Publicat 02/03/2016 11:57

Víctor Amela: "M'interessa la tragèdia de la persona que lluita contra el temps"

El periodista y escritor Víctor Amela
EL PERIODISTA Y ESCRITOR VÍCTOR AMELA

BARCELONA, 2 març (EUROPA PRESS) -

El periodista i escriptor Víctor Amela publica aquest dimecres en català i castellà la novel·la basada en fets reals 'La filla del capità groc' (Planeta), XXXVI Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull: "M'interessa la tragèdia de la persona que lluita contra el temps", ha dit en una entrevista d'Europa Press.

La novel·la està protagonitzada per Tomàs Penarrocha, conegut com El Groc de Forcall, que torna a la seva població per defensar els ideals carlins als Ports de Morells i el Maestrat, retrobant-se amb la seva fidel col·laboradora, la seva filla Manuela.

Com adalil carlista, el seu personatge lluita per un món com el dels seus avantpassats basat en la religió i els costums, oposant-se al liberalisme, el capitalisme i fins i tot que existeixi els diners: "Vol que els costums regulin la vida de la gent, i no els nous polítics".

Tot i això, la novel·la no és una crítica ideològica, sinó la constatació de com la passió per defensar unes idees pot arrossegar la vida d'una família i una comarca sencera: "M'interessa el drama i la tragèdia de la persona que lluita contra el temps, les causes perdudes i que no vol cedir".

"PER QUÈ ANAR A MORIR A SÍRIA?"

"Quan et trobes amb un noi que decideix anar a morir a Síria, per què ho fa?", ha plantejat Amela, fascinat per la idea d'una persona que és capaç de deixar-ho tot per no sé sap què.

L'autor repregunta: "Segur que no sap que és mentida? No s'adona aquesta persona que està abocada a morir? Això m'admira, em sorprèn i m'espanta", ha explicat.

Precisament, dibuixa el protagonista com un home tenaç i amb determinació però que també inspira por perquè està disposat a matar i fins i tot a fer a la resta del poble a ballar i cantar sobre un cadàver: "És inquietant. No és molt diferent dels quals degollen a un periodista segrestat".

Aquesta ambivalència és la que fa que El Groc sigui vist com un valent guerriller, fins i tot un Robin Hood que donava diners als seus conciutadans, i alhora un bandoler sanguinari i cruel, "gairebé un assassí psicòtic".

"A Forcall estan encantats de tenir visibilitat literària i passar a ser una espècie de Macondo, un poble que té novel·les", ha explicat Amela, feliç d'haver exportat a la literatura en català, castellà i francès un heroi local del qual fins ara només es parlava en família.

"El personatge em va captivar i em va fascinar perquè, i han estat tan humil, acaba encarnant el drama d'un gran heroi, una persona arrossegada a deixar-ho tot per uns ideals condemnats al fracàs", ha explicat Amela.

UN MANUSCRIT

Amela ha pogut recrear fidelment la història del Groc gràcies a la troballa del manuscrit escrit a la presó pel gendre d'aquest personatge, document que ha omplert literàriament amb la seva imaginació i pinzellades d'emocions de tota índole.

L'amor patern-filial polaritza en gran mesura el capítol emocional de la novel·la de la mà del seu incondicional filla Manuela, mentre que l'amor de la seva dona, trontollés en algun passatge, també té un espai: "És la dona pragmàtica que intenta portar una vida normal".

La vessant més personal arriba, tot i això, de la mà del personatge Pep Lo Bo, amb el qual Amela ha dibuixat un vincle genealògic --és el seu besavi ficcionat-- a partir de la troballa a casa dels seus pares d'un daguerreotip d'aquest i de descobrir que Lo Bo va ser contemporani al Groc.

Com a pròxims projectes Amela assegura no tenir ara com ara cap en ment, tot i que apunta: "M'agradaria que aquest estiu em passés alguna cosa, he de fer algun viatge, he de trencar amb la rutina del meu món conegut i que em passi alguna cosa diferent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés