Actualitzat 06/10/2017 14:29

La Zaranda celebra 40 anys en el Romea amb la "desoladora" però esperançada 'Ahora todo es noche'

La Zaranda
VICTOR IGLESIAS/FOCUS

Tres captaires serveixen de mirall de la vida amb lectures obertes a la interpretació del públic

BARCELONA, 20 set. (EUROPA PRESS) -

La companyia La Zaranda, Teatro Inestable de Ninguna Parte torna al Teatre Romea de Barcelona a partir d'aquest dimecres amb la "desoladora" però esperançada obra teatral 'Ahora todo es noche', d'Eusebio Calonge i dirigida per Francisco Sánchez --álter ego de Paco de la Zaranda--, amb la qual celebra els 40 anys de la companyia donant la veu a tres captaires.

Calonge ha explicat aquest dimecres en roda que el títol de l'obra que "reflecteix molt bé" la situació del món actual, però ho fa d'una manera oberta i sempre des del punt de vista del públic i amb un punt d'optimisme.

Ha dit que en el text "sempre està l'esperança de l'alba en el qual l'humà és capaç de vèncer les atrocitats a les quals li sotmet el món", una actitud que sempre manté la companyia en el seu pas pel món.

Interepretada per Gaspar Campuzano, Enrique Bustos i Francisco Sánchez, l'obra posa sobre les taules tres captaires que no troben refugi, amb lectures "des de l'ideològic fins a l'artístic, passant pel religiós", sempre recalant les seves reflexions en espais marginals de la societat.

Calonge ha avisat que es pot ser molt ric i tenir moltes cases i propietats, però ser alhora un captaire i, per exemple, suplicar amor: "Tots mendiguem alguna cosa en aquesta vida".

Amb aquest esperit, els tres captaires, que es troben enmig de la nit com a nàufrags, reclamen ser escoltats en una metàfora de la trajectòria de la companyia, "conscient que la nit s'apropa", reflexionant sobre la devastació del temps, la desertització espiritual i els personatges desnonats.

El director Francisco Sánchez ha reivindicat que el teatre és, primer de tot, una finestra de l'interior de l'ésser humà: "El nostre teatre neix més d'un sentiment que d'una idea", i ha dit que amb aquesta obra es fa l'ullet als seus orígens i història.

"És una autòpsia de nosaltres mateixos. M'agrada dir que el teatre s'expressa a través de nosaltres, no nosaltres a través del teatre", ha afegit el director, que es deixa portar pel poder del teatre en la posada en escena.

TEATRE "SUBLIM, NO VULGAR"

Calonge ha dit que l'art ha de servir perquè es comuniquin els éssers humans, i que el teatre que no es dirigeix a tothom és mal teatre, però ha defensat que el teatre és sublim, no vulgaritat, i que precisament l'obra també versa sobre aquesta visió del teatre: "Això és el que cerquem, res més".

Ha instat l'obertura del teatre a les obres contemporànies que fan una lectura de l'època, i ha detallat que és complicat detallar sobre cap de les obres de la Zaranda perquè "parlen de la vida".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés