Actualitzat 28/04/2016 18:03

Troben 19 àmfores amb 600 quilos de monedes de bronze romanes

Anforas halladas en Tomares (Sevilla)
EUROPA PRESS/EUROPA PRESS

SEVILLA, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

Un total de nou àmfores completes i deu fragmentades que tenien al seu interior uns 600 quilos de monedes de bronze del segle IV després de Crist han estat trobades durant el desenvolupament d'unes obres per a instal·lacions i canalitzacions al parc El Zaudin a Tomares (Sevilla).

   Segons la directora del Museu Arqueològic de Sevilla, Ana Navarro, es tracta "d'un conjunt únic, del qual en la història del Baix Imperi romà d'Espanya no coneixem res paral·lel fins ara".

   Segons han explicat a Europa Press fonts de la Conselleria de Cultura de la Junta d'Andalusia, el conjunt "va ser deliberadament ocultat en espai subterrani i cobert per alguns totxos i material ceràmic". "La importància d'aquest descobriment és enorme perquè és una troballa que s'ha produït de manera casual en el desenvolupament d'unes obres i és un conjunt únic", destaca Navarro en declaracions als periodistes a Sevilla.

   "Aporta al patrimoni històric i arqueològic de la Junta d'Andalusia una contribució enorme i del qual es traurà moltíssim partit una vegada que comencem a documentar-lo i investigar-lo", afirma la directora de l'Arqueològic, que insisteix que es tracta d'una troballa "única, molt important i emocionant, de la qual només els treballs d'investigació posteriors podran donar l'entitat del treball que tenim per davant i de la interpretació històrica".

    Alhora, Navarro ha precisat que "tot i que les monedes són conegudes, l'increïble és una troballa d'aquestes característiques", perquè "són 19 àmfores que no es poden moure per una sola persona del pes tan enorme que tenen per la quantitat de monedes que alberguen", sobre les quals, ha assenyalat, "hi ha moltíssimes hipòtesis obertes, com que poguessin estar relacionades amb pagaments a l'exèrcit o amb algun tipus d'entitat pública de l'Administració de l'Estat".

    Segons explica l'experta, les monedes presenten diverses inscripcions, algunes referides a l'emperador Constantí i altres a Maximià, però, probablement, "puguin reflectir una altra franja cronològica més àmplia", i "no es descarta que aparegui alguna efígie amb Dioclecià perquè fins i tot hi ha àmfores que encara estan sense obrir". A més, ha detallat que "la gran majoria són recent encunyades i probablement algunes tinguin un bany de plata, no sol de bronze".

   Sobre el futur de les peces, Navarro ha dit que "en un futur hauran de formar part de l'exposició del Museu", que albergarà un de les troballes "més importants en el món" de l'època romana. "Hem fet alguns sondejos a través d'altres contactes italians, francesos, anglesos, i hi ha algunes coses, però d'aquesta envergadura, que encara no som capaços de dimensionar perquè a penes tenim davant de nosaltres un ardu treball, segurament serà un dels poquíssims troballes d'aquest tipus de l'Imperi".

   Preguntada sobre el valor econòmic d'aquestes peces, Navarro ha assenyalat que "no s'atreviria a calcular-ho" però "podria ser de milions d'euros segurament". "No podria donar-li un valor econòmic, perquè el valor que realment té és l'històric i aquest és incalculable", conclou.

LA DELEGACIÓ DE CULTURA DEMANARÀ LA PARALITZACIÓ DE LES OBRES

   Pel que fa a què ocorrerà amb les obres en el transcurs de les quals han estat trobades aquestes peces, la directora general de Béns Culturals i Museus, Araceli García, ha explicat que la Delegació Territorial de Sevilla "està preparant una resolució del delegat per paralitzar les obres que s'estan fent, demanar a l'Ajuntament de Tomares que tanqui i cuidi la zona en les quals s'han descobert com a mesura preventiva i procedir a fer una excavació arqueològica d'urgència".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés