Publicat 09/05/2016 14:40

Ada Colau anima els joves a pensar una Barcelona "de refugi, acollidora i oberta"

La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau
EUROPA PRESS

Alumnes fan propostes per augmentar la seguretat i demanen "construir entre tots una ciutat millor"

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha animat aquest dilluns als nois de la capital catalana a participar i implicar-se en el teixit social i a pensar per al pròxim any com avançar cap a una ciutat "de refugi, acollidora, oberta" i amable que defensi la vida i els drets humans i en què els uns cuidin dels altres.

En la XXI Audiència Pública de Nois i Noies de Barcelona, que ha versat sobre seguretat, l'alcaldessa ha proposat que reflexionin per a la pròxima edició sobre "la ciutat que vol ser Barcelona en deu, 20 o 30 anys, no paternalista o assistencial, sinó que cregui de veritat que no hi ha res més important que la vida, la dignitat de les persones i viure en convivència i amb els mateixos drets i deures".

Davant d'uns 180 joves i responent a la primera de les preguntes que han formulat després de llegir un manifest, Colau ha insistit a criticar la resposta del Govern espanyol a la crisi de refugiats --ha recordat que es va comprometre a acollir 17.000 i que de moment només han arribat 18-- i ha assegurat que, en els tres primers mesos de l'any, 200 persones s'han dirigit cada mes al Servei d'Atenció a l'Immigrant, a l'Emigrant i al Refugiat (Saier) sol·licitant refugi.

Colau ha invitat els joves --que han acudit a l'Ajuntament en representació d'uns 350 alumnes de sisè de Primària i Secundària i d'educació especial de deu centres educatius-- a "no ser actius només en les escoles, sinó en els barris, en les entitats, o on més vingui de gust", perquè una de les fortaleses de Barcelona rau en un teixit social, ha dit.

La regidora de Participació, Gala Pin, ha destacat que l'Ajuntament treballa en un nou Pla de Joventut i que posarà aviat en marxa altres eines de comunicació amb els joves en les xarxes socials, i ha afegit: "Us invitem a continuar participant i a coresponsabilitzar-vos en la construcció de la ciutat".

El manifest, que ha estat llegit per diversos nois i noies de diversos centres educatius, defensa que existeix la seguretat objectiva i la subjectiva i que és crucial per lluitar contra la inseguretat i combatre els prejudicis, després del que aposta per prioritzar les polítiques preventiva per sobre de les punitives.

ESPAIS PER A MANTERS

A més, proposa solucions davant del que consideren assumptes de seguretat: davant del vandalisme, aposten perquè els autors reparin el que espatllen; davant de baralles, més presencial policial, i davant de carteristes i manters, més ajudes a col·lectius "febles" perquè es formin i trobin feina, després del que han advocat per habilitar espais per als venedors de top manta.

També sostenen que la seguretat incrementa amb la "vida als carrers" i que cal millorar la neteja i l'enllumenat en algunes zones i potenciar el transport públic per millorar la mobilitat, a més de crear espais per a l'art urbà, després del que s'han compromès a respectar les normes bàsiques de convivència i les lleis i a denunciar situacions que atemptin contra elles.

Els joves també s'han compromès a pagar sempre el bitllet de transport públic i a respectar el mobiliari urbà, i han tancat el manifest: "Podem ser agents transformadors si les nostres accions serveixen d'exemple a la resta de ciutadans. Estem segurs que l'Ajuntament escoltarà les nostres propostes i les tindrà en compte per construir entre tots una ciutat millor".

Després del manifest, Colau ha compartit la visió àmplia de la seguretat que han exposat els joves i, després d'assenyalar que cal abordar també la violència masclista i l'assetjament, ha assegurat que la desigualtat i l'empobriment són una de les principals fonts d'inseguretat: "Si no hi ha menjar, feina, casa, llum o gas, estàs profundament insegur".

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha destacat la importància i la professionalitat de la Guàrdia Urbana --que "treballa magníficament i no es deixarà manipular per unes o altres opinions"--, i ha demanat als joves que denunciïn al cos policial el que no funcioni.

Pel seu costat, el comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba, ha afirmat que l'educació és una prioritat i que no es limita només a l'escolarització, sinó que tota la societat té "responsabilitat educativa", en paraules del comissionat, que ha criticat les retallades en educació.

PREGUNTES DELS JOVES

En el torn obert de preguntes dels joves, s'han preocupat per les ocupacions, entre les quals Pin ha diferenciat entre les que es porten a terme com a acte delinqüencial --davant les que ha dit que cal intervenir--, les que es fan per necessitat de famílies vulnerables --ha recordat que s'ha creat un protocol-- i les d'edificis públics, sobre les quals ha dit que la "responsabilitat" és de les administracions per no donar ús a aquests espais.

Durant el torn de preguntes també ha intervingut la regidora de la CUP Maria José Lecha --que, preguntada per persones en situació administrativa irregular, ha dit que s'impulsarà el carnet de ciutat perquè tinguin accés als serveis--; Jordi Coronas (ERC), que ha assenyalat que els índexs de seguretat milloren, i la socialista Carmen Andrés, que ha recordat els programes que es porten a terme en escoles a l'àmbit de seguretat.

El regidor de CiU Raimond Blasi ha defensat a la Guàrdia Urbana i ha dit que "li falta confiança de l'Ajuntament", cosa que creu que pot generar inseguretat, després del que Paco Sierra (C's) també ha defensat el cos policial i els Mossos d'Esquadra, al que s'ha sumat Javier Mulleras (PP), que també ha recordat el paper de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i ha destacat la importància de la seguretat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés