Actualitzat 14/04/2017 10:12

El 22% de treballadors a Barcelona era temporal en 2015, un 10% més que 2010

El tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello
EUROPA PRESS

   La temporalitat varia segons nacionalitat, edat i lleugerament per sexe

   BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

   El 22,8% d'assalariats residents a Barcelona a finals de 2015 tenien un contracte temporal, xifra que va augmentar un 10% respecte a 2010, segons l'informe 'El treball assalariat a Barcelona' de l'Ajuntament, ha declarat el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello.

   Un total de 536.000 assalariats vivien a Barcelona en aquest moment, segons l'estudi i amb la nova font d'informació Mostra Contínua de Vides Laborals (MCVL), que detalla que el 87% dels indefinits i el 44% dels temporals van treballar tot l'any, informa l'Ajuntament en un comunicat.

   El 29% dels temporals va tenir contractes d'un any o més i un altre 18,8% els va tenir com a màxim d'un mes, quedant així inclosos en el grup de màxima inseguretat laboral, segons el consistori.

   El percentatge d'assalariats temporals és més alt entre les dones (23,6%) que entre els homes (21,9%), mentre que en 2010 era el mateix entre els uns i els altres i se situava en nivells inferiors, en el 20%.

   La temporalitat també augmenta en els grups de treballadors més joves, amb una taxa del 53% fins als 24 anys; del 37,6% de 25 a 29 anys; del 24,6% de 30 a 39 anys, i del 15,2% des dels 40.

   També varia segons la nacionalitat, ja que una cinquena part dels assalariats espanyols a Barcelona tenia llavors contractes temporals, i la proporció augmenta fins a un terç en assalariats estrangers.

ADMINISTRACIÓ I TURISME

   La temporalitat és més elevada en activitats administratives (37%) i administració pública (36%), seguits per la sanitat (32%), l'educació (31%), la construcció (30%), els serveis socials (28%), l'hostaleria (25%) i activitats artístiques i d'oci (25%).

   L'Ajuntament destaca l'elevada temporalitat a l'àmbit públic, però assenyala que els contractes que ofereix el sector tenen una durada significativament més llarga que la d'altres sectors --de més de 100 dies-- i que el 25% dels contractes més precaris arriben als 286 dies de treball acumulat.

   Assenyala que l'hostaleria i el comerç al detall, amb menys temporalitat --del 25% i el 19%, respectivament--, ofereixen una durada dels contractes més curta, amb una mitjana de 25 dies, i que el 25% dels treballadors no supera els 80 dies de treball acumulat.

   Pisarello ha dit que les dades de l'administració pública "obliguen a fer deures", i que l'Ajuntament ha impulsat un pla de contractació i que continuarà reforçant la plantilla municipal, encara que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) ho dificulten, segons ell.

   Quant al sector privat, ha criticat que la reforma laboral del Govern de Mariano Rajoy de 2012 ha generat "més temporalitat i més precarietat", elements que impedeixen una economia robusta que generi dinamisme, ha dit.

   Preguntat pel turisme, ha assenyalat que és un motor de la ciutat però no genera feina de qualitat, la qual cosa demostra que s'ha de governar, segons ell: "Un sector que es beneficia de la ciutat hauria de ser exemple d'aquests criteris laborals i del respecte als drets bàsics".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés