Publicat 27/03/2017 14:11

El vincle de Dalí i Barcelona centra un "atles de vida" del pintor amb passatges inèdits

Imatges del llibre 'Dalí i Barcelona'
AJUNTAMENT DE BARCELONA

50 testimonis i 400 il·lustracions desenterren 80 anys de relació amb Barcelona

BARCELONA, 27 març (EUROPA PRESS) -

La relació de l'artista Salvador Dalí amb la ciutat de Barcelona protagonitza l'"atles cartogràfic de vida" del llibre 'Dalí i Barcelona', de l'historiador i crític de l'art Ricard Mas, editat per l'Ajuntament de Barcelona, i que inclou aportacions inèdites, ha explicat l'autor en roda de premsa.

Mas ha assegurat que no és un llibre d'art, sinó de Dalí com a "fenomen sociològic": d'un personatge que es va creuar amb la fama i va ser, de fet, el primer famós internacional d'Espanya.

Ha remarcat que en la seva època Dalí apareixia a les pàgines de societat, no en les de cultura: "Des de petit sabia que volia ser Dalí i volia cridar l'atenció de tots els seus companys del col·legi. Dalí no evoluciona, no creix".

BARCELONA, EL SEU "PATI DE COL·LEGI"

Mas ha relatat que quan Dalí està a Barcelona fa el mateix: "el pati del col·legi és Barcelona, i vol cridar l'atenció de la premsa i la televisió, de tots, i demostrar que ell és el més llest i divertit".

Les 555 pàgines aprofundeixen en la relació del pintor amb la ciutat: "Barcelona encara ha d'acabar d'entendre'l", ha dit Mas, que desvetlla passatges inèdits de la seva vida a la capital catalana, com uns desconeguts cafès que organitzava Dalí.

També il·lumina passatges polèmics i escandalosos, com el consolador que li va regalar Dalí als Beatles, la seva afició pels travestís i el pet que es va tirar davant Jordi Pujol, davant el qual també es va fer l'adormit.

ABSÈNCIA DE RECONEIXEMENT

Precisament, sobre l'absència de places, carrers i equipaments públics que portin el seu nom, ha recordat les seves vinculacions i simpaties amb el règim de Franco en un panorama amb una intel·lectualitat majoritàriament d'esquerres.

"En termes actuals, Dalí era un conservador llibertari a la manera americana", ha dit agregant que era anàrquic i monàrquic perquè una persona tan caòtica necessitava viure en un ordre determinat.

Com a justificació de la posició ideològica de Dalí, Mas també ha incidit en la fugida de la Revolució Russa de la seva dona Gala, a més d'unes declaracions definitives que va fer sobre unes execucions el 1975 a cinc reus, davant els quals va etzibar que haurien d'haver afusellat "tres vegades més" de reus.

Mas ha constatat que tot això va provocar que es fes el buit a Dalí, a més del fet que "la crítica no l'ha entès mai", ja que va ser el primer postmodern, i va ser molt més que un artista: un personatge.

Per a la realització del llibre, amb 400 il·lustracions procedents de diferents fons i s'han entrevistat una cinquantena de testimonis del seu pas durant 80 anys per la ciutat: des de les seves primeres visites al Park Güell fins a la seva última estada a la clínica Quiron al desembre del 1988.

El llibre va sorgir amb el 25è aniversari de la mort de Dalí el 2014, després de la qual cosa Mas va constatar que les pàgines de societat dels diaris de l'època eren una "grandíssima font d'informació" que, com a arqueòleg, li permetien desenterrar i revisitar la figura del pintor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés