Actualitzat 09/05/2016 12:26

Una veïna de Solsona dóna un mocador de Companys al Museu d'Història de Catalunya

Mercè Solande con el pañuelo de Lluís Companys
AJUNTAMENT DE SOLSONA

Se li va caure el dia que va ser detingut al declarar l'Estat Català

   LLEIDA, 9 Maig (EUROPA PRESS) -

   El Museu d'Història de Catalunya custòdia des de divendres un mocador de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys que una veïna de Solsona (Lleida) va lliurar a l'alcalde del municipi, David Rodríguez, l'octubre passat quan va prendre possessió de l'acta de diputat al Parlament.

   L'alcalde i la veïna, Mercè Solande, es van reunir divendres a l'Ajuntament amb la nova directora del museu, Margarida Sala, i la restauradora del museu Mariona Companys --reneboda de Companys-- per formalitzar el donatiu al museu, ha informat aquest dilluns el consistori de Solsona.

   L'alcalde, que ha fet d'intermediari, i la fins ara propietària del mocador consideren que el museu és el millor lloc per conservar la peça, que se li va caure a Companys de la butxaca superior de l'americana el dia que va ser detingut després de declarar l'Estat Català, el 6 d'octubre del 1934.

   El pare de Mercè Solande, que llavors era un dels secretaris del president, va recollir el mocador del terra amb la intenció de retornar-l'hi a Companys, però ja no el va tornar a veure més.

   De color gris amb franges blanques i amb les inicials Ll.C. brodades, el mocador es troba en molt bones condicions, ja que sempre s'ha conservat doblat i embolicat per la família de Solande.

   La fins ara propietària, de 68 anys, explica que ho ha portat amb ella en els seus cinc canvis de domicili entre Barcelona i Solsona, ciutat a la qual es va traslladar a viure el 1982.

L'ALCALDE HO VA LLUIR AL PARLAMENT

   Solande va voler obsequiar amb el mocador l'alcalde de Solsona  per desitjar-li sort en la seva nova faceta de diputat i per la seva càrrega simbòlica, i Rodríguez el va lluir en la cambra catalana el 26 d'octubre davant la sorpresa de la resta de parlamentaris.

   A partir d'ara, aquesta peça entrarà a formar part de les col·leccions del Museu d'Història de Catalunya, on serà dipositat desplegat sobre un cartró de conservació.

   La directora del museu assegura que de moment no està previst que s'exposi al públic, perquè caldria habilitar una vitrina especial, si bé no es descarta que pugui formar part d'exposicions temporals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés