Actualitzat 04/09/2015 16:47

Vicenç Navarro critica el capital especulatiu com a "destructor" de l'estat del benestar

Publica un llibre que repassa "els errors" que han portat a la crisi

   BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El metge, sociòleg i politòleg Vicenç Navarro ha presentat aquest divendres el seu nou assaig 'Ataque a la democracia y al bienestar. Crítica al pensamiento económico dominante', en què critica el capital especulatiu i les polítiques d'austeritat dels governs neoliberals com a principals "elements de destrucció" de l'estat del benestar.

   A la presentació del llibre, ha resumit en quatre blocs el seu assaig: una introducció al context que ha portat a la situació actual, les receptes per sortir de la crisi, el paper del Banc Central Europeu i la situació a Espanya.

   L'autor ha assegurat que "la interpretació dominant de la crisi és la que parla d'una sèrie d'excessos que l'estat social no pot sostenir", adduint que no és l'Estat qui està endeutat; en tot cas les famílies, i les pimes.

   Navarro parla d'"un creixement més gran de les rendes de treball" abans dels anys 80 del segle passat, de manera que el model productiu es va centrar en el capital d'inversió i especulatiu.

   També ha estat crític amb les fórmules d'austeritat que els governs de José Luis Rodriguez Zapatero i Mariano Rajoy han aplicat, i es remet a la Gran Depressió per recordar que la crisi "ve donada per les desigualtats entre les classes".

ALEMANYA, HEGEMÒNICA A LA UE

   Navarro ha prosseguit amb el resum del seu assaig apuntant que "l'euro és una raó per substituir el marc alemany" per tornar a posar al centre de l'economia europea, a més d'assegurar que la reunificació alemanya estava condicionada per la pressió internacional.

   Amb aquesta situació, continua la seva tesi que "Alemanya imposa les seves condicions" per la seva centralitat i el seu capital econòmic, fent que la resta de països de la zona euro se sotmetin a les seves condicions.

   Un altre dels punts que critica és que "el Banc Central Europeu (BCE) no actua com un banc central", ja que aquests a més d'emetre diners, compren bons públics, i l'organisme europeu actua segons les pressions de la banca privada.

LA DONA ESPANYOLA EN LA CRISI

   Sobre Espanya, Navarro ha assegurat que la integració a l'euro va ser "gairebé consensuada" --amb el rebuig del Partit Comunista--, i que el compliment dels objectius del tractat de Maastricht va ser a costa d'una retallada en la despesa pública i social.

   Dins del paper de les famílies, el politòleg ha volgut exalçar el paper de la dona espanyola que "assumeix el dèficit de l'Estat" i comporta amb tota l'assistència que l'Estat no ofereix, recordant que les dones tenen més possibilitat de patir malalties relacionades amb l'estrès.

   Finalment ha assegurat que la situació internacional actual "és com un volcà i està a punt de rebentar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés