Publicat 07/07/2016 12:25

Vila demana que el conflicte de Sixena "no enterboleixi" les relacions de Catalunya i Aragó

Conseller de Cultura Santi Vila,  subdtora.Política Lingüística Marta Xirinachsc
EUROPA PRESS

El director de política lingüística aragonès no assisteix a un acte a Barcelona

BARCELONA, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha demanat aquest dijous que el conflicte de les obres del Monestir de Sixena "no enterboleixi" les relacions entre Catalunya i Aragó, després que el director de Política Lingüística del Govern aragonès, José Ignacio López Susin, hagi deixat d'assistir a l'obertura de la IV Jornada 'Llengua i Societat. Polítiques lingüístiques per a una llengua amb futur'.

A la inauguració sí que han assistit representants de les Balears, la Comunitat Valenciana, Andorra, l'Alguer (Itàlia) i els Pirineus Orientals (França), i Vila ha excusat l'absència de López Susin, que comprèn en "uns dies especialment difícils" per la via judicial, després de no solucionar-se políticament.

ESCRIT PER AL JUTJAT

Vila ha declarat als mitjans que aquest dijous es registra als jutjats d'Osca una carta que explica que ell, en el moment d'autoritzar la sortida de qualsevol bé catalogat i protegit, està obligat legalment a escoltar abans l'opinió de la Junta de Museus i haver desafectat aquests béns al costat de la Conselleria d'Economia de la Generalitat.

Considera que des d'Aragó "han de comprendre que, en una situació tan conflictiva", la Generalitat ha de fer les coses bé i seguir les lleis de museus i de patrimoni.

Ho ha dit l'endemà que ell mateix anunciés a Twitter que ja havia signat l'escrit en què va comunicar al jutjat d'Osca que és inassumible entregar els béns de Sixena el 25 de juliol, com requereix la resolució d'execució provisional.

El conseller ha explicat aquest dijous que el pròxim pas és presentar recursos davant de l'Audiència d'Osca i ha tornat a advertir que, si en aquesta circumstància també els fossin adversos, es dirigiran al Tribunal Suprem (TS): "Estem convençuts que tenim raó i que a curt, mitjà o llarg termini aquesta raó ens serà reconeguda."

"No entendríem que un conflicte com el de Sixena, lamentablement judicialitzat, enterboleixi unes relacions que, de natural i per voluntat política, han de ser constructives i fraternals", ha dit, i ha assegurat la voluntat de la Generalitat d'una bona relació institucional tal com demana la ciutadania.

SALVAR LA LLENGUA

En l'obertura de l'acte, Vila ha afirmat que la societat catalana, amb ajuda d'algunes institucions però sobretot des de la ciutadania, ha "aconseguit salvar la llengua" catalana en temps adversos i des de la militància, el compromís i la resistència.

Ha destacat la necessitat que les institucions segueixin "reforçant" el seu ús i el seu domini, ajudin que es vegi com un instrument de millora personal i reflecteixin la identitat personal i col·lectiva que suposa.

Vila ha cridat també a reconèixer la cooficialitat de l'occità, per tal de protegir la diversitat des de les institucions, en un discurs en el qual ha excusat també l'assistència de la directora de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, per raons mèdiques, i en el seu lloc ha assistit la sotsdirectora, Marta Xirinachs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés