Actualitzat 01/04/2016 10:12

40 anys d'Apple: 20 fites per comprendre la seva història

Apple logo
APPLE

MADRID, 1 d'abril (EDIZIONES/Portaltic)

   Apple està de celebració, doncs aquest divendres celebra el 40è aniversari de la fundació de la companyia per part de Steve Jobs i Stephen Wozniak, 40 anys d'èxits tecnològics, de fites que han marcat la companyia i que recollim a continuació.

   1. Steve Jobs i Stephen Wozniak van decidir muntar la seva pròpia empresa amb vint anys. La falta de mitjans va fer que Apple naixés en el garatge de Jobs, a Cupertino, Califòrnia. Wozniak tenia talent per als ordinadors i Jobs tenia talent per a les vendes. Per tirar endavant la nova empresa, Wozniak va vendre la seva calculadora programable i Jobs el seu cotxe, ajuntant així una mica més de mil dòlars amb els quals començar a fabricar els seus models. Hi va haver un tercer soci: Ronald Wayne. Wayne, que ja havia fracassat amb una empresa i sentia por, va vendre als seus dos socis la seva part d'Apple per 800 dòlars. Avui tindria més de 700.000 milions.

   2. Apple I i II. L'Apple I tenia un preu de 666,66 dòlars i van aconseguir vendre algunes unitats però no convèncer el públic ni les companyies perquè apostessin per ella. L'Apple II, creat el 1977, va ser la primera computadora produïda en massa. Era diferent al primer model, estava dissenyat per al mercat de masses i comptava amb teclat, font d'alimentació i possibilitat de crear gràfics a color. El 1981, l'Apple II havia venut més de 300.000 unitats i Jobs s'havia convertit en la persona més jove a ser milionari i formar part de la revista Fortune 500.

   3. Sortida a Borsa. El 12 de desembre del 1980 surt a borsa Apple i es converteix en la sortida a borsa més rellevant des del 1956, que va sortir la companyia Ford. La companyia de Jobs emet 54 milions d'accions: 5 milions surten a la venda a sortida de 22 dòlars. La resta de les accions, 49, es reparteixen entre inversors i directius de la companyia

   4. Arriba Sculley. El 1983, John Sculley arriba a Apple amb la popular frase de Steve Jobs sobre la marca de begudes de la qual l'empresari n'era executiu: "Vols passar la resta de la teva vida venent aigua amb sucre o vols canviar el món?". Sculley es va convertir en director executiu de l'empresa, fet que va comportar contínues disputes entre el fundador i ell.

   5. Apple Lisa. El 1983, Apple presenta Lisa, una de les primeres computadores amb interfície gràfica que va acabar, tot i això, en fracàs. Lisa comptava amb un ratolí i ha afegit sistema de mapa bits o disc dur, entre d'altres avenços de maquinari i programari. Tot i això, el motiu del fracàs semblava obvi: el seu preu era de 9.995 dòlars. Apple va invertir temps i diners en aquest dispositiu, una idea que es remuntava al 1978. El nom de Lisa, oficialment, venia de l'acrònim Local Integrated Programari Architecture (Arquitectura de Programari Integrada Localment). Els clients als quals pretenia arribar Apple amb el llançament de Lisa van apostar per IBM, convertint el projecte de Steve Jobs en un fracàs comercial.

   6. Mac. El Macintosh 128K es va presentar el gener del 1984 amb el popular anunci de televisió dirigit per Ridley Scott que al·ludia a la novel·la de George Orwell '1984', amb música de Vangelis de fons i que es va convertit en tot un clàssic. La demostració pública del Mac 128K va ser la primera aparició de Steve Jobs en un dicurs tal com ara es coneixen les 'Keynote', amb un públic de més de 2.500 persones.

   Comptava amb una memòria RAM de 128K, un monitor de 9 polzades, un teclat i un ratolí que només tenia un botó. El Mac destacava per tenir aplicacions que mostraven les possibilitats de la seva interfície gràfica. Aplicacions simples com MacPaint o MacWrite que permetien pintar o escriure a l'ordinador.

   El Mac es va vendre per 2.495 dòlars, era el primer ordinador personal amb interfície gràfica d'usuari que va aconseguir fer-se un forat al mercat i convertir-se en un èxit. Va ser llançat al mercat amb la finalitat de barallar-se contra IBM, en aquell temps el seu principal rival.

   7. Wozniak se'n va. El 1981 Steve Wozniak pateix un accident en la seva avioneta i triga més d'un mes a recuperar-se del tot. Wozniak pateix amnèsia durant setmanes i després de recuperar la memòria a curt termini, el cofundador de la companyia decideix no tornar al seu càrrec a Apple. Tot i això, el 1982 i 1983, Wozniak treballa com a enginyer en la companyia fins que el 1985 deixa Apple per sempre i funda la seva pròpia empresa, Cloud 9.

   8. Jobs, acomiadat. La relació entre Sculley i Jobs era complicada. Els problemes entre tots dos eren cada vegada més freqüents i el maig del 1985, Sculley relega Steve Jobs com a líder de la divisió d'Apple. El setembre d'aquest any, Steve Jobs és acomiadat d'Apple per disputes amb la junta directiva i abandona la companyia que ell mateix va fundar.

   9. Jobs fora d'Apple. Després de la seva sortida d'Apple, Steve Jobs funda NeXT, una empresa dedicada al desenvolupament d'estacions de treball enfocades a l'educació i a les empreses. En la seva nova companyia, Jobs desenvolupa la NeXT Computer, un equip basat en 3M: Memòria RAM (Megabytes), bona pantalla (Megapíxels) i un bon processador (Megahertz). A més comptava amb fins a 660 MB de disc dur i una placa preparada per a internet. Més tard, en 1990, va arribar una nova generació d'aquestes computadores. El NeXTCube, una d'elles, ha estat el maquinari utilitzat per Tim Berners-Lee al CERN i va ser el primer servidor web del món. A més, el programari utilitzat a Next es va convertir en la base utilitzada per Jobs per al desenvolupament del sistema operatiu Mac US X. NeXT es va fusionar amb Apple el 20 de desembre del 1996.

   10. Jobs torna a Apple. Steve Jobs va tornar a Apple després de la adquición de NeXT per part de la companyia. Apple estava en declivi quan el seu fundador va tornar però va aconseguir guanyar-se la confiança de Gil Amelio, llavors director executiu. Així, Steve Jobs es va convertir en director interí l'agost del 1997. Jobs va prendre el control de l'empresa i va començar un canvi radical en l'era Apple. La companyia anava a apostar pel iMac: un ordinador amb monitor integrat i un disseny revolucionador per a l'època.

   11. iMac. El primer iMac es va llançar el 1998, i va tornar a col·locar a Apple entre els principals competidors. Destacava per un disseny innovador, amb un monitor de plàstic, translúcid i apostant per colors vius, disponible en diversos d'ells. L'iMac incorporava la CPU dins del mateix monitor i integrava tot l'equip en una sola peça. Es tractava d'un ordinador potent i fàcil d'usar. Va ser el primer Macintosh que no comptava amb disquetera però sí amb unitat òptica de CD-ROM i amb port USB. L'iMac ha estat dissenyat per Jonathan Ive, dissenyador industrial britànic i vicepresident de disseny industrial d'Apple, càrrec que segueix ocupant actualment.

   12. Primer portàtil. Després de l'èxit del iMac, Apple va buscar donar un pas més enllà i crear el seu 'iMac per emportar'. Es tractava d'un ordinador portàtil adaptat a qualsevol mena de consumidor i pràctic a l'hora de transportar-lo. El disseny de l'iBook es va basar en la versió de sobretaula i tenia com a objectiu arribar a una audiència jove. Funcionava amb un processador PowerPC G3 i tenia port USB, Mòdem, Ethernet i unitat de CD-ROM. L'iBook va ser un èxit de vendes i el model va continuar evolucionant.

   13. Apple Store. Les dues primeres botigues d'Apple van obrir als Estats Units el 2001. El maig d'aquell any, les botigues obrien les portes i en només un cap de setmana van aconseguir congregar més de 7.000 persones entre els dos establiments. Les botigues van obrir a Tysons Corner Center (Virgínia) i a Glendale (Califòrnia). Actualment hi ha més de 300 botigues Apple per tot el món.

   14. ipod i iTunes. L'octubre del 2001, Apple va llançar l'ipod, el reproductor musical de la companyia. "Amb ipod, Apple va inventar una categoria completament nova de reproductor musical digital que et permet posar la teva col·lecció sencera de música en la teva butxaca i escoltar-la a on sigui que vagis amb ipod, escoltar música mai tornarà a ser el mateix", va afirmar Jobs en la seva presentació. El primer ipod podia emmagatzemar cançons en un disc de 5 GB de memòria i comptava amb protecció perquè la reproducció de la música no s'alterés en cas de moviments o activitat física. Més tard el model clàssic ha estat evolucionant i Apple va arribar a treure un reproductor musical a l'any, millorant disseny i característiques tècniques dels mateixos. Per a la reproducció, ipod funcionava a través del servei iTunes, un programari que permetia incloure les cançons dins del reproductor de música.

   15. iTunes Store. El 2003, iTunes donava un pas més i deixava de ser només en un programari per incloure cançons. iTunes Music Store va obrir l'abril del 2003 i funcionava basant-se en un sistema de gestió de drets que no permetia reproduir els arxius en ordinadors que no tinguessin autorització per a això. Un sistema que Apple més tard va eliminar per al contingut musical de la botiga. Actualment iTunes té més de 28 milions de cançons o més de 45.000 pel·lícules en el seu catàleg.

   16. iphone. El primer telèfon d'Apple es va llançar el 2007. Es tractava d'un 'smartphone' amb pantalla tàctil capacitiva de 3,5 polzades LCD, altaveu, auricular, micròfon i una càmera de només 2 megapíxels. Permetia connectar-se a Wi-Fi i també incloïa clavilla jack per a auriculars, entre d'altres característiques. Es va llançar amb diferents models de memòria interna: 4 GB, 8 GB i 16 GB. Actualment, l'iphone SE, últim model presentat, es tracta de la novena generació del telèfon de la companyia, només nou anys després de la presentació del primer.

   17. App Store. El juny del 2008 es va inaugurar l'App Store dins d'iTunes. Comptava amb 500 aplicacions inicials que podien descarregar-se i ser transferides a l'iphone. Un problema en el programari no permetia la instal·lació directa a l'iphone i l'iPod Touch, a falta de compatibilitat amb la botiga. Tot i això, el juliol del mateix any les aplicacions ja podien baixar-se directament als dispositius. Un any després, el juny del 2009, la botiga ja comptava amb més de 50.000 aplicacions disponibles.

   18. iPad. La primera pastilla d'Apple, iPad, es va presentar el gener del 2010 i estava disponible en dues versions: amb connectivitat 3G o sense ella. Els models venien en color negre i podia optar-se per una capacitat de 16, 32 o 64 GB. Comptava amb acceleròmetre, sensor de llum ambiental i brúixola digital i amb una bateria que, asseguraven, permetia fins a 10 hores de navegació per internet o reproducció de música, entre d'altres. Apple va continuar fabricant la seva gamma de 'tablets', arribant al mercat fins al seu model més actual: l'iPad Pro, presentat el setembre del 2015.

   19. Apple sense Steve Jobs. Steve Jobs presenta la seva renúncia com a líder d'Apple a l'estiu de 2011. Tim Cook és l'elegit per substituir-lo i és el CEO de la companyia fins a l'actualitat. Mesos més tard, el 5 d'octubre del 2011, Steve Jobs mor als 56 anys, segons confirma Apple. "Apple ha perdut un geni visionari i creatiu i el món ha perdut a un sorprenent ésser humà. Aquells que hem tingut la sort de conèixer i treballar amb Steve hem perdut a un estimat amic i a un mentor. Steve deixa enrere una companyia que només ell podria haver construït i el seu esperit estarà sempre en la base d'Apple", informava Apple a través d'un comunicat en la seva pàgina web.

   20. Apple Watch. L'abril de 2015 es llança al mercat l'Apple Watch, el rellotge intel·ligent de la marca. El rellotge té dos models, un de 37 mm i un altre de 42 mm amb un pes de 30 i 50 grams, respectivament. Té una memòria de 2GB no ampliable així com amb una bateria de 205 mAh el model bàsic (esport) i una bateria de 310 mAh el model de 42 mm. Apple aposta en el seu rellotge per la mateixa premissa que durant els 40 anys de recorregut: intenta incorporar el disseny al seu dispositiu i no només atorgar-li una qualitat a la qual altres marques també arriben.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés