Publicat 05/07/2015 17:58

La Unesco declara patrimoni mundial els Camins de Santiago del Nord Peninsular

Peregrinos andando con lluvia en el Camino de Santiago.
EUROPA PRESS

MADRID, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

El Comitè del Patrimoni Mundial de l'Organització de les Nacions Unides per a la Ciència, l'Educació i la Cultura (Unesco) ha inclòs a la llista de Patrimoni Mundial els Camins de Santiago del Nord Peninsular, en el marc de la 39a sessió celebrada a Bonn (Alemanya), segons ha informat el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports.

En aquest sentit, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, ha destacat la "gran satisfacció que suposa aquest reconeixement de la Unesco, sobretot perquè aquesta candidatura espanyola es fonamenta en l'esforç conjunt i la cooperació feta per cinc Comunitats Autònomes (La Rioja, Cantàbria, el País Basc, Astúries i Galícia) i l'Estat, a través del Ministeri".

A més, Méndez de Vigo ha felicitat "els equips tècnics del Ministeri i de les Comunitats Autònomes, liderades en aquest cas per la Comunitat Autònoma del principat d'Astúries, per un treball ben fet". El ministre ha assenyalat que aquesta candidatura té un "significat especial" ja que formava part de l'equip de Marcelino Oreja, secretari general del Consell d'Europa, quan va impulsar el reconeixement del Camí de Santiago com a primer itinerari cultural europeu el 1987.

"Els orígens històrics del fenomen compostel·là, representats pels Camins del Nord Peninsular, avui han estat reconeguts a la Unesco, tot i que desitjo que siguin reconeguts per tots els pelegrins i turistes que gaudeixen del patrimoni cultural espanyol", ha explicat Méndez de Vigo. Espanya, amb 44 béns, és el tercer país amb més béns inscrits a la llista de Patrimoni Mundial.

Segons ha detallat el Ministeri de Cultura, la candidatura dels Camins de Santiago del Nord Peninsular completa el Camí Francès, reconegut per la Unesco el 1993. Les quatre noves rutes del Camí de Santiago que s'incorporen són: el Camí Primitiu, que comença a Oviedo; el Camí Costaner, de 936 quilòmetres de longitud; el Camí basc i de La Rioja, que comença a Irun; i el Camí de Liébana, ramal que uneix el Camí amb el monestir de San Toribio.

Així mateix, el departament que dirigeix Méndez de Vigo ha explicat que amb aquesta ampliació es pretén explicar l'origen del fenomen compostel·là i ha afegit que els Camins del Nord són les arrels del pelegrinatge a Santiago de Compostel·la, i estan directament lligats a la troballa de la tomba de l'apòstol i a la seva promoció per part del regne d'Astúries al segle IX, i han estat substituïts pel Camí Francès com a principal via de comunicació a partir del segle XI.

Al llarg dels seus onze segles d'història coneguda, el Camí de Santiago ha estat una de les vies de comunicació més influents i reconegudes d'Europa. Aquesta ruta es va transformar a més en important eix comercial i via de difusió del coneixement, a través de la qual es van introduir al nord d'Espanya elements de la vida social, econòmica i cultural que van impulsar l'aparició de ciutats i viles, i la construcció d'edificis civils i religiosos, seguint els estils artístics procedents d'altres països europeus, ha indicat Cultura.

Finalment, ha destacat que, en constant evolució i a més del seu valor espiritual, el Camí reuneix un conjunt de béns de patrimoni històric de primer ordre, un paisatge natural excepcional i un patrimoni immaterial del qual destaca la narrativa oral que entretenia i entreté el caminar dels pelegrins a Santiago. És un lloc de trobada que ha afavorit un continu diàleg cultural entre les persones que el recorren i els pobles que travessa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés