicat que, quan va arribar a l'alcaldia després de les eleccions del maig passat, va trobar "un gran desordre" en el turisme.

   Segons ha sostingut, es tracta d'un sector que suposa "un dels principals actius" per a Barcelona i, com a tal, ha de ser cuidat i no pot funcionar "sense cap regulació". "El sector turístic és molt positiu per a la ciutat i per això el volem cuidar, mimar i pensar en el turisme present i futur", ha argumentat.

   Segons la seva opinió, cal "ordenar" el turisme i fer un mapa d'allotjaments en el qual es pugui analitzar en quines zones pot seguir creixent i en quines altres no és possible que continuï fent-ho, tenint a més una perspectiva metropolitana de Barcelona.

TURISTES "DECEBUTS" AMB LES RAMBLES

   Davant d'un total de 15 ambaixadors destinats a Espanya, Colau ha confessat que, en reunions privades amb molts d'ells, li han transmès el desencant de turistes que visiten Barcelona i es "deceben" en passejar per les Rambles, una zona "banalitzada" i que "està perdent qualitat". "És una postal que no té vida real, la gent no vol només una ciutat aparador", ha reconegut.

   Aquest assumpte es troba entre els desafiaments que l'alcaldessa ha explicat que ha d'afrontar des de la seva arribada al consistori, per a la qual cosa també ha demanat el suport "imprescindible" del Govern espanyol, ara en una situació d'"immobilisme" a causa de la impossibilitat dels partits d'arribar a un acord per formar executiu. "Per a les ciutats cal tenir com més aviat millor un Govern central de canvi; necessitem com més aviat millor sortir d'aquesta situació d'immobilisme", ha insistit.

   Entre aquestes reivindicacions al futur Govern espanyol, Colau ha inclòs la necessitat de derogar la reforma local aprovada per l'executiu de Mariano Rajoy durant la passada legislatura, que creu que "treu autonomia als ajuntaments" i, en casos com el de Barcelona, genera situacions "absurdes" en trobar-se en situació de superàvit financer.

   A més, ha defensat que les ciutats necessiten "empenta i ajuda" en qüestions bàsiques com les infraestructures en comptes de "traves", i ha repassat una sèrie de qüestions "eternitzades" que Barcelona té pendents de resoldre des de fa anys, com els accessos ferroviaris al Port, el servei de Rodalies i el transport públic.

QUE EL GOVERN ESPANYOL NO JUDICIALITZI L'EMERGÈNCIA SOCIAL

   L'alcaldessa de Barcelona també ha dedicat part de la seva intervenció a defensar la necessitat de fer front a la situació d'emergència social en què es troben molts ciutadans i ha explicat que, tot i que les ciutats estiguin intentant tirar endavant mesures per pal·liar la situació, això "no és suficient" perquè hi ha qüestions que depenen de l'Estat.

   Entre altres assumptes ha destacat el de l'habitatge --va ser portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH)--, respecte al qual ha denunciat que "no hi ha hagut una resposta a l'altura per part de l'Estat" i, tot i que els ajuntaments estan "fent un esforç", Espanya està encara en aquest assumpte "molt endarrerida" respecte a Europa, ja que no existeix un parc de lloguer social suficient.

   Colau ha destacat en aquest marc la llei contra l'emergència habitacional i la pobresa energètica, aprovada pel Parlament de Catalunya arran de la ILP presentada per la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori Desc, i que el Govern de Mariano Rajoy ha anunciat que estudia recórrer al Tribunal Constitucional.

"NO JUGUIN AMB FOC"

   "No juguin amb foc, hi ha moltes famílies en situació límit i no ens poden bloquejar l'única eina que tenim", ha demanat explicant que aquesta llei és la que realment permet aplicar mesures d'ajuda a les famílies i no tant el Codi de Consum Català, ja paralitzat parcialment pel Tribunal Constitucional (TC) la setmana passada després de ser recorregut per l'executiu.

   En qualsevol cas, l'alcaldessa de Barcelona ha criticat que el Govern recorri "sistemàticament" les lleis en un moment en el qual a més "penalitza" alternatives energètiques raonables i "no evita" els talls de subministrament elèctric a les famílies gràcies a una millor regulació del sector.

   "Aquest primer decret era menor i servia per molt poc, però és negatiu que es recorri sistemàticament en lloc de fer política i resoldre els problemes", ha reivindicat abans de tornar a demanar que "no es judicialitzi" aquesta qüestió i s'arribi a un acord respecte a la llei del Parlament, que aquest dimarts negociaran l'Estat i la Generalitat en una trobada bilateral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés