Actualitzat 16/02/2016 19:18

Zygmunt Bauman: "Cal trencar la connexió de feina i dret a viure per ser lliures"

El sociólogo Zygmunt Bauman
EUROPA PRESS

Presenta un documental sobre les conseqüències del món digital a la feina

   BARCELONA, 16 Febr. (EUROPA PRESS)

El sociòleg polonès i pare del concepte de 'modernitat líquida', Zygmunt Bauman, ha advertit aquest dimarts de les conseqüències de la 'computerització' a la feina, i ha apostat per desvincular treball de supervivència en assenyalar: "Cal trencar la connexió de feina i dret a viure per ser lliures".

   En una trobada per presentar el documental 'In the same boat', de Rudy Gnutti i amb producció de Pere Portabella, el pensador ha advertit: "Mentre el nostre dret a viure vagi lligat als interessos de la companyia per la qual treballem no serem lliures".

   Segons Bauman (Poznan, 1925), la feina està canviant la seva definició i és difícil dir què passarà: "Abans ens guanyàvem la vida amb la nostra feina i era el nostre mitjà d'existència, de reputació i d'estatus; ens pagaven per la feina feta".

DESOCUPAT: "FORA DE LA NORMALITAT"

   Ha lamentat l'ús de termes com 'desocupat' i 'redundant' per referir-se a persones sense feina, com si estiguessin "fora de la normalitat", i ha atribuït la por que pot suscitar l'arribada d'immigrats al fet que recorden que qualsevol dia un pot ser aquesta persona i quedar-se a l'atur.

   "La nostra societat és molt fràgil perquè podem aixecar-nos demà i no tenir feina. Els immigrants són portadors de males notícies perquè pateixen el que nosaltres tant temem", ha observat.

   En la línia del documental, que analitza les conseqüències de la revolució digital al món de la feina, Bauman ha advertit sobre els efectes de la 'computerització', 'automatització' i 'robotització' en la substitució de tasques manuals no dures i també intel·lectuals: "Periodistes i professors algú està pensant com substituir la vostra feina", ha alertat.

LOCAL VS. GLOBAL

   Sobre la globalització, ha lamentat que les decisions que s'estan prenent avui dia no poden arribar a resoldre la gravetat de problemes que viu cadascú: "Ara mateix no està encaixant la política local que s'està fent amb els grans poders que són globals. Fins que no vagin junts i alhora no podrem actuar d'una forma amb èxit".

   Ha emfatitzat que la societat actual és "interdependent", tot i que tots els instruments que utilitza han estat fets per avantpassats que el que buscaven era aconseguir la independència, per la qual cosa aquestes eines no són aptes per treballar aquesta interconnexió.

   "Les decisions que s'estan prenent avui dia no poden arribar a resoldre la gravetat dels problemes que estem vivint", ha advertit el sociòleg, que ha celebrat que mentre l'home segueixi sent més barat que els ordinadors seguirà sent útil.

   "Els ordinadors són més bons treballadors que nosaltres, no cometen tantes errates, no volen fer vaga, no demanen augment de sou, en una competició no guanyarem", ha constatat.

   El Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats del 2010 participa en el documental, que pròximament arribarà als cines, al costat d'altres pensadors com l'expresident de l'Uruguai Pepe Mújica i pensadors, filòsofs i economistes com Tony Atkinson, Serge Latouche, Daniel Raventós, Erik Brynjolfsson, Mauro Gallegati, Nick Hanauer, Mariana Mazzucato i Rutger Bregman.

"TOTS ESTEM AL MATEIX VAIXELL"

   "Tots estem al mateix vaixell" és una de les primeres frases que el sociòleg polonès pronuncia al documental, que analitza el progrés tecnològic com un gran repte per a la humanitat, i alhora suposa una destrucció del treball, tant manual com intel·lectual.

   Aquest també reflexiona sobre la proposta de la Renda Bàsica Universal i la divisió de la feina com a solucions alternatives per reorganitzar la societat, sobre la qual cosa Bauman ha destacat la necessitat de buscar solucions sensates entre tots per evitar mesures futures que poden resultar més cares.

   Les intervencions s'alternen amb textos de l'Antiguitat clàssica, llegits per l'actor Àlex Brendemühl i que actuen com a introducció dels diferents àmbits temàtics: globalització, desocupació, classe mitjana, nous camins i epíleg.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés