Actualitzat 16/12/2014 16:16

Villatoro mantindrà el Pla Director del CCCB del seu antecessor i impulsarà un canal virtual

El director del CCCB, Vicenç Villatoro
Foto: EUROPA PRESS

Plantejarà el debat sobiranista a través de la crisi dels Estats-nació

   BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

El nou director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Vicenç Villatoro, mantindrà el Pla Director del seu antecessor, Marçal Sintes, i impulsarà un canal virtual, en un mandat continuista: "La meva posició aquí és de continuïtat en una casa de naturalesa discontínua".

    Segons ha explicat a una entrevista amb Europa Press, el seu projecte és continuar el llegat que va deixar el seu antecessor, Marçal Sintes, tot i que atenent als "fils discontinus de la realitat", en un centre que basa la seva activitat en la interpretació de la contemporaneïtat.

   Villatoro, que de moment tindrà contracte d'un any, mantindrà el Pla Director 2012-2016 projectat pel seu predecessor: "Els fonaments que es van deixar escrits liderats per Sintes són assumibles".

   Després de tres setmanes en el càrrec, el director ja ha mantingut reunions amb els treballadors del CCCB per explicar els quatre grans eixos del seu programa, que es basaran en "interpretar el present i els seus canvis culturals".

   Així, el primer serà una lectura del local i de l'universal: "En aquests moments, més aviat la manera de participar en l'universal és fer-ho des del local", ha dit Villatoro.

   Precisament, preguntat per si el seu programa inclourà orientacions més cosmopolites o localistes, Villatoro ha assegurat: "Sempre he estat dels que creu que la identitat no és un impediment per participar en els grans debats universals".

   "Els nostres debats han de ser els debats del món: un debat sobre el procés polític català no és del CCCB, però sí, si això forma part de la crisi de l'Estat-nació, de com ha anat evolucionant" després de desenvolupar-se amb força al segle XIX.

   "El debat per a mi no és més catalanisme o menys, sinó el fet que el món es mira des d'aquí", ha dit.

CIUTAT-TERRITORI

   El segon dels eixos projectats és la ciutat i el territori, amb una perspectiva basada en el fet que Catalunya "funciona com una ciutat i Barcelona és el nucli d'una xarxa" que aconsegueix que les relacions culturals en el territori siguin molt sistèmiques.

   La cultura humanística i la científica serà el tercer eix amb una mirada cap a l'aliança entre totes dues, ja que "la tecnologia és imprescindible per fer humanitats", i bon exemple d'això és l'exposició 'Big Bang Data', en què conflueixen ciència, tecnologia i humanitats.

   L'última línia del seu programa versarà sobre el mediterrani i Europa, on analitzarà el paper de la cultura com un pont de diàleg entre països, precisament en un moment en què l'àmbit polític "està més tensat que fa uns anys".

   Tot això ho desplegarà en exposicions, tot i que no només d'aquesta manera, ja que ha dissenyat una nova concepció del programa per eixos temàtics independentment del format en el qual es concretin, ja siguin exhibicions, festivals, cicles o debats, ha enumerat.

CANAL DE CONTINGUTS CULTURALS

   A més, com que és un centre de reinvenció diària, Villatoro preveu ser tant virtual com físic, de manera que llançarà un canal de continguts culturals en què ja treballava la plantilla abans de la seva arribada: "El centre ha de ser la suma de les dues coses: virtual i presencial; hem d'anar transitant a un concepte de centre diferent".

   Villatoro ha esgrimit que, ja que el CCCB explica en exposicions com 'Big Bang Data' que "el trànsit cultural es fa tant o més per la via virtual que presencial", el mateix centre ha de ser coherent amb aquesta direcció virtual.

   El pressupost serà també de continuïtat respecte a l'actual, que està una mica per sobre dels 9 milions amb una "línia que no és de retallar", tot i que, si hi ha nous projectes, el centre buscarà finançament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés