Actualitzat 30/03/2017 13:37

La Virreina reivindica l'intel·lectual Alexander Kluge en la seva primera retrospectiva mundial

Dedica la primera exposició a Espanya a l'historietista Copi

BARCELONA, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona reivindica l'obra de l'intel·lectual alemany Alexander Kluge en què s'ha convertit en la primera retrospectiva mundial dedicada a l'escriptor i director de cinema, que s'ha bolcat en l'exposició amb la cessió de vuit curts inèdits.

Ho han explicat els comissaris d''Alexander Kluge. Jardins de cooperació', que es podrà veure fins al 5 de febrer, Neus Moyano, Gillermo Zuaznabar i Valentín Roma, que han explicat que l'exposició dedicada a un dels hereus del marxisme il·lustrat de l'Escola de Frankfurt podria fer parada al Círculo de Bellas Artes de Madrid.

Kluge (Halberstadt, 1932) és autor de 55 pel·lícules, entre curtmetratges i llargmetratges, gairebé 3.000 programes televisius, una ingent obra literària i assajos de teoria política i història del cinema.

Possiblement la "radicalitat" li va impedir ser exposat en museus com el del Centre Georges Pompidou de París, la Tate Modern de Londres o el Moma a Nova York, ha observat Roma, que ha confiat que després d'aquesta exposició l'obra de Kluge pugui ser tractada en diferents museus.

El recorregut, primera mostra dedicada a Kluge a Espanya i l'única retrospectiva museogràfica en el món, exhibeix una biografia completa de l'autor pioner d'una estètica fílmica específicament germànica que reivindicarà el cinema com a àmbit públic de contracultura des del 1958 fins avui.

'MANIFEST BARCELONA'

Roma ha destacat que el mateix autor ha dirigit l'exposició amb una implicació personal "generosa", que l'ha portat a batejar el projecte com el 'Manifest Barcelona'.

Paral·lelament, l'espai dedicarà la primera exposició a Espanya a l'historietista argentí Copi, en l'obra del qual conflueixen crueltat, tendresa, absurd, ironia, esteticisme, teatralitat i subversió de gèneres, que va mostrar també en les col·laboracions amb la revista Charlie Hebdo.

El recorregut mostra abundants exemples de les seves il·lustracions, que apareixen abundants transvestits, persones que dialoguen amb animals, rates que escriuen cartes, una versió renovada del clàssic conte de la Caputxeta i personatges de còmic que es revelen i donen l'esquena al públic per sentir-se observats.

El comissari de l'exposició, l'escriptor Patrici Pron ha ressaltat el fet que l'exposició inclou una biografia fidedigna del dibuixant, davant de la "selva de rumors" que va recollir en vida i després de morir jove de sida.

COPI I BARCELONA

"Era un actor transvestit i també dramaturg que es va beneficiar de l'ambient contestatari entre els anys 60 i 70 i va produir una obra molt contemporània", ha explicat Pron, que ha dit que aquesta és la primera exposició des del 1987.

L'exhibició no és tant el desembarcament de Copi a Barcelona, sinó la seva tornada, ja que va passar a la capital catalana una temporada, on es va convertir en un autor dels barcelonins, ha remarcat Pron.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés