Actualitzat 08/03/2016 10:38

20 dones pioneres en la història recent

Mujeres Pioneras en la historia reciente
EUROPA PRESS

MADRID, 8 Març (EDIZIONES)

Des que el 1977 l'ONU va designar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora, aquesta jornada es caracteritza per petits homenatges a la funció de la dona en la societat. Una dona que, malgrat que ara és present en tots els àmbits del món laboral, ha hagut de lluitar molt per aconseguir fer-se un forat en mons'd'homes'.

   Han estat moltes les dones que es van convertir en pioneres per uns motius o altres: des d'obtenir la primera llicència de pilot fins a aconseguir un premi Nobel o ser la primera membre d'un govern. Les coneixes? Aquí tens una petita selecció de 10 dones de les moltes que han estat pioneres en la història, i 10 més que ho han estat a Espanya.

CHARLOTTE COOPER, LA PRIMERA DONA CAMPIONA OLÍMPICA (1900)

   Els Jocs Olímpics de París del 1900 van ser els primers en els quals les dones van poder participar, per la qual cosa també van donar lloc a la primera dona a aconseguir una medalla olímpica. La guardonada va ser Charlotte Cooper, una tenista anglesa que ja ostentava diversos títols a Wimbledon.

MARIE CURIE, PREMI NOBEL DE FÍSICA (1903) I DE QUÍMICA (1911)

   La polonesa Marie Curie és, sens dubte, una de les grans pioneres de la història de la ciència. Va ser la primera dona que va arribar a catedràtica a la Universitat de París i la primera a guanyar el Nobel de Física, compartit amb el seu marit Pierre Curie, per les seves investigacions sobre els elements radioactius el 1903.

   Després de la mort del seu marit, va heretar la càtedra a la Sorbona que havia ocupat i la va compaginar amb les seves investigacions sobre la radioactivitat i els seus compostos, que la van portar a guanyar el Nobel de Química el 1911.

BERTHA VON SUTTNER, PREMI NOBEL DE LA PAU (1905)

   L'autora del famós llibre sobre el pacifisme 'Abaixeu les armes!' es va convertir el 1905 en la primera dona a guanyar el premi Nobel de la Pau. L'austríaca Bertha Von Suttner va dedicar la seva vida a la defensa de la pau al món, i va intentar demostrar que es podien trobar solucions als conflictes lluny de les armes.

SELMA LAGERLÖF, PREMI NOBEL DE LITERATURA (1909)

   El primer premi Nobel de Literatura per a una dona va arribar el 1909. La guardonada va ser Selma Lagerlöf, una novel·lista sueca que es va dedicar en exclusiva a la seva carrera literària, i a qui van reconèixer "pel seu idealisme elevat, imaginació intensa i percepció espiritual que caracteritza els seus escrits".

RAYMONDE DE LA ROCHE, PRIMERA PILOT (1910)

   Tot i que hi havia dones que havien pilotat abans, la baronessa francesa Raymonde de la Roche va ser la primera a aconseguir una llicència de pilot. Va ser el 1910 i, després d'ella, van arribar les altres: l'estatunidenca Harriet Winby ho va aconseguir el 1911 i és coneguda per ser la primera a travessar el canal de la Mànega, i la seva compatriota Amelia Earhart es va fer famosa el 1932 per creuar l'Atlàntic sense companyia.

GERTY THERESA CORI, PREMI NOBEL DE MEDICINA (1947)

   Bioquímica estatunidenca d'origen txec, Gerty Theresa Cori va compartir amb el seu marit el premi Nobel de Fisiologia i Medicina del 1947 per les seves tasques per comprendre el funcionament del glicogen i es va convertir, també, en la primera dona a guanyar aquest prestigiós guardó als Estats Units.

ROSA PARKS, LLUITA PELS AFROAMERICANS ALS EUA (1955)

   Rosa Parks va ser una defensora dels drets civils estatunidencs que es va fer mundialment famosa quan, el 1955, es va negar a cedir el seu seient de l'autobús a un home blanc. Detinguda i multada amb 14 dòlars, la cosa més important va ser el que tot això va provocar: la creació d'una associació --presidida per Martin Luther King-- per defensar els drets dels negres, que va acabar amb l'abolició de la segregació als transports públics.

SIRIMAVO BANDARANAIKE, PRIMERA PRESIDENTA D'UN GOVERN (1960)

   Sri Lanka va ser el primer país del món a tenir una dona com a presidenta del Govern. Sirimavo Bandaranaike va arribar a cap d'Estat quan va aconseguir la majoria absoluta per al seu partit a les eleccions del 20 de juliol del 1960.

VALENTINA TERESHKOVA, PRIMERA DONA ASTRONAUTA (1963)

   La soviètica Valentina Tereshkova es va convertir en la primera dona a viatjar a l'espai el 16 de juny del 1963 a bord de la nau Vostok VI. Llavors tenia 26 anys, i en van haver de passar 19 perquè una altra dona fos llançada fora de l'òrbita de la Terra.

LIBBY LANE, PRIMERA DONA BISBE DE L'ESGLÉSIA D'ANGLATERRA (2014)

   Libby Lane passarà a la història com la primera dona bisbe de l'Església d'Anglaterra. Nomenada aquest passat desembre, exerceix com a bisbe a Stockton, a l'ombra del bisbe de Chester.

I A ESPANYA?

   La història d'Espanya està plena de dones pioneres, començant potser per la reina Isabel de Castella. Les dones han demostrat al llarg dels anys el seu important paper en la societat, i així ho mostra aquesta petita selecció:

   Durant la II República espanyola hi va haver moltes dones pioneres: Clara Campoamor n'és una, ferma defensora del sufragi femení que va aconseguir el 1933. A més d'ella, en aquesta època trobem també la primera dona ministra en un Govern espanyol i europeu: l'anarquista Federica Montseny.

   En política van haver de passar molts anys perquè altres dones entressin en la vida pública. La primera dona presidenta d'una Comunitat Autònoma va ser la socialista María Antonia Martínez García, que va ocupar el càrrec de manera interina el 1984 i després de guanyar les eleccions entre el 1993 i el 1995.

   Va ser el 1999 quan el Senat va tenir la seva primera dona com a presidenta: Esperanza Aguirre (PP); i l'any 2000 va arribar la primera presidenta del Congrés dels Diputats: Luisa Fernanda Rudi Úbeda, també del Partit Popular, que va ocupar el càrrec fins al 2004.

   Una de les pioneres en el món del periodisme a Espanya va ser Blanca Álvarez, primera presentadora de Televisió Espanyola el 1967. Molt ha canviat la televisió des d'aleshores, quan les notícies es feien sobre una cortina, amb una taula i un simple logo com a decoració.

   Més a prop en el temps trobem la primera dona espanyola a guanyar un Oscar: va ser Penélope Cruz com a millor actriu de repartiment l'any 2009 per la pel·lícula 'Vicky Cristina Barcelona', dirigida per Woody Allen.

   En l'esport les dones espanyoles també han complert fites importants. La primera medalla olímpica d'una dona va ser als Jocs Olímpics de Barcelona (1992) per a Miriam Blasco: va guanyar l'or en judo.

   La basquetbolista Amaya Valdemoro també ha fet història: va ser la primera persona espanyola a guanyar l'anell de l'NBA, i l'única que l'ha guanyat en tres ocasions, a més consecutives. En futbol també podem recordar l'àrbitre Carolina Domenech, la primera que va arbitrar un partit de Primera Divisió: l'Espanyol-Deportivo de febrer del 1999.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés